SD in DeSUS imata rekorden staž v slovenskih vladah – Dejan Židan in Karl Erjavec po padcu Mira Cerarja kljub destruktivni politiki spet računata na vaše glasove, da bi vladala še naprej

Foto: Nova24TV

Večina ministrov v aktualni vladi Mira Cerarja je prisotna na socialnih omrežjih, politično komuniciranje pa je najbolj razvejano na Twitterju. Že od začetka leta 2012 deluje pod uporabniškim imenom #volitve tudi skupina političnih poznavalcev, ki filtrirajo in posredujejo uporabnikom Twitterja zanimivosti s področja volitev, ob tem pa držijo nevtralno držo. Na svoji uradni spletni strani izvajajo tudi ankete in k sodelovanju pogosto vabijo tudi aktivne politike. Tako so pred dnevi k sodelovanju povabili aktualne ministre in predsednika vlade Mira Cerarja, ki je s svojim odstopom poskrbel, da se je nova parlamentarna tekma začela nekoliko prej, kot smo pričakovali – trenutne oblastnike so spraševali, kateri je njihov največji dosežek v aktualni vladi, in jih prosili za kratek odgovor v enem stavku. Odziv jih je močno negativno presenetil – odzval se je samo gospodarski minister Zdravko Počivalšek, medtem ko je kmetijski minister Dejan Židan #volitve2018 celo blokiral. Zlobni jeziki pravijo, da to ni nikakršno presenečenje, saj Židan in njegova stranka SD tako ali tako nimata ničesar za pokazati, vsakih novih volitev pa se lotevata brez resnega programa.

Doslej so volivci temu nasedali, saj je SD stranka z drugim najdaljšim stažem v zgodovini koalicij vlad Republike Slovenije. A zadnje ankete kažejo, da podpora stranki pada in da je nasploh med najbolj nestabilnimi v Sloveniji. Lotili smo se računanja. Stranka SD, prej Združena lista, je legalna naslednica Zveze komunistov Slovenije in jo je vrsto let vodil Borut Pahor, preden ga je po odhodu v predsedniško palačo najprej zamenjal Igor Lukšič, pozneje pa aktualni kmetijski minister Dejan Židan.

SD je po osamosvojitvi Slovenije deloval v sedmih od dvanajstih vlad, skupaj je v koaliciji ta stranka preživela kar 16 let, med letoma 2008 in 2011 je tudi vodila vlado. Takrat se ni znala soočiti s svetovno gospodarsko krizo, med drugim so jo zaznamovali škandali, kot je bila Afera Baričevič, odločila se je tudi za razprodajo slovenske zemlje, ko je Slovenija pristopila k arbitraži. Po njenem razpadu je morala Slovenija prvič v svoji zgodovini na predčasne državnozborske volitve.

Kako dolgo so posamične stranke sodelovale v koalicijah? SDS, največja opozicijska stranka, je šele na petem mestu, pet let je bila vodilna vladna stranka, tudi v času, ko je bila v Sloveniji največja blaginja. (foto: Nova24TV).

DeSUS je prisoten v vsaki slovenski vladi od leta 2000 – Pa imajo upokojenci res kaj od tega?
Daljši staž od Socialnih demokratov ima v vladah Republike Slovenije samo še DeSUS. Upokojenska stranka je sodelovala v osmih vladah od dvanajstih, neprekinjeno od leta 2000, del oblasti je bila kar 2o let in pol v slabih 27 letih od slovenske osamosvojitve. Njen voditelj Karl Erjavec je neke vrste politični kameleon, saj se je sredi 90. let za vstop v politiko odločil kot član Krščanskih demokratov, pozneje pa je bil še član strank, kot so SLS, LDS in zdaj DeSUS, ki jo vodi od leta 2005.

Na tretjem mestu sledi še ena levičarska stranka, ki so jo afere nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal pahnile pod parlamentarni prag – LDS je v koalicijah slovenskih vlad preživel 15 let in pol, medtem ko na četrtem mestu s 14 leti sledi Slovenska ljudska stranka (SLS). Slovenska demokratska stranka (SDS) je šele na petem mestu, saj je bila v koalicijah vlad od leta 1992 samo 7 let in pol, od tega je pet let vlado vodila sama. Med drugim izjemno uspešno 8. vlado Republike Slovenije pod vodstvom Janeza Janše, ko je Slovenija uspešno predsedovala Evropski uniji in ko je država beležila izjemno visoko gospodarsko rast in je bil državni dolg na najnižji ravni, kar se je najbolj poznalo na blaginji ljudi.

8. vlada Republike Slovenije v letih 2004-2008, ko je bil mandatar Janez Janša, je bila desnosredinska. Sestavljale so jo SDS, NSi, SLS in DeSUS. (Foto: STA).

Miro Cerar se gre izključevalno politiko – vlado bi spet sestavljal s tistimi na levici, ki so ga spodkopali
Od leta 1992, ko so bile na sporedu prve državnozborske volitve v samostojni Slovenji, je torej državo le pet let in pol vodila desno usmerjena vlada, skoraj 20 let pa levičarske vlade, s katerimi so bili volivci praviloma venomer ob izteku mandata nezadovoljni. Ravno zato gre zlasti težko razumeti slovenski fenomen novih obrazov, ki to niso, in s katerim skuša levica dobiti že tretji mandat zapored (po Zoranu Jankoviću in Miru Cerarju). Šele zadnja raziskava agencije Parsifal je namreč pokazala, da Listi Marjana Šarca, stranki brez imen in programa, podpora spet pada in da Slovenke in Slovenci očitno vendarle spreminjajo mnenje in dojemajo, da stranke, ustanovljene le nekaj tednov pred volitvami, z na hitro spisanim programom, ne morejo voditi države.

To je ne nazadnje dokazala tudi Cerarjeva vlada, ki v dobrih treh letih in pol vladanja ni izpeljala nobene izmed ključnih točk svojega programa; ne zdravstvene reforme, ne dviga pokojnin, ne projekta drugi tir in ne rešitve afere TEŠ6. Njeno učinkovitost je zelo slikovito prejšnji teden na tiskovni konferenci opisal predsednik SDS Janez Janša, ko so ga vprašali, kaj pomeni za Slovenijo, da bo Cerarjeva vlada do junija opravljala tekoče posle. “Izredno bom vesel, če bo opravljala tekoče posle, saj tega doslej ni počela,” je povedal.

Miro Cerar bi kljub katastrofalnim rezultatom njegovega partnerstva z Židanom in Erjavcem vlado spet raje sestavljal z njima, kot pa s SDS. A ankete kažejo, da bo SMC le stežka prestopila parlamentarni prag. (Foto: YouTube)

Miro Cerar se je dan po odstopu našemu novinarskemu vprašanju, če bi še šel v vlado s Socialnimi demokrati in DeSUS-om, izognil, v Tarči pa zvečer zatrjeval, da bi se v primeru sestavljanja naslednjega vlade pogovarjali z vsem, edinole s Slovensko demokratsko stranko ne. Sicer je zelo malo verjetno, da bo SMC še kdaj v poziciji, da bi iskal koalicijske partnerje, a je njen šef Cerar med vrsticami namignil, da bi spet sestavljal vlado z Židanom in Erjavcem, čeprav jima je pred vesoljno Slovenijo očital metanje polen pod noge in destruktivno obnašanje. Še en pokazatelj več, da večji del levice zanima izključno oblast, pa četudi v naslednjih štirih letih spet ne bo sposobna napraviti ničesar za izboljšanje razmer v državi.

Volivke in volivci SD-ju in DeSUS-u ne verjamejo več, najbolj konstantno podporo ima SDS
Sodeč po zadnji anketi, ki so jo izvedli na spletni strani #volitve2018, pa se tega vse bolj zavedajo tudi volivci. Na vprašanje, koliko še verjamejo novim obljubam SD-ja in DeSUS-a, ki imata od osamosvojitve Slovenije rekorden staž v koaliciji, je namreč kar 86 odstotkov vprašanih odgovorilo, da strankama absolutno ne zaupa več, samo devet odstotkov pa je takšnih, ki politiki teh dveh ostajajo zvesti do groba in jima še naprej stoodstotno zaupajo.

Tudi rezultati zadnje ankete podpore strankam kažejo, da ima najbolj konstantno podporo Slovenska demokratska stranka, medtem ko bi SMC komajda obstal v državnem zboru. Ekstremna nihanja pri podpori beleži Židanova stranka SD, katere podpora je bila prej 10-odstotna, zdaj pa je samo še 5-odstotna, kar pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami ni najboljši znak. Ne glede na destruktivno politiko, s katero Karl Erjavec začne pol leta pred iztekom praktično slehernega mandata vlade, saj taktizira pred sestavo naslednje, je podpora njegovi stranki DeSUS še vedno zelo visoka in se giblje okrog 10 odstotkov. Strokovnjaki ocenjujejo, da gre tu za izjemno togo volilno telo, upokojence, ki Erjavcu po vseh teh letih še vedno verjamejo, da se bori za njihove pokojnine.

Narobe svet: volijo se “novi obrazi”, da nam lahko še naprej vladajo stare elite
Strmo padajoča volilna udeležba na zadnjih nekaj državnozborskih (in predsedniških) volitvah v Sloveniji kaže, da Slovenke in Slovenci politiki ne zaupajo več, zato raje ostajajo doma, nezavedajoč se moči, ki jo ima njihov glas. S tem, ko je leta 2014 večina ostala doma, je preboj na oblast omogočila Stranki Mira Cerarja, novemu obrazu, ki to ni, in kot se je pozneje izkazalo, marioneti v rokah stricev iz ozadja, s katerim sta pometala tudi koalicijska partnerja, zaradi česar vlada v dobrih treh letih in pol ni naredila popolnoma ničesar.

Razen tega, da se je hvalila z rezultati, kot so rast BDP-ja in zniževanje brezposelnosti, kar je po besedah vseh znanih slovenskih ekonomistov tako ali tako posledica ugodnejše gospodarske klime v državi, saj se v gospodarskem ciklu trenutno nahajamo v času ekonomskega “booma”,  tj. visoke gospodarske rasti, ki ji venomer sledi recesiji. A bojazen med gospodarstveniki ostaja, da tega Slovenija v štirih letih ni znala izkoristiti, saj je bilo naložb v gospodarski sektor premalo.

Dr. Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment pojasnjuje, da so za politični uspeh novih obrazov v Sloveniji krivi mediji. (Foto: Nova24TV)

Dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment: “Šarcu naklonjene ankete so produkt delovanja medijev”
Slovenke in Slovenci, sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, šele zdaj ugotavljajo, da s tem, ko volijo t. i. “nove obraze”, dovolijo, da jim še naprej vladajo stari obrazi s t. i. politične levice. Razlog, zakaj volivke in volivci vsakič ponovijo svojo napako, se skriva v moči medijev, katerim javnost še naprej zaupa, tisto, o čemer poročajo, pa ljudje še vedno sprejemajo kot resnico, opozarja dr. Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment.

“To so izkušnje, ki se v Sloveniji ponavljajo. Prvič je bilo to videno na prvih predčasnih volitvah v zgodovini Slovenije, leta 2011. V trenutku, ko neka lokalno prepoznavna oseba, ki tam že ima izkušnje, vstopi v politiko na državni ravni in je v javnosti predstavljena kot nek super heroj, ki bo državo napravil najlepšo in najboljšo na svetu, je bila medijska pozornost tako močna, da je stranka zmagala na volitvah,” situacijo razume Maksuti.

“Potem se je scenarij spet ponovil leta 2014, ko smo praktično dva meseca pred volitvami dobili novega akterja, novo stranko, ki je zmagala. In zdaj se zgodba ponavlja, ker imamo spet nekega kandidata – sicer to ni nova stranka, saj je stranka že nekaj časa obstajala in delovala na lokalni ravni, ampak spet nekoga, ki je rezultat oziroma produkt medijev. Vsi politiki so produkt medijev in predvsem tisti, ki imajo v določenem trenutku največ pozornosti. Verjamem, da javnomnenjske ankete, ki jih zdaj beremo, odražajo to delovanje medijev,” trenutne številke, ki so naklonjene Marjanu Šarcu, vidi Maksuti.

Luka Svetina

 • Rožle

  Po volitvah nič več ..
  ̶L̶D̶S̶ ̶D̶E̶S̶U̶S̶ ̶S̶D̶

 • AlojzZ

  “volijo se “novi obrazi”, da nam lahko še naprej vladajo stare elite”

  To pove vse.

 • Franjo Trojner

  Ne verjamem, da je v Sloveniji med domoljubnim SLOVENSKIM rodom še kak cepec, ki bi na rednih ali izrednih volitvah oddal glas za Židana iz vrst stranke SD/ nastale iz KPJ in Rjavca Desus/ nastal iz krila KPJ, za goreče ljubitelje kameltrajberov in glavnih bremzarjev vseh nujno potrebnih reform in s tem boljšega živlenja za vse, tudi za delavce v gospodarstvu in za penzijoniste.
  Tudi novinarji dominatnih levih medijev so pri podpori stranki SD in Desus začeli malo trokirati, zavedajo se namreč, da je vrag šalo in cekine vzel, kar pa poemeni, da bi vsega razkošja in ugodja vajeni novinarji lahko bedo v vsej razsežnosti doživeli, če bi Židan in Rjavec v kaki novi vladi znova neumnosti počela, kot vedno do sedaj.
  Tudi populista Šarca dominatni mediji ne tišijo več tako vsiljivo v odspredje, kot so to brezsramno počeli do sedaj. Kljub nikoli vprašljivi levi usmeritvi naših dominatnih medijev, lastnike, novinarčke in novinarke le vseeno malce skrbi, da populist Šarec na oblasti zafura državo in s tem tudi njihove osebne prilive na banko.
  Res pa je tudi, da Šarec molči, ker volilcem nima nič kaj pametnega za povedati.
  Ali glavni režiserji oblikovanja javnega mnenja in s tem volilnega rezultata res tako zelo podcenjujejo SOVENSKEGA DOMOLJUBNEGA. ČLOVEKA, da mislijo, da bomo na volitvah volili za komika med župani, populista Šarca, ki nima vizije, ne stranke in volilnega programa ?????

 • Jan Kovalski

  Glede na splošni trend je še vedno najbolje da bi se ustanovilo stranko, ki bi se jo poimenovalo s pravim imenom, v sedanjem duhu časa: “Stranka novih obrazov (SNO)”

 • bubamara

  Sestava nove vlade bo copy-paste sedanje. Samo Šarac bo še zraven. Za to res ni treba biti Nostradamus. Ljudje nočejo sprememb. Sistem udobja je težko prerezati. Srečno mladi na poti v tujino z znanjem pridobljenim na zastonj fakultetah. Mi bomo že kako. Na wall street-u je še veliko denarja.

  • antimur

   Pupa, ne bodi takšen pesimist, zadeve se spreminjajo in to bolj kot želijo kučanistični mediji prikazati.

 • Jan Kovalski

  Obvezno poglejte to izjavo Mira Cerarja, spada pod rubriko: “Vici se pišejo sami, ali kaj pa če je vse res”

  https://youtu.be/Pvq71VG84EY?t=150

  Miro Cerar je nehote priznal, da se državo lahko pleni samo če je on na oblasti.
  Sedaj, ko je odstopil se plenjenje ne bo moglo izvajati, tako nam je sporočil Cerar.

  • antimur

   Ta pokvarjena kučanistična gnida Cerar ni samo pokvarjen, ampak je tudi shizofrenik, z inteligenco pa ima toliko skupnega kot vol z računalnikom.

   • Jan Kovalski

    Odločitev je sprejel intimno, tako je rekel. Intimno se je odločil, da ne bo dovolil plenjenja in je zato odstopil. O svoji intimnosti je nekoč govoril tudi že Milan Kučan. Namreč, njegova intimna želja ni bila samostojna Slovenija.

 • PIA PlA

  Ne bomo se jih rešili, to je tudi teoretično čisto nemogoče, dokler ne bomo spremenili volilnega zakona.

  Citiram s strani Državnega zbora http://www.dvk-rs.si/index.php/si/volitve/drzavni-zbor-rs : “Ker mora biti po ustavi volivcem zagotovljen določen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom, se ta delno zagotavlja s tem</, da so z liste kandidatov …”

 • Amerikanc

  Židan je mojster za uničenje slovenskih brendov – predvsem živilskih in političnih. Morda mu uspe uničiti tudi KPS – “pameten” je dovolj !

 • Vojteh Dovč

  ŠKODA AMPAK TAKO BO… VI PA NE DELATE NIČ DA BI BILO DRUGAČE

 • VERRZIFIKATOR

  Miroslav Vosu

  OSEL Z ROČAJI

  Osel, udeleženec kongresa
  na Živalski farmi vsem poznani,
  je po brci v zadnjico prestani
  ves lahkoten spet, kot so peresa.

  Koalicije bi rad sestavljal,
  vanje vabil svoje bi brcače,
  bi od vsega zgolj zamenjal hlače,
  z novim krojem zdaj bi se potavljal.

  Osel, tisti znani brez ročajev,
  v svojem predniku zdaj išče zglede
  in zajema rad iz pravne vede,
  v družbi istih drsa tolovajev.

  Na ročaje zdaj bi se oprl,
  bi sledil z ročaji torej zgledu,
  z istimi lovil bi se po ledu,
  sam osliček sebe bi podprl.

  Bi izključil kajpal demokrate,
  teh podpora mu povsem je tuja,
  se osliček ob ročajih kuja,
  hrza, se dviguje na podplate.

  Glavo dviga, nosi jo pokončno,
  češ še enkrat storil bom enako,
  vsakič rad ponóvil bom napako,
  da sem osel, vam povem dokončno.

  Rad pokazal spet bi nov obraz,
  tokrat pač bi z ročaji bi se cmeril,
  ne bi brcarjem prav nič zameril,
  v nov veselo stopil bi poraz.

  Na Živalski farmi so spoznali,
  da je osel tole več kot pravi,
  so spoznali, rdeči, tudi plavi,
  malce so za farmo vsi se zbali.

  Ta bi drsal zopet, spet in spet,
  pa četudi čofotal po vodi,
  ne ubéžal norčka bi usodi,
  bi še drugič, tretjič šel na led.

 • Krtača 20

  Tipično luzersko jokanje desnih. Nimate pa desni ne moči ne volje ne idej ne programa kako spremenit politiko. Skratka večni luzerji.

  • FORT WORTH

   Tebe bukovina je luzer naredu.
   Hehehe

  • Amerikanc

   Spet gledaš samo sličice. Preberi na isti strani “Trije predpogoji za dobro prihodnost Slovenije” ! in ti bo vse jasno, kdo je luzer in zakaj.

   • Vojteh Dovč

    Trije predpogoji za dobro prihodnost Slovenije.
    1. da zmaga SĐS
    2. da zmaga Jansha
    3.da zmaga sprava da se partizani in ne vem kdo še opravičijo fašistom in njihovim kolaborantom.

 • Krtača 20

  By the way, čestitke Putinu! Pa še vprašanje, a mogoče kdo ve kdo je izvolil tega evropskega pjanca junferja? Jaz se ne spomnim da bi ga kdaj volil..

  • Amerikanc

   Mirko, Fajonka in mali “Kardelj”, se radi z njim kušujejo – so na liniji !

   • Vojteh Dovč

    PROSIM NAŠTEJ VSE KI SO V EU V KAKERŠNIKOLI VLOGI. POD HITNO

    • Amerikanc

     Počasi, počasi, saj nismo v Kočevskem rogu.

 • antimur

  Kdor bo še ob vseh katastrofalnih in kriminalnih dejanjih te trojice volil kogarkoli izmed teh treh jezdecev apokalipse, ni opravilno sposoben in ne dojema dogajanja okrog sebe. Tako katastrofalne vlade se lahko dogodijo samo v Sloveniji in pa v morastih sanjah. Antislovenski izdajalci kot so Cerar, Erjavec, Židan so še edino primerni za v ječo, ne pa za v parlament.

 • Anton

  pravkar gledam ninamedia “tfrišne” rezultate, nevem kaj naj si mislim pravgotovo pa je dejstvo, da ne gre za resno anketo, temveč bolj kot ne naročen izdelek, ki skuša psihološko vplivati na BEGOVCE, oz na tisti del volilnega telesa, ki naj nebi šel na volitve. So pa ankete narejene totalka pristransko, več ali manj se tudi ve kdo jih financira, zanimiv je output teh anket. Ob njih ne moreš ostati ravnodušen, ne da bi se nasmejal, ob vsej tej norosti, na prvih petih najpriljubnejših politikih še naprej ostajajo na prvem mestu večni maneken Borut Pahor, na drugem mestu predsewdnik državnega zbora Brglez, na tretjem šamanka ki hodi po žerjavici, na petem pa najdemo že ne bste verjeli komedijanta iz Kamnika Serpetinška(menda je na peto celo zdrsnil), da bo seznam še bolj zabaven na estem najdemo Židana, najbolj zarukanega ministra za kmetisjtvo itditd. Po anketah najbolj kaže večnim populistom in bleferjem , ki že 16 let (s podlago od 1945 leta )si grejejo stolčke v vladah in nič niso do sedaj anredili razen škode seveda, to je stranka SD, oz po domače rečeno zKS, zveza komunistov Slovenije, na drugem najdemo že prej omenjenega oz omejenega komedijanta Serpetinška, na tretjem najdemo stranko SDS.Skratka ob vsem tem videnem, poslušanem več ne vem ali imam halucinacije, morda sanjam?,morda potrebujem psihoterapevtsko pomoč?, pa še tu se bojim, da nebi prišel pod roke kakemu udbovskemu psihiatru, psihologu. Skratka človek se lahko resno sprašuje kje živi, je to še Demokratična država Slovenija , ki smo jo izpod jamrov Beograda osvobodili ali gre za takoimenovano deželo Butale, kjer se prebivalci imajo za zelo pametne, čeprav so roko na srce zelo omejeni.

  sarkazem press

  • Jan Kovalski

   In vsakič ta drugič uvrstijo na listo Janšo pa še kakšnega iz SDS, Gorenaka npr., zato, da ju lahko vsakič ta drugič zmagoslavno vržejo z liste dol, rekoč: “Listo zapuščata Janša in Gorenak”.
   Pranje možganov res deluje s polno paro.

 • sprehajalec

  Žal je tako, kot sem dejal v Sloveniji približno milijon ljudi še vedno dobro živi. Dvigajo davke (letos zopet za 150 Eur na prispevke in davke za plače) povprečno plačo si pa umetno potiskajo navzgor na javnem, s štrajki in izsiljevanjem. Pa doktorji in umetniki. Ker je cela družba potem vezana na povprečje plače, se vsi davki potem dvignejo na realnem.

  na RTV se ukvarjajo samo s seboj, učiteljice, doktorji, sestre, vojaki, politika, javna uprava, novinarji drugega praktično ni. Kot nek cvet slovenstva.

  Oni potem tudi volijo, volili bodo pa tistega, ki bo ohranil obstoječe stanje za njih in ne bo vnašal sprememb. ker spremembe v tej družbi so lahko samo v smer slabšega, da se popravi strukturno neskladje tele družbe (ogromne obremenitve proračuna z javnim, državnim in penzionerskim). Ki se sedaj filajo z zadolževanjem.

  nekako vse poteka v smisli imejmo se fajn, dokler se še lahko imamo. Slovenija se je dokončno razcepila na prvorazredne in drugorazredne. S tem, da so se prvorazredni še zlizali z NOB.

 • Antonius

  Proporcionalni volilni sistem bo Kučanovim še dolgo časa zagotavljal možnost, da ugonabljajo pokradeno Slovenijo. Izobraženo dodano vrednost podijo v tujino, nadomeščajo jo pa z *uvažanjem* čefurjev in nezaposljive a na bogato socialo priklopljene šerijatarje.
  75%-ov poštenja in zdrave pameti bi morali izvoliti v parlament, da bi škodljiv proporcionalni, zamenjali z večinskim volilnim sistemom.
  Žal je proporcionalni volilni sistem še vedno trdno zagotovilo, da se tudi na krivosodju ne rabijo nikogar bati.
  Posvečeni so z lahkoto zvrtali krater v NLB, saj jih celo tožilstvo in sodišče ščitita. Zaposlitev Praprotnika in Kosa v NLB je višek nesramnosti in posmeh vsem tistim, ki smo morali po nalogu Cerarjeve vlade, NLB še enkrat dokapitalizirati.
  Z večino izvoljena SDS je edino zagotovilo, da se enkrat za zmeraj *losamo* ŠKODLJIVEGA proporcionalnega volilnega sistema, izsiljevalskim strančicam tipa Desus, Smc, in najnovejšega Šarca pa onemogočimo vstop v parlament.
  Vsa neresnost našega volilnega sistema se kaže že s tem, da v parlamentu na nekaj poslancev pride ena strančica.

 • ljubinica

  Hecno je, da se sklicujete na Maksutija.
  Maksuti je ortodoksni marksist, srbski jugonostalgik, privrzenec skrajne levice, kritik kapitalizma …… zanj je tudi Cerar neoliberalec
  Poglejte njegov twitter …..

 • totex39

  Pri teh volitvah bo spet v ospredju neukost ali primitivnost volivcev, kajti njihovi pogledi so katastrofalni. Tako, da bi se človek res lahko zamislil ali jih res nič ne zanima prihodnost ali pa je njihovo razmišljanje kratko malo nezainteresiranost. Preden jim daš obrazložitev in nato postaviš vprašanje o volitvah ti kratko malo odgovorijo, saj bo Šarec zmagal in njihov komentar se s tem konča.

 • rubec

  Dva predpogoja da lahko pričnemo s tremi predpogoji. Ukinimo obe rdeči stranki in zaplenimo njuno premoženje. Za spomin lahko obdržijo od jurše reklc.

  • samotoje

   Zakaj pa reklc? On je gospodar svojega reklca!

 • Stajerka

  začnite zbirat podpise za SPREMEMBO VOLILNE ZAKONODAJE……sem 99,99% da dobite plebiscitarno podporo…….to NE vodi več nikamor – izbiramo stranke, dobimo poslance, potem dobimo prestopnike, izstopnike in vse, razen poštenosti, kar sodi zraven k tem osebkom…….

  • totex39

   O tem smo že pisali pred dvema mesecema pa še ni noben ponovno sprožil, kajti socialistom pred volitvami tak volilni sistem odgovarja.

 • Miro

  gornja anketa je bila opravljena samo na Trstenjakovi , v štabu SDS

 • MEFISTO

  Ne samo, da levakarji od mene ne bodo dobili glasa, celo čim več ljudi se bom potrudil odvrniti od tega, da bi volili za tako škodljive in nepotrebne stranke.

  Tudi sicer je med komentatorji na tem portalu samo ene levakar, čeprav se predstavlja pod množico nickov, , ki pa bo iz nevednosti gasoval za prekleto SD in jo podprl z enim glasom.

  • Miro

   ti nič ne pomaga, bo že Milan Kučan nastavil pravega človeka

  • Johan

   Ni kaj sva somišljenika z istimi dejanji.

 • Jan Kovalski

  Kako se vidi, da gredo v Sloveniji stvari na slabše. Po tem, da v dominantnih medijih vedno bolj poudarjajo kako lepo deželo imamo, kako dober zrak in vodo pa morje in hribe zelo blizu, kako je kvaliteta življenja v naši preljubi domovini boljša kot npr. v kakšnem grobem ameriškem kapitalizmu, kako zdravo hrano imamo, kako nas tujci hvalijo kako prijazni so pri nas ljudje, kako dobro vodo imamo, da jo lahko pijemo direktno iz pipe. Pa kako varno državo imamo, … Potem sicer nekje drugje preberem, da je npr. v ljubljanski vodi skoraj največ kokaina v primerjavi z vodami iz drugih držav, ampak ta članek je pod nekimi drugimi rubrikami, enako kot to, da mladi množično zapuščajo ta raj na “sončni strani Alp.

 • Jan Kovalski

  Verjamem samo anketam, ki jih sam ponaredim!

 • Ryuk

  Na hanzi tv so včeraj že na polno pognali SD-jevo propagando. Po njihovi raziskavi je SD kar na prvem mestu. Čisti Fake News.

 • Jan Kovalski

  Ankete po Jusu:
  “Ta teden listo zapuščata Janša in Gorenak”
  “Kaj pa drugi teden, jo bosta spet zapustila?”
  “Ne, drugi teden ju bomo spet dali gor na listo, da ju bomo lahko pozneje zopet vrgli dol”

 • totex39

  Ravno mediji so tisti, ki so največ krivi ker volivce spreobrnejo, predvsem tiste, ki ne razmišljajo z svojo glavo. RTV plačujemo vsi zato je še večja svinjarija, da oglašujejo najbolj socialistične stranke, očitno se bojijo, da bi zmagala desnica, kajti takrat je konec z njimi.

 • PIA PlA

  Tisti, ki navijate za “vsi na volitve” ne poznate volilnega zakona. Preberite si ga!
  S tem volilnim zakonom se nikoli, ampak res nikoli, ne bomo rešili zajedavcev.
  Najprej je treba spremeniti volilne zakone. Sploh pa sta vsaj dva zakona tako zelo slabo napisana, da bi lahko kdo kadarkoli oporekal legitimnosti volitev. Namreč 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor pravi:

  Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti.

  Kaj pa vsi ostali, ki nismo na dan volitev dopolnili osemnajst let?

  • totex39

   Stranka SDS je spremembo zakona že velikokrat predlagala, vendar je bil njihov predlog vedno odklonilen, ker trenutnemu režimu tako paše.

   • Vojteh Dovč

    VSEM TO PAŠE NI SĐS NOBENA IZJEMA

  • samotoje

   Tisti pa vsi v vrtec.

 • Vojteh Dovč

  SĐS V VLADI 7,5 LET —MEŠA PA DREK ŽE OD 45 TEGA LETA
  -VSE STRANKE SO ZA PREDČASNE VOLITVE —STANDARDNO SĐS JE PROTI

  • Olga_10

   Komunajzli so nezakonito in s terorjem prišli na oblast! S terorjem so vladali 70 let! “Volitve” so bile “demokratične” – kandidat Milan ali kandidat Milan…. Kolikor mest toliko dirigiranih kandidatov…

   • žogica

    70 let pod terorjem in ti še vedno živiš, nemogoče !

    • Vojteh Dovč

     AJDE OD 91 LETA

     • žogica

      Ti tudi živiš pod terorjem?

    • Vojteh Dovč

     TI BOŠ TEŽKO PREŽIVEL TOLIKO S TEMI POLITIKI.
     S TO DEMOKRACIJO.

     • žogica

      Kje je še to, bom preživela brez skrbi !

  • Mojca pokraculja

   Daj ne trobezlaj, vi bi demokracijo ampak samo pozicijo brez opozicije oziroma bi si opozicijo sami izbrali. Ne bo šlo, razen če začnete spet pobijat. Saj to pa znate , a ne!

 • Olga_10

  Postavimo vse levičarje (komuniste) na smetišče zgodovine!

  • žogica

   Smetišča so rezervirana za vas.

 • žogica

  Izkušnje štejejo, SDS nima nobenih možnosti.

  • garfi

   imajo
   folk vas bo imel dovolj in vaših laži

   • žogica

    Pa neee no !

   • žogica

    Le tolaži se.

 • garfi

  desus-erjavc obljubljal 1000€ in z velikim pompom dal miloščino 10€
  UPOKOJENCI DESUS MA VAS ZA OPICE, kupili si boste nekaj banan s temi drobtinicami
  sd-židan je hkrati v vladi in na ulici stavka-grozi, BOLANO
  VSI NA VOLITVE MAJA IN DOL Z BANDO

 • Kosobrin

  Vsak medij ima svojo anketo. In vsaka kaže drugače. Zelo zanimivo bo, ko se bodo vse ankete združile ….

 • xtc

  Dejstvo je tako,da bi desus moral biti z zakonom prepovedan,saj gre za abnormalno tvorbo,upokojenci pa se lahko politično udejstvujejo v drugih strankah.
  Kot tak je Desus tudi anomalija v EU in še kje saj upokojenci NE morejo biti stranka,saj gre za interesno združenje ne pa stranko.

  • freedomfighter

   Hahaha okej zdaj gres pa ze malo dalec kar prepovedati stranko zato ker so njena baza upokojenci…stranka je res slaba ampak da zaides pa v tako nedemokraticne prijeme pa ne vem

 • freedomfighter

  Tale sd je se slabsi od levice tam so zmesani te so pa pokvarjeni

 • Get Smart

  Pred nami je še dolga pot do osvoboditve.

  MESSI in RONALDO NISTA, še, NISTA, še NISTA ŠPANSKA fuzbalerja.

  Pomni:
  POLITIKA je DELO, je skrb za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.

  Za katero državo?

  Ali MURGL SRB0 RVACKE KAVIAR ŽIDOVSKE JUGOKOMUNJARE in KOMINTERNACIONALCI
  =
  SMC SD DeSUS LEVI Socialisti Bratjoške VERNIKI v Šoltesa LDS POZITIVNA SRBIJA LDS …
  = vse to so “novo-obrazne” maske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE =
  vse to je KPJ = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE in
  SKOJ = SAVEZ KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE =

  ali torej te kreature delajo za Slovenijo?
  Ali skrbijo za Slovenijo?

  Odgovor je seveda NE. Delajo ZA, skrbijo ZA SVOJO JUGOSLAVIJO, za KOMINTERNO,
  za katerokoli obliko
  KAVIAR KOMUNISTIČNE ŽIDOVSKE SERBUS-landije (SERBUS je biča vajen in željan).

  NISO slovenska levica, ampak so, če že morate onanirati sa levankom šakić i desankom rukić nje,

  JUGOSLOVANSKA levica,
  KOMINTERNOVSKA levica,
  KOMINTERNISTIČNA levica,
  MURGL SRBO RVACKA … =
  JUGOKOMUNISTIČNA levica nje.

  KAVIAR KOMUNIZEM je parazitizem = parazitiranje na Človeku.
  Parazit = zajedalec seveda ni kaka ročica telesa, ampak je
  zajedalec na telesu, v telesu.
  RAK ni leva ročica, ampak je rak na levi roćici itd.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Kaj pomeni pojem politika?
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   O nasprotju življenja pa?
   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Marko Markov

  Tisti upokojence, ki bo volil DESUS, je pa res totalno budalo!

 • DJURO SUMAR

  SDS je naredil svojo “anketo” in zapisal, kakšne so njihove želje. Ampak na volitvah bodo stvari realne, tako da bo verjetno nova vlada sestavljena iz sedanjih strank pozicije + Marjan Šarec.
  Desničarji so svoje volilno telo razdrobili do neprepoznavnosti, tako da njihovi volivci, ki so po naravi bolj butasti, ne bodo vedeli koga naj volijo. Marsikdo bo zaradi nevednosti, obkrožil kakšno levičarsko ali liberalno stranko. Malo bodo povprašali župnike, pa jim tudi ti ne bodo mogli dati kakšnih pametnih nasvetov, predvsem zaradi spora med SDS in NSI.

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena
  lista socialnih
  demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
  V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz
  par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem
  jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
  o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela
  Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji –
  ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka
  demokratične
  prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega
  rojaka
  (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji
  nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

  • Get Smart

   PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS SMC …) je formalnopravna naslednica
   SKOJ-a – Savez komunističke omladine
   Jugoslavije).
   SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ (Ujedinjeni
   savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni
   se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar
   jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar
   se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še
   traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS
   (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3
   demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom
   ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine
   Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska
   stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a,
   imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
   t. i. “Združeno levico” itd.
   lahko še vedno opazujete:
   LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srnbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
   Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠE,K SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Franci z 460 EU penzije

  Erjavca – bimbo na kvadrat – .je treba fizično odstraniti iz Slovenije in to čim dlje – Putin bi mu že zrihtal kakšno dačo v Sibiriji. Tam pa lahko serje kolikor hoče.

 • piko8

  Tisti upokojenec, ki voli desus in posledično kahla voli, da bo imev manjšo penzijo !!!

 • Franc Jeglič

  To bo dvojec brez krmarja !!!

 • Adolf Hitler

  Du CMERAR du Kommunisten Juden Schwein du bekommst höchstens nur die Messer im deine verfickte Juden Fresse

 • Svoboda

  Veleizdajalcem ne volim vsi vemo kam z njima

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!