fbpx

Tako se ‘štirje kralji’ Pahor, Cerar, Brglez in Bervar norčujejo iz javnosti

Foto: Twitter

Predsedniki države, Vlade RS, Državnega zbora in Državnega sveta Borut Pahor, Miro Cerar, Milan Brglez ter Mitja Bervar se bodo danes srečali v predsedniški palači. Medtem ko bodo v zlatem salonu kramljali o domnevno pomembnih temah, jih bodo novinarji čakali, čeprav ni jasno, kako dolgo. V uradu predsednika države sicer zanikajo, da bi novinarji čakali zunaj na mrazu, vendar to ne spremeni njihovega odnosa do novinarjev in njihovega časa, saj morajo v negotovosti čakati na izjave ‘štirih kraljev.’

Srečanje tako pomembnih štirih predsednikov, kot so Cerar, Pahor, Brglez in Bervar, bo udeležencem zagotovo minilo kot bi trenil, saj bodo v toplem prostoru malo pokramljali in rekli kakšno o pomembnih političnih vprašanjih, čeprav je že v naprej znano, da ustreznih rešitev za njihove ideje ne bodo našli.

Operativnost ni ravno veščina vladajočih
Ravno lani so največ časa posvetili vprašanjem varnosti države v luči mednarodnih migracij, ki so lansko jesen dosegle Slovenijo, pa vendar skupaj še niso našli načina, kako bi preprečili nezakonit vdor migrantov. Brez posredovanja drugih držav, predvsem Makedonije, ki je na meji z Grčijo postavila ograjo, bi Slovenija postala velik žep za migrante.

Tudi letos bodo po pisanju STA veliko kramljali o reformah, vendar pa je že znano, da bo vse ostalo na ravni besed. Po več kot polovici mandata Cerarjeve vlade ni luči sveta ugledala niti ena reforma, čeprav jih gospodarstvo, pravosodje in zdravstvo nujno potrebujejo. Vsaka operativna, odgovorna vlada  bi tako pomembna vprašanja rešila že na začetku mandata.

Da gre za srečanje ‘štirih kraljev’ res na visoki ravni in brez občutka za predstavnike četrte veje oblasti, pa pove dejstvo, da niso napovedali niti določene ure za izjave medijem. Vse, kar so napovedali, je napoved tiskovne konference po koncu sestanka. Novinarjem sicer ne bo treba čakati zunaj na mrazu, kot obljubljajo v uradu predsednika države, pa vendar časovno nedoločen termin pove veliko o organizaciji dogodka. Kot da novinarji v tem času nimajo pomembnejšega dela, kot čakati na kup lepih besed, ki ne bodo nikoli meso postale.

Miha Pirih