fbpx

Raziskava: Katastrofalen padec priljubljenosti Cerarjeve SMC

Foto: STA

Če bi bile to nedeljo volitve, bi bila velika poraženka stranka aktualnega predsednika vlade Mira Cerarja, zmagovalna stranka pa bi bila Janševa SDS. SMC bi tako dobila le slabih 8 odstotkov glasov, SDS pa kar 17 odstotkov.

V državni zbor bi se za las prebila le še SD, ki bi dobila 4,1 odstotke glasov. Vse ostale stranke se ne bi niti približale magični meji za vstop v državno politiko.

Erjavčev Desus bi pristal pri nekaj manj kot 3 odstotkih, za Združeno levico bi glasovalo le 2,4 odstotka volivcev, za NSi 1,1 odstotek, Zavezništvo Alenke Bratušek pa bi se borilo za glas ali dva, saj bi jih volilo le 0,4 odstotka volivcev.

Glede na neukrepanje vlade v zvezi z migrantsko krizo bi presenetljivo veliko glasov dobila – danes že skoraj pozabljena – Jelinčičeva SNS, saj bi jo volilo kar 2,6 odstotka vprašanih.

Raziskava: SDS za 10 odstotnih točk pred SMC 1Nekoliko drugačna bi bila sestava parlamenta, če bi upoštevali samo opredeljene volilce. V tem primeru bi Janševa SDS dobila skoraj 42 odstotkov glasov, Cerarjeva SMC pa 19,5 odstotkov. V parlamentu pa bi se poleg Židanove SD znašli še Desus (7 %), SNS (6,3 %), Združena levica (5,9 %) in SLS (4,7 %).

Raziskava: SDS za 10 odstotnih točk pred SMC 2

Kateri predsednik vlade bi se s krizo najbolje soočil?
Da bi bil to Janez Janša, meni skoraj četrtina vprašanih ali 24,1 odstotkov. Anketirani so ocenili, da bi se s krizo bolje spopadel Borut Pahor kot Miro Cerar. Za Boruta Pahorja se je tako opredelilo 17,5 odstotkov vprašanih, za aktualnega premiera pa 17,2 odstotkov vprašanih.

Raziskava: SDS za 10 odstotnih točk pred SMC 3Po odgovorih sodeč imamo srečo, da trenutno krmilo vlade ne vodi več Alenka Bratušek, saj je le slaba dva odstotka prepričanih, da bi se nekdanja predsednica vlade najbolje soočila s krizo.

Raziskavo javnega mnenja je na vzorcu 311 vprašanih 29. in 30. 10. za Novo24TV opravila agencija Parsifal.

Uroš Urbanija