Šarec trdi, da Slovenija varuje schengen, Kurz vztraja, da bi si želeli, da bi to bilo res

Sebastian Kurz in Marjan Šarec na sestanku, a z eno razliko - kancler ene najbogatejših držav se vozi z rednimi linijami.

Predsednik vlade Marjan Šarec je bil na prvem delovnem obisku na Dunaju, kjer se je sestal z avstrijskim premierjem. Spregovorila sta o varovanju zunanje meje EU, avstrijskem nadzoru meje s Slovenijo in avstrijskem znižanju otroških dodatkov za delavce – migrante.

Premier Marjan Šarec se je na Dunaju srečal z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, s katerim sta se po poročanju RTV Slovenija dotaknila migracij, prihodnosti EU, brexita, razmer na Zahodnem Balkanu in nadzora na slovensko-avstrijski meji.

Šarec je vztrajal, da “Slovenija načeloma nikjer v EU ne nasprotuje mejnim kontrolam, če so te potrebne. Vendar na meji med Avstrijo in Slovenijo ocenjujemo, da ta kontrola ni potrebna, ker Slovenija izvaja nadzor schengena v polni meri”.

Slovenija zunanjih meja ne varuje zadostno
S tem se ni strinjal Kurz, ki je v svoji izjavi dal Šarcu jasno vedeti, kaj si misli o slovenskem nadzoru zunanje meje EU. “Naš cilj je jasen. želimo si, da bi bil nadzor na zunanjih mejah čim prej tako učinkovit, da nadzor notranjih meja v Evropi ne bi bil več potreben.”

Migranti pred Kolpo. (Foto: Nova24TV)

Z drugimi besedami, Avstrijci niso zadovoljni s slovenskim varovanjem schengena, pa naj Šarec še tako govori, da Slovenija izvaja nadzor. Šarec je nato še poudaril, da bi bilo potrebno okrepiti varovanje zunanjih meja EU in agencijo Frontex. Postavlja se vprašanje, ali je Šarec pozabil, da tudi Slovenija varuje zunanjo mejo EU?

Ivan Šokić