Slovensko levico tako skrbita mnenjski pluralizem in propad levičarskega medijskega imperija, da so začeli “tožariti” v ameriških medijih

Foto: iStock

Ko na New York Timesu zmanjka materiala, s katerim bi lahko obmetavali ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se radi osredotočijo na delo madžarskega premierja Viktorja Orbana. Ob nedavnih volitvah v Sloveniji pa si niso mogli kaj, da ne bi naredili prispevka, ki je kratko malo pristranski in nadvse površen – navkljub 3 novinarjem iz Slovenije, Madžarske in Makedonije, ki naj bi pomagali pri nastajanju članka. Pri tem sta sodelovala Kristina Božič z Večera in Benjamin Novak, novinar propadlega madžarskega medija Budapest Beacon, kritičnega do Viktorja Orbana.

Članek, ki se je začel pohvalno – pri NYT so izpostavili “alarmantno poročanje o migrantih” na Nova24TV -, je kaj hitro zašel v navadno skropucalo, katerega namen je bil zgolj očrnitev predsednika SDS Janeza Janše, madžarskega premiera Orbana ter Nova24TV. V njihovem pisanju kaj hitro postane jasno, da ni šlo za poročanje, temveč poskus ustvarjanja mnenja.

O tem priča tudi dejstvo, da v istem članku za populiste imenujejo levo Gibanje 5 zvezdic, obenem pa pozabljajo na desno populistično Ligo, ki ravno tako tvori isto koalicijo v Italiji. A kaj takega ne gre zapisati v levo-liberalnem NYT, saj bi to rušilo njihov domišljijski konstrukt o radikalni desnici, ki je na pohodu po Evropi. Mar lahko kaj drugega od časnika, ki je igral vlogo Castrovega aparatčika med kubansko revolucijo, sploh pričakujemo?

Medijski pluralizem jim ne odgovarja
NYT gre v nos, da imamo v Sloveniji z Nova24TV in Demokracijo ter v Avstriji z FPÖ TV dejansko alternativo mainstream medijem. Edini razlog, zakaj bi kaj takega šlo v nos enemu od najbolj branih svetovnih časopisov, lahko najdemo v dejstvu, da so do nedavnega tudi sami imeli monopol v ustvarjanju javnega mnenja, dokler jih ni Breitbart postavil na realna tla in poskrbel, da je ameriška desnica prišla do glasu še kje drugje kot v do takrat izredno neokonservativnem Fox Newsu. Na to je opozoril tudi nekdanji minister Žiga Turk, ki je povedal, da “je za sam pluralizem pozitivno in ravno tako glasove občinstva, ki se drugače ne bi mogli zanesti na noben medij”.

Pri pisanju pamfleta je sodelovala novinarka Večera Kristina Božič. (Foto: STA)

V očeh NYT je preprosta alternativa v medijih, kakršna sta Nova24TV in Demokracija, s pomočjo novinarke Večera Kristine Božič hitro prerasla v največjega bavbava, za katerega bi posameznik na podlagi njihovega pisanja sklepal, da obvladuje celoten medijski prostor.

Resnični medijski imperij je zgrajen okoli tranzicijske levice
V članek pa so vstavili tudi izjavo nekdanjega šefa partije Milana Kučana, ki je v času tranzicije vse do danes skrbel, da je slovenski medijski prostor ostal nepluralen in pod vplivom levice. “Formalno rečeno, ni madžarska država tista, ki investira,” je povedal prvi slovenski predsednik Kučan in se dotaknil teme madžarskih vlagateljev pri Nova24TV in Demokraciji“Formalno so to samo madžarski poslovneži. V resnici pa so Orbanov podaljšek,” je izjavil, ob tem pa je pozabil omeniti medijski imperij, ki ga v Sloveniji obvladujejo levičarski tajkuni in Kučanov Forum 21.

Lastnik Dela, tajkun Stojan Petrič, je Kučanov osebni prijatelj, tajkun Bojan Petan obvladuje radikalno levičarski Dnevnik, družina Hakl, povezana z Židanovo SD, si lasti Večer. Nič bolje ni z nacionalno RTV in komercialno POP TV ter preostalimi mediji. Vse to seveda NYT ne zanima. Ne delamo si utvar, da je nivo pisanja v ameriškem časopisu tam, kjer je, ker jim je bolj od resnice važno napredovanje lastne agende. V tem primeru so se lepo ujeli s slovenskimi levičarji ter proglobalistično strujo, katere zagovornik je že več desetletij tudi sam NYT.

Ravno tako ne gre pozabiti, da si je madžarski premier nabral lepo število sovražnikov med novinarji časopisov, ki so bili prisiljeni zapreti vrata, ko je ustavil državno oglaševanje na njihovih straneh. Benjamin Novak je od samega začetka 2013 pisal za Budapest Beacon, ki je bil do Orbana zelo kritičen. Ameriška lastnica Budapest Beacona, Real Reporting Foundation, se je aprila letos umaknila z Madžarske. Novak pa od takrat med drugim piše tudi za NYT.

A. B.

 • samotoje

  Na tem portalu sem že pisal o tem, da je NYT postal neverodostojno gobezdalo, ki včasih že meji na rumeni tisk. Predvsem pa so uredniki očitno opustili preverjanje verodostojnosti novinarskega pisanja ali pa so preprosto nesposobni. Pri NYT izpred let, ko so bili novinarji lahko samo najboljši, Kristina Božič in Benjamin Novak niti tipkarici (ženski spol v maniri FF) ne bi mogla biti.

 • bolimeđoko

  Melanija nažen tole nadl….

 • Olga2345

  Sramota je, da se zločinec iz Murgel sploh pojavlja v medijih! Njegovo mesto je na Dobu do smrti!!!
  Pisune 571 pa poznamo! Bojkot njihovih “umotvorov”!

 • tasilo

  (X) je kaj hitro zašel v navadno SKROPUCALO

  Niiti pisunski kmetavzi očitno ne veste, na SKROPUCALO ne pomeni nič, a vseeno tako radi opletate z napačnim izrazom. Vedno znova se čudim, da pisuni opletate z izrazjem, ki ga ne poznate in ne razumete. Posledično začnete svoje neumnosti širiti po medijih in nekritične ovce povzamejo vaše oslarije češ, “saj tudi v cajtengu tako piše”.

  Prav je SKRPUCALO https://fran.si/iskanje?View=1&Query=skrpucalo

  Izraz pride od KRPA –.> KPATI –> SKUPAJ SKRPATI –> SKRPATI; SKRPUCALO
  —–

  LP. Hanibal Lector

  • von Rhein

   Potolažil si me:vedno sem govoril,da je YU skrpucalo.

 • WatsonForus

  ne glede na vse, gre RDEČE gospodarstvo , mediji in vse ostalo počasi “u kur…” ! in prav je tako, šlepat se vse življenje na tujih hrbtih pač ne gre , tudi osel ima enkrat zadosti.

 • tzt

  Levakarji so v q..cu. Z vsakim dnem bolj jim je jasno, da klovn iz Kamnika nima kapacitet, da bi vodil vlado. Učeri v Tarči so ga nehote dodatno osmešili. Na levi celo iščejo nekoga, ki vsaj nekaj zna in ne bedaka s šestimi popravci, brez znanja tujega jezika (razen čefurščine), … Ne bi se čudil, če bi se kar naenkrat kot kandidat za PV pojavil nesposobni Židan.

  Pahor je ravnal odgovorno in državotvorno. Ni mu vseeno kako bo šla Slovenija naprej. Bomo se v drugem krogu narežali levičarjem. Sam svojih pet kovačev stavim na tretji krog kjer bo Janša sestavil desno-levo koalicijo za napredek Slovenije.

  V NYT v zadnjih dneh prednjačita kretena Miha Kovač, Univerza Edvarda Kardelja in Barbara Šurk iz Dnevnika.

  • von Rhein

   Strinjam se,ta Miha je res kreten. Za drugo navedeno ne vem,da obstaja.

 • Tomi

  Saj, če že samo pogledaš tole Božićko, ti je jasno, da je žleht in pokvarjena, torej najverjetneje rdeča.

 • Franjo Trojner

  Mediji tudi v SLO niso nek presežek.
  Pri gledanju Tarče na SLO 1 sem skoro crkno od smeha na kak plehek način ona blondinka, ki Tarčo vodi sestavlja novo koalicijo, ki temelji izključno na sovraštvu do g. Janeza Janše. Zaključek, ki ga gledalec lahko potegne iz povedenega v tej oddaji je, ko jebe državo in državljane, edino važno je, da politična levica postavi svojo vlado!
  Iz tega razloga predlagam, da dominatni mediji, ki so v veliki meri zrežirali predvolilna srečanja in s tem volilni rezultat sedaj tudi sami sestavijo koalicijo, vlado! Vlado naj vodi blondinka, ki vodi Tarčo, koalicija pa naj bo sestavljena iz TV SLO 1. 2. in 3, POP TV in A kanal.
  Ljudje moji mi smo res pravi Butalci! Mi si samostojne, demokratične države ne zaslužimo, še kako je imel prav Ameriški veleposlanik v odhajanju Joseph A. Mussomeli, ki je dejal, da smo Slovenci prišli do svoje samostojne države na prelahek način, iz tega razloga je tudi ne znamo ceniti!
  Mediji v Sloveniji non stop napadajo Trumpa, Janšo in Orbana! Hvalijo, že skoraj častijo pa stranko ZL in njenega predsednika Luka Mesca, ki kot rešitev ponuja izstop iz EU in zveze NATO, ter socialistični pilitični sistem po vzoru Venezuele ali ex juge. Zdaj pa mi povejte vi vsi levi lažnivi pisuni kdo razdira EU? Sam še nisem slišal Orbana in Janšo govoriti in groziti z izhodom iz EU, vaš Luka Mesec in njegovi s tem grozijo vsak dan in imajo to zapisano celo v volilnem programu.

  • zoro

   točno tako, popolnoma pravilno++++++++++++++++++

 • althar

  NYT, levičarsko trobilo v lasti sionističnega kapitala. Jasno, da bo trobilo svojo sionistično agendo. Z našimi levičarskimi sionističnimi hlapčki vred.

 • Franc Šink

  Kaj pa tisto strašilo Zgoraj? Če ima že oprane možgane, naj opere še lase !!

  • zoro

   nekaterim je pač lažje prati možgane kot lase, ker je možganov pač mnogo, mnogo manj

 • FORT WORTH

  Jokcanje in pametovanie kucana ne bo obrodilo sadov, pa lahko zlije v rezimske medije milijardo $ ali €…
  Medtem, ko njegovim laznjivm in pristranskim medijem gledanost in branost strmo padata je slika na Novi24 ravno obratna, gledanost ter branost strmo narascata.
  Point vsega tega kucanovega sranja je :
  da SDS vodi po priljubljenosti ze veliko casa in se kar pridobiva.

 • Margu501

  Punca prihaja iz logov častilcev che Guevara, vsaj po videzu sodeč !

  • tramal

   Tudi grda je enako kot che guevara

 • slosin

  a ta da je novinarka, svašta….Po moje je iz Roga al pa Metelkove…

 • južnificirana_si

  če JJ sestavi vlado takoj priznati Palestino, da ljudem ki so lastniki NYT dokažemo, da nismo desničarski skrajneži. potem bi bila šele veselica

 • ljubinica

  Clanek v NYT je tak, kot bi ga spisala Mladina ….
  Toliko o objektivnih, neodvisnih …. medijih v svobodnem svetu ….

 • Olga2345

  Bomo kupili 571 špeckahlam kahle….s sliko Kahla…in Zohana…

 • Vince Blake

  NYTimes? Pa kdo jih sploh še resno jemlje? To je navadno trobilo sedanje ostarele garniture demokratov, ki ima naklado samo še zaradi zaslug iz preteklosti, ko so se vsaj na zunaj trudili biti nek objektiven in resen časnik. Tolikokrat so jih že dobili ….ne na “narrative driving news”, pač pa dobesedno na “fake news”, da so si zapravili vso kredibilnost. Tako, kot pri nas Delo, katerim se marsikdaj niti ne da več pretvarjati, da je nek resen časnik.

  V ZDA ima samo še CNN daljšo zgodovino potvarjanja dejstev kot NYTimes. Sploh pred Bushevimi avanturami v Iraku. Prekleti vojni hujskači!!!

 • zoro

  glih kar je bila nategnjena od kakšnega podganjega iztrebka – pa izgleda, da ji ni glih najbolj pasal

 • tramal

  New york je bil vedno leglo bedakov .

 • piko8

  Politična delavka iz kumrovške univerze!d
  Serpentinše je Osu, ki je koten v Lipici nebo nikoli Lipicanec!!!

 • xtc

  Babo ko pogledaš že vidiš da je žleht zafrustrirana levakinja,ki jo nihče od Slovencev noče dobr. povaljat,pol pa hudobija udari na videz in navzven.
  Je pa takole ,kaj ima Kučan za razpredat o medijih?
  Kdo Kučan sploh je in kaj mednarodno pomeni-NIČ zadrustriran žleht komunist in nič več.
  Seveda je tale članek stal SLO davko plačevalce lep kup nakradenega denarja s strani levakov.
  Seveda pa je medijski pluralizem po levo takle-kar je pluralno odloča CK(to je včasih počel France Šetinc v njegovem imenu),vse kar govori proti partiji in kar ji škoduje je sovražni govor in je treba cenzurirati ostalo pa je medijska pluralnost.Po evangeliju Milana Kučana.

  • Tom Žnidarčič

   Zdaj je ja že jasno, da je Kučan samo Zemljaričeva oproda! Ali je samo Zemljaričeva? To je vprašanje za miljon domobrancev.

   • Routar

    Miljon domobrancev bi pri nas hitro nardilo red. ;-)

    • St

     Domobranci so branili dom pred zakradenimi zlocinci komunajzarji,ki so bili nasilni do lastnega naroda. Toliko v vednost tistim,ki to ne vedo. Kaj pa danes ti isti pocnejo? Unicujejo lastni narod z migranti,ki jim nudijo vse,domacemu cloveku pa jemljejo vse. Razmisljajte se splaca!!!!!!

 • Olga2345

  Najbolje kar lahko naredimo za Slovenijo je, da ne podpiramo Murglskih pisunov in oprod!

  • Tom Žnidarčič

   Ja mi ki vemo, kaj pa tistih ostalih 80%?

 • dr Janez Sveti

  Bodimo iskreni. Kriminalkci, ki se radi imenujejo levičarji (roparji) imajo večino medijev v lasti direktno ali preko oglaševanja. To, da ena uboga Nova24tv pomeni grožnjo, pove kako presrani so.
  DR Janez Sveti genij

 • METULJ

  HE HE, JOKAJO SLOVENSKI RDEĆI MEDIJI, TV1, TV2, ETC,… KER JIM NI VŠEČ MEDIJ NOVA TV 24 UR!!

  JA, GLEDANOST VAM PADA, PADA, DIRIGIRANI RDEĆI MEDIJI!!

  KAR OGLEJTE SI ODDAJE RAZISKOVALNIH NOVINARJEV NOVA TV 24 UR V ŽIVO, O BEGUNCIH NA POTI V OBLJUBLJENO DEŽELO SLOVENIJO! TO JE PRAVO NOVINARSTVO, DELO NA TERENU, ODKRITO, POŠTENO!!

  IN ZDAJ PRIMERAJTE NJIHOVO POROČANJE Z VAŠIM! OČITNA RAZLIKA!

  POSNEMAJTE JIH V RAZISKOVALNEM NOVINARSTVU, KAJTI TU SO VAŠI ULEŽANI DIRIGIRANI NOVINARJI NULE, HEE!! RESNICA VAM JE TUJA, ALI PA JO SKRIVATE, TO PA RESS!!

  • Tom Žnidarčič

   In vzemi v obzir, da jih je na NOVA 24 ene 6 na nacionalki pa 1000+

  • babaježaba

   rega, rega, qwak…

 • Vlado77

  Tudi ZDA in njihovi mediji niso več neko merilo. Tam imajo svoje leve medije ,ki ustvarjajo mnenja. Ni duha ne sluha o raziskovalnih novinarjih. Poslužujejo se novinarjev ,ki so levi ali ultra levi in jih imajo za dokaz svoje agende. Še več citirajo zadnjega šefa partija kot neko ugledno osebo. In to človeka ,ki je bil na samem vrhu komunističnega režima in sodeloval v krvavi diktaturi. To kaže na to kakšen je prav za prav NYT. Za njih je torej mnenje šefa komunistov relevantno? Mislim , da se je v ZDA ustvarilo neko anti Trump novinarstvo. To je neke vrste trend ( verjetno podprt s strani Sorosa). V ZDA pa je pomembno , da prodajaš to kar je trenutno “in “- resnica je v drugem planu. Gre bolj za dobiček kot osnovni namen medijev – informacije ,ki temeljijo na nekih osnovah

 • montyamp

  To nam je nakotila strpnost med morilci .
  Morilec ne more vzgojiti normalnega naslednika .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!