V četrtek potrjenih 1484 okužb s koronavirusom in kar 35 okužb z opičjimi kozami

Foto: epa

V četrtek so v Sloveniji pristojni ob 586 PCR-testih in 4673 hitrih antigenskih testih potrdili 1484 novih okužb z novim koronavirusom. Sicer jih je 489 manj kot v sredo, to pa pripisujejo manjšemu številu testiranj. Istočasno pa STA poroča kar o 35 potrjenih primerih okužb z virusom opičjih koz. Od tega naj bi bila tretjina primerov vnesena iz tujine – iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine, medtem, ko za ostale niso mogli opredeliti. Kot je znano se opičje koze največ prenašajo med homoseksualci.

V četrtek so v Sloveniji pristojni ob 586 PCR-testih in 4673 hitrih antigenskih testih potrdili 1484 novih okužb z novim koronavirusom. Potrjenih pa je tudi 35 primerov opičjih koz,, o katerih se doslej začuda ni veliko govorilo kljub temu, da jih je svetovna zdravstvena organizacija WHO 23. julija razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, evropska komisarka pa celo pozvala vse članice EU k bolj odločnejšemu pristopu. Zanimivo, da glede ne visoko ocenjeno stopnjo grožnje okužbe z opičjimi kozami od novega zdravstvenega ministra Danijela Bešića Loredana nismo slišali nič.

Ob 586 PCR-testih in 4673 hitrih antigenskih testih imamo v Sloveniji potrjenih 1484 novih okužb s koronavirusom. V tem trenutku je trenutno aktivnih 22.770 primerov okužbe. Po zadnjih podatkih Ministrstva za zdravje je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 86 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije 14. Umrla sta dva bolnika, okužena s koronavirusom. Zaradi covida-19 je bil v četrtek hospitaliziran en bolnik več kot dan prej, na intenzivnih pa je bilo v četrtek enako število obolelih kot dan pred tem, so objavili podatke na Ministrstvu za zdravje.

V Sloveniji trenutno 22.770 aktivnih primerov okužb s koronavirusom
Po njihovih navedbah je bilo skupno v četrtek hospitaliziranih 279 bolnikov s potrjeno okužbo, medtem, ko jih je bilo na intenzivnih oddelkih v četrtek s potrjeno okužbo skupno 18 obolelih, kar je eden več kot dan prej. Manjše število okužb kot v sredo, pristojni pripisujejo manjšemu številu testiranj, kot v sredo, saj je pred dvema dnevoma PCR-test opravilo 797 ljudi, hitrega antigenskega pa 6105. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okuženih trenutno znaša 1645, kar je 18 manj kot dan prej, število potrjenih okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1076, pet manj kot dan prej. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 22.770 aktivnih primerov okužbe.

Foto: Twitter/Covid sledilnik

35 potrjenih primerov opičjih koz, ki so razglašene za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju
Od 24. maja pa imamo tudi prvi primer opičjih koz, o katerih doslej začuda nismo veliko slišali. Pri primer v Sloveniji so namreč odkrili pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov že 24. maja. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije. STA poroča, da so na NIJZ sicer pripravili navodila za okužene z opičjimi kozami, vendar javnost o tem nič ne ve.

Širjenje opičjih koz naj bi se po podatkih STA začelo v začetku maja iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej v 78 državah potrdili skupno več kot 18.000 primerov okužb in pet smrti. Iz tega razloga je WHO 23. julija izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju in podala konkretna priporočila za spolno vedenje. Med drugim je priporočila zmanjšanje števila spolnih partnerjev, razmislek o spolnih odnosih z novimi partnerji in izmenjavo kontaktov.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je članice EU pozvala k zavzemanju odločnejšega in bolj usklajenega pristopa do izbruha okužb z opičjimi kozami (foto: epa)

Tudi evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je članice EU pozvala k zavzemanju odločnejšega in bolj usklajenega pristopa do izbruha okužb z opičjimi kozami, saj naj bi prav EU postala epicenter odkritih primerov okužb. STA je na ministrstvo za zdravje naslovila vprašanje, kako komentira poziv komisarke, odgovor še čaka. Prav tako čaka na podatke, koliko odmerkov cepiva proti opičjim kozam bo prejela Slovenija in kdaj.

Tanja Brkić