fbpx

RTV Slovenija je izbrisala posnetke odbora za obrambo o zlorabi sodstva v primeru sojenja Krkoviču

Foto: STA

Pred slabima dvema tednoma je v državnem zboru potekala seja odbora za obrambo, na katerem so spregovorili o zlorabi sodstva v primeru sojenja Tonetu Krkoviču. Burna razprava o izjemno pomembni tematiki je potekala dolgo v noč, posnetek seje pa v dostopnem arhivu javne televizije ne obstaja več, saj ga je ta namreč izbrisala.

Neposreden prenos seje o izjemno pomembni tematiki je bilo moč spremljati zgolj na Novi24TV. Javna RTV Slovenija je sejo snemala, a v arhivu do celotne seje ni mogoče dostopati, nas opozarjajo bralci. Ker je šlo za izjemno pomembno tematiko o slovenskem sodstvu, bi namreč pričakovali, da bi bila seja javno dostopna vsem državljanom.

Gledalci RTV Slovenija si seje ne morejo ogledati v celoti, ker – kot pojasnjuje RTV Slovenija – je pri shranjevanju posnetka na spletni strani RTV Slovenija prišlo do napake. Snemanje se je predčasno zaustavilo, tega pa ni nihče opazil. Originalni posnetki niso več na razpolago, ker se po določenem času izbrišejo. Preostanka seje zato ne morejo več naložiti v arhiv, poudarjajo na RTV Slovenija.

Posnetek seje odbora za obrambo na to temo, pa imamo javno objavljene na našem uradnem Youtube kanalu na tej povezavi. Ob kliku na povezavo vas preusmeri na prvi del seje, ostali deli pa so razvrščeni v stranskem okencu našega Youtube kanala. 

Tematika na seji izjemno pomembna
Ali je bila napaka namerna ali ne, lahko le ugibamo, dejstvo pa je, da so poslanci in gostje na seji opozorili na nekaj največjih pomanjkljivosti sodnega sistema v državi. Povod za to je bilo sojenje brigadirju Tonetu Krkoviču zaradi sestrelitve helikopterja v Rožni dolini v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, na katerem mu bodo sodili za prekrške po kazenskem zakoniku iz časa bivše Jugoslavije.

Na seji odbora so večkrat opozorili, da je slovensko sodstvo v tako slabem stanju, ker po osamosvojitvi ni prišlo do lustracije. ”Krkovič ni izdal povelja, temveč ga je le izvrševal. Ni mi jasno, zakaj se je zdaj znašel kot tarča, prav tako, kot se je znašel v procesu Patria,” je prvak opozicije Janez Janša v enem stavku povzel vso absurdnost primera Krkovič, in dodal, da pošilja takšen proces napačno sporočilo vsem, ki so branili Slovenijo.

M. G.