fbpx

Sodnica Deša Cener, ki je hotela strežnik SDS, zdaj tudi nad Demokracijo

Deša Cener (foto: Urban Cerjak/Demokracija)

Okrožna preiskovalna sodnica Deša Cener je odredila preiskavo zoper novinarja tednika Demokracija Gašperja Blažiča zaradi objave članka o Mojci Vočko in njenih golobih. Pred tem je odredila preiskavo na stranki SDS, zavirala preiskavo o bančni luknji, še vedno pa vodi postopek proti Tonetu Krkoviču.

Gašper Blažič je v Demokraciji povzel članek po Slovenskih novicah z naslovom Ljubezen do golobov nad pravno državo in ga objavili 26. januarja 2012 na spletni strani Demokracije. V njem je novinar komentiral poročanje Slovenskih novic o Mojci Vočko in njeni skrbi za golobe v najetih stanovanjih. Po objavi se je oglasila Vočkova in zahtevala umik prispevka, kar je uredništvo tudi storilo.

Vočkova je nato menila, da je novinar Blažič škodoval njeni časti in dobremu imenu, zato je zoper njega kot zasebna tožilka vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Pri tem je navedla 160. člen Kazenskega zakonika, kjer je za navedeno dejanje zagrožena bodisi denarna kazen ali pa zaporna kazen do šest mesecev. Vočkova je zoper Blažiča vložila še odškodninsko tožbo, to pa razširila še na podjetje Nova obzorja, ki je izdajatelj Demokracije in s tem povezane spletne strani, kjer je bil Blažičev prispevek objavljen.

Rada se tožari in ima odrejeno psihiatrično zdravljenje
Vočkova je javnosti znana po tem, da je v najeta stanovanja naselila golobe in nato tožila celo eno od lastnic stanovanja, “ker je vstopila v golobje gnezdo,” kakor so to na svoji spletni strani in tudi v tiskani izdaji večkrat poročale Slovenske novice pa tudi nekateri drugi mediji. Vočkova je ob tem vlagala ovadbe in tožbe tudi proti vsem medijem in novinarjem, ki so o njej poročali. Po sodni evidenci je bilo njeno ime poleti omenjeno v kar 83 zadevah na kazenskem in pravdnem oddelku okrožnega in okrajnega sodišča v Ljubljani, do sedaj pa se je ta številka verjetno še nekoliko bolj približala stotici.

Ljubljansko okrajno sodišče je Mojci Vočko izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, vendar sodišče kljub temu njenim zahtevam še naprej vztrajno sledi.

Gre za maščevanje sodnice zaradi objave njene fotografije?
Odredbo za pregled strežnikov ni odredil nihče drug kot preiskovalna sodnica Deša Cener. Cenerjeva je zaradi članka o Vočkovi odredila izvedenstvo informacijske varnosti in računalniške forenzike sodnemu izvedencu Janku Šavniku, ki bo preveril strežnik Demokracije in podjetja Nova obzorja, kdaj je bil objavljen Blažičev članek, kdaj je bil ta umaknjen ter ali je bil še kdaj objavljen in kdaj je bil nazadnje dostopen.

Pri tem morda ne gre zanemariti dejstva, da so na Demokraciji prvič obelodanili fotografije Cenerjeve in tako prvič razkrili njeno identiteto.

Izkušnje z zasegom dokumentacije že ima
Cenerjeva je pred tem že odredila protiustavno preiskavo zasega strežnikov na stranki SDS, kjer so iskali pismo Andreja Širclja. Tudi takrat je bilo zapisano, naj preiskovalci pregledajo vso dokumentacijo in strežnike. Da sodnica ni ciljala samo na Širclja (zaradi primera Družbe za upravljanje terjatev bank – DUTB), pač pa na stranko SDS, je bilo razvidno iz odredbe policiji, kjer je zahtevala zaseg in zavarovanje ter pregled in preiskavo vseh elektronskih podatkov, elektronskih sporočil, komunikacijskih podatkov in drugih podatkov, ki se nahajajo na strežnikih, elektronske storitve v oblaku, varnostnih kopijah in drugih spominskih medijih, ki jih uporablja SDS.

Prav tako Cenerjeva vodi preiskavo zoper Toneta Krkoviča zaradi sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino v osamosvojitveni vojni. Ista sodnica je tudi sedem mesecev ovirala preiskavo bančne luknje in zaseg bančne dokumentacije ter s tem za sedem mesecev ovirala delo komisije, ki preiskuje največji bančni rop v zgodovini Slovenije in krajo davkoplačevalskega denarja.

 

Sodnica Deša Cener zopet vrača udarec 1

M. P.