fbpx

Strupen pesticid glifosat bo zahvaljujoč Sloveniji še vedno v uporabi

Foto: iStock

Poslanke in poslanci SDS so na predsednika odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovili zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali sporno podaljšanje dovoljenja za uporabo pesticida glifosat.

Poslanke in poslanci SDS opozarjajo, da je Evropska komisija za 18 mesecev podaljšala dovoljenje za uporabo spornega pesticida glifosat, čeprav članice Unije za tak korak niso dosegle potrebne večine.

Članice Unije namreč kljub večkratnim poskusom niso dosegle kvalificirane večine za podporo 12- do 18-mesečnemu podaljšanju dovoljenja za uporabo spornega pesticida, zato je končna odločitev padla na Komisijo.

Slovenija podprla uporabo pesticida
Kot pravijo v SDS, sta proti podaljšanju neuradno glasovali Francija in Malta, sedem držav – med njimi Nemčija, Italija in Avstrija – se je glasovanja vzdržalo, 19 držav – med katerimi naj bi bila tudi Slovenija – pa je predlog Komisije podprlo. Trenutno dovoljenje za ta najbolj uveljavljeni pesticid v kmetijstvu, ki naj bi bil po nekaterih opozorilih rakotvoren, se je izteklo v četrtek, 30. 6. 2016, Evropska komisija pa se je odločila, da bo dovoljenje podaljšala do konca leta 2017, v vmesnem obdobju pa naj bi Evropska agencija za kemikalije (Echa) objavila mnenje o morebitni rakotvornosti glifosata. Odločitev za podaljšanje je v torek, 28. 6. 2016, ob robu zasedanja ministrov za kmetijstvo sicer sporočil pristojni evropski komisar za zdravje Vytenis Andriukaitis.

“V poslanski skupini SDS ob tem opozarjamo, da je mogoče v povezavi z uporabo glifosata zaslediti različna strokovna mnenja, najpogosteje pa kritiki rabe tega herbicida opozarjajo na njegovo toksičnost, morebitno rakotvornost ter na njegove vplive na okolje. Takšna opozorila so zaskrbljujoča, saj gre za najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu,” so še izpostavili v SDS.

M. P.