Slovenija ponovno pogorela z nasprotovanjem vstopa Hrvaške v Schengen: Evropska komisija v torek prižgala zeleno luč!

Foto: STA

Kljub naporom slovenske vlade, da bi preprečila sprejem pozitivne ocene Evropske komisije glede vstopa Hrvaške v schengenski prostor, se je to zgodilo in še enkrat se je pokazala nesposobnost slovenske vlade na zunanjepolitičnem področju. Nekdanji dolgoletni diplomat Božo Cerar je za Nova24TV komentiral, da gre za politično in ne strokovno odločitev, ob tem pa upa, da bo sodelovanje Slovenije z novo komisijo boljše. Janez Janša po drugi strani poudarja, da očitki o nesposobnosoti hrvaškega varovanja zunanje schengenske meje prihajajo s strani vlade, ki je leta 2015 spustila pol milijona migrantov. Ob tem poudarja, da je v strateškem interesu Slovenije, da se schengenska meja premakne na Hrvaško, saj lahko Slovenija še vedno uvede notranji nadzor.

V torek je Evropska komisija sporočila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen. Slišati je tudi opozorila, da je treba pred morebitno širitvijo zagotoviti delovanje schengenskega območja. Pozitivno oceno Hrvaški glede izpolnjevanja tehničnih pogojev za vstop v schengen je po poročanju Slovenske tiskovne agencije odhajajoča komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem je države članice pozvala, naj ga “obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje”.

Poleg Slovenije skeptične še nekatere države, Cerar ocenjuje, da ne gre za katastrofo
Končno odločitev o tem, ali lahko država vstopi v schengen, sprejmejo članice EU s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Slovenija, Nizozemska, Nemčija in Francija. Komisija je oceno sprejela po skoraj štiriletni evalvaciji izpolnjevanja meril, je na novinarski konferenci v Strasbourgu poudaril evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos. “Danes čestitamo Hrvaški za njeno delo,” je dejal in poudaril, da je zdaj na vrsti Svet, da sprejme soglasno odločitev. Hrvaška pa mora zagotoviti, da bo pogoje še naprej izpolnjevala in izvajala ukrepe, še zlasti na meji z BiH, je poudaril. Na odločitev Komisije se je odzval tudi premier Marjan Šarec, ki obžaluje, da je o tako pomembnem vprašanju komisija odločala tik pred zaključkom mandata in sprejela politično odločitev. Pričakuje, da bo Hrvaška v nadaljevanju izpolnila tako tehnične kot pravne pogoje za vstop v schengen, so zapisali v njegovem kabinetu.

Slovensko-hrvaška meja je za zdaj še tudi schengenska, kar pa bi se utegnilo kmalu spremeniti (Foto: STA)

Cerar upa, da se lahko Slovenija na zgodbi dozdajšnje komisije kaj nauči
Za Nova24TV je nekdanji dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar dogajanje komentiral, da je malce presenečen nad odločitvijo Evropske komisije, za katero ocenjuje da je nenavadno, da je bila sprejeta pet pred dvanajsto: “Presenečen sem tudi nad to odločitvijo, že samo dejstvo, da ob tolikšnem številu migrantov, ki je letos prečkalo hrvaško mejo priča o tem, da ni šlo za strokovno odločitev, pač pa za politično odločitev. Se mi zdi, da se lahko Slovenija in naša oblast na zgodbi dozdajšnje komisije lahko kaj nauči in upamo lahko, da bo sodelovanje z novo komisijo boljše.” Cerar dvomi, da je bila Slovenija edina država, ki je nasprotovala odločitvi Evropske komisije, kljub temu, da ne gre za nepomembno odločitev pa tudi ni katastrofa za Slovenijo. Razloge za ponoven uspeh hrvaške diplomacije ocenjuje sledeče: “Očitno hrvaške diplomacije ne gre podcenjevati, znali so oceniti, na katere ‘gumbe je potrebno pritisniti’, znali pa so ugotoviti tudi, da so osebni stiki v teh primerih prevladovali.”

Božo Cerar (Foto: Facebook)

Očitek proti Hrvaški prihaja s strani vlade, ki je leta 2015 čez mejo spustila pol milijona migrantov
Na dogajanje se je v nizu zapisov na družbenem omrežju Twitter odzval tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je uvodoma zapisal, da očitek, da Hrvaška ni sposobna vzpostaviti Schengenske meje, ki se mu po njegovih besedah v Bruslju prizanesljivo nasmihajo, prihaja od vlade, ki je leta 2015 spustila čez mejo skoraj 500 tisoč ilegalnih migrantov, med katerimi so bili dokazano teroristi in morilci, še vedno pa čez naš del luknjičaste meje spuščamo med 100 in 500 ilegalnih migrantov dnevno. Po Janševih besedah je težko pojasniti Evropejcem, da je “nekdanji komik Marjan Šarec večji poznavalec Schengenskih priprav in tehnike kot evalvacijske komisije strokovnjakov iz Evropske komisije.”

V strateškem interesu Slovenije je, da se Schengenska meja premakne na Hrvaško, še vedno pa lahko uvedemo notranji nadzor
Glede na to, da skuša turški diktator Recep Tayyip Erdogan 3,5 milijona Sircev preseliti iz Turčije v okupirana območja na severu Sirije, kamor jih najmanj 20 odstotkov nikakor noče in bodo na vsak način skušali prodreti v Evropo, je v slovenskem strateškem interesu, da se Schengenska meja premakne na Hrvaško, ki bi ji morala Slovenija ponuditi pomoč pri nadzoru meje z Bosno in Hercegovino, namesto da jo ponujamo Italiji in Hrvaški, da lažje zadržujeta migrante v Sloveniji. Prav tako opozarja, da bi v primeru vstopa Hrvaške v Schengensko območje in ta res ne bi bila sposobna učinkovito zavarovati meje z BiH in/ali bi zavračala našo pomoč, lahko Slovenija še vedno uvedla notranji nadzor na meji z RH, tako kot so ga Avstrijci na naši severni meji.

Foto: sds.si

Šarčeva vlada po vsej verjetnosti ni sposobna politično blokirati Hrvaške
Kot še poudarja Janša, prav tako ne gre verjeti v sposobnost Šarčeve vlade, da bo sama politično blokirala Hrvaško v Evropskem svetu, spomnimo se lahko namreč kako je pod vodstvom Boruta Pahorja v rekordnem času pokleknila kljub nekaterim grožnjam izpred predhodnih let. Tam kjer Slovenija potrebuje zaveznike in diplomatsko spretnost, vlada Republike Hrvaške uporablja prazne grožnje, kjer pa je treba udariti po mizi, kot na primer glede prerazporejanja sredstev EU ali kvot, pa je brez strategije in taktik in že tedne celo brez pristojnega ministra.

Rok Krajnc

 • Olga101

  Hrvaška je očitno dokazala, da bo vsaj tako uspešna pri “varovanju” meja kot Slovenija!

  • JANEZ GUS

   Mislim ,da bo veliko bol.Tam zdaj komunarji nimajo besede.Vojsko in policijo so vrhunsko opremili in vsposobili.Tam blesava kordiš in mesec bi lahko prodajala sladoled,ne pa v parlamentu drek mešala in prodajala meglo.Tam če teke serješ jih dobiš tudi na gobec.

   • SIMON ROZIC

    …delala pa že ne bosta, onadva sta rojena samo za visoke cilje in komunistične
    ideale!

 • Luiggi

  Ce je europska komisija to dolocila brez upostevanja Slovenije,potem bi morala Slovenija takoj organizirati SLOEXIT in ga takoj uresniciti,period!.Kurc pa taka unija,ki ne spostuje svojih clanic!

  • JANEZ GUS

   SLO, NIMA KAJ SPOŠTOVATI,ko spusti pol miljona ciganov v Evropo.

 • JANEZ GUS

  Bravo J,res je,kar si povedal.Ko se amateri grejo politiko.Še za f…. ni dober,ne pa da bo čuval Šengen.

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • Robi Drago

   Janša v PENZIJO

 • rubec

  Janez, ne jih prosim učit. Jaz bi se rad še malo smejal.

 • Jožefa Benko

  se ta marjanček sploh zaveda ,da iz komedijanta postaja tragikomik, ampak tudi škodljiv sloveniji

  • Robi Drago

   Kaj ima komedijant z PV skupnega?? a ste čist zmešana al kaj?? Italija Beppo Grillo, etc..

 • Janez Mayer

  Hrvaška igra evropsko igro, NATO igro, pro ZDA igro. Zato Hrvaška zmaguje v primerjavi z dolino, ki igra na neke čudne pro ruske karte, no.

  • Robi Drago

   Ja zmagovali smo pa z J.J. Na Bledu z kriminalcem (dokazano) Sanaderjem preklical sporazum Drnovšek-Račan da bi mi šli v Hamburg in pušnli v nulo. A ne to pa ne naš Janša najsvetlejši. Pokvarjenec da mu ni mesta v Slo. zgodovini. Hrvati ga pa za jajca držijo z dokumenti o prodanem orožju. PLJUC..

   • Janez Mayer

    Mislim, da imaš motnjo, ki se ji reče po domače obsedenost. Obseden si s strani neke osebe, ki se ti prikazuje podnevi in ponoči. Zto se ti verjetno tudi tako sveti in ti zgleda najsvetlejši. Kaj pomaga? Za začetek se odreči branju novic.

 • if

  V strateškem interesu Slovenije je, da se schengenska meja čim prej pomakne na drugo stran Hrvaške.
  V strateškem interesu državnih kriminalcev Slovenije je, da se to ne zgodi.

 • hribovc

  dokler bodo takile nesposobni marjančki in mirkoti imel’ vajeti v rokah,
  bomo še velikokrat porival’ naš voz iz grabna !!

 • Amerikanc

  Ko smo leta 2008, po sedemnajstih letih zasilne demokracije, ponovno postali KRS (komunistična republika Slovenija), nam gre vse samo navzdol.

 • macon

  Smešni glumaški mafijaški nastavljenec je v fotelju vendar za fotoseanse in za bebljanje s katerim prepriča bedake, operativno delovanje v korist države je za take vulgarne nesposobneže pretežko in tudi ni mišljeno, da bi deloval drugače kot za koristi udbomafije, ki ga je postavila.

 • franjo lopar

  Ko je bil NAS Janez Jansa na oblasti,nas je VES SVET spostoval!!!!!!!!

  • Rožle

   No lepo …
   zdej pa nazaj u postlo vročino zmert …

   • Robi Drago

    Ni Res. Nazaj v posteljo in bruhat..

 • Rožle

  Če se je lahko, neka invalidna SMC našlepala neskončnih .. 4 leta in naredila še dodatno škodo s svojo nesposobnostjo
  ..
  se bojim, da se bo sistematično rušenje države Slovenije takole nadaljevalo po lewaško še 4 leta naprej .. ..

 • xtc

  Uspeh Hrčkov je klofuta Kučan Yugo diplomaciji in Šiptarju ter Cagavčku in jasno znamenje,da smo v vseh sporih s Hrčki pod levimi vladami že vnapreje obsojeni na poraze na vseh EU inštitucijah.

 • piko8

  Serpentinše je edin na partizanskih prosllavah sposoben recitirat vnaprej napisan pamflet in, da mu pleničarji ploskajo!!

  • JANEZ GUS

   Na gasilske veselice se zdaj ne spodobi več,je pa na partizanskih dobu tržno nišo.Tam še bolj bebav izpade,ko zafuzla,da brez NOB,TUDI SAMOSTOJNE SlOVENIJE NE BI BILO.Dementni pleničarji mu ploskajo bolj kot gasilci.

  • Robi Drago

   Pleničarji (pleničkarji), bodo počasi juhuhu tko da potem kdo vas bo volil??

 • branči

  hrvaška ni za v schengen! miljon slovencev poleti rine na riviero, pol nam jih pa čez 10 dni vrnejo, ko jim zmanjka denarja! bo treba poiskati drugačno rešitev za tiste, ki si tako goreče želijo k njim!

 • Unikatna

  Ali ni rečeno, da se morajo strinjati vse države?!

  • JANEZ GUS

   SLO nobeden ne šteje za državo,to je komunistični peskovnik sredi EU,kjer l19 kučanova banda še vedno preganja domobrance.

 • SIMON ROZIC

  Že davno sem razmišljal o tem, da bi Hrvaška lahko čuvala svojo Južno mejo, pa tudi
  HR Šengen je za nas velik plus, saj bojo migranti težko šli preko cele Hrvaške .
  Samo naša teleta, s Šarcem na čelu mislijo drugače s svojo “vladavino prava”, ki je
  pri nas že stokrat crknilo v vseh ozirih ! JJ ima 100% prav!

  • JANEZ GUS

   Ni jim uspela podmuk.la Fajonkina igra.

 • Imperial Commando

  Na kurah, kjer se povprečni komentatorjev IQ giblje med 40 in 50 pik, so SDS že označili za izdajalce, privlekli ven domobrance in nasploh poskrbeli za neverjeten prikaz debilizma.

  • Antonius

   Bodite veseli. Kako naj se pa neumnost in pokvarjenost sicer prepoznata.
   Njih neumnost in politikantska pokvarjenost dvomljive prepričujeta volivce k njihovi umni odločitvi.

 • RATATA

  Šarec je ves navdušen zaužil prejšnjo vlado, ki jo je šripravil in skozlal kiićan. Ogreta je bila na telesno temperaturo 37 st.Celzija, kar se je šarcu zdelo fajn, kdo bo pa naslednji, ki bo zaužil to vlado, ko jo bo kmalu spet skozlal kiićan pa še ne vem.

 • mginko

  Na kratko za drugorazredne državljane – predvsem za mlajšo in srednjo generacijo (v večini zdajšnjih nevolivcev) vzgojenih v komunističnih “javnih” šolah – “vse zastonj” !:
  Fučka se EU državam za komunistično ukradeno Slovenijo. Ti dve naši generaciji bodo morale še spoznati, probati na lastnih plečih in žepih, kaj je kučanov komunizem za drugorazredne državljane v ukradeni Sloveniji. Meje na zahod se zapirajo, južna meja ukradene države je “švicarski sir” – zakaj – to čivkajo že vrabci, le ti dve generaciji jih ne slišita, ker velika večina teh živi v hotelu “mama”. In kako naprej ….. ?

 • freedomfighter

  Odgovorite mi to…ce hrvaska tako dobro brani svojo mejo za kaj imamo po tem mi tezave z migranti…to bi naslovil gospodu janezu jansi pa seveda vem da nebi odgovoril ker noce biti nesramen do partnerjev v hdz…ce hrvaska zadovoljivo brani svoje meje po tem so clanki stevilu migrantov na slo meji lazni…kdo se laze nova 24 ali leader

  • Robi Drago

   Tega ti ne bodo odgovorili, ker ne smejo.

 • Antonius

  Ne bluzimo. Pahor je šel z vprašanjem na referendum, Slovenci so/ste izglasovali pa svoj nateg.
  Celo kreten Pahor je bolj nedolžen kot volivci.
  Janša je nastopaškemu bedaku lepo povedal, kaj spušča iz slovenskih rok.
  Šengen zdaj Sloveniji naglas dopoveduje, da so njene državne meje navaden pičkin dim.

 • Robi Drago

  a Vi Bedaki greste sploh kdaj na kakšen Hrvaški portal pa da vidite kako vas Hrvatje cenijo in spoštujejo, ne glede al ste ta desn ali ta levi. jutarnji list. večernji list. poklikajte malo pa Vam bo jasno da ni vse v Vukojebini kjer živite pravljično z čakanjem na Godot-a (Janša-ta)..