fbpx

[VIDEO] Gorenak: V tem primeru Brgleza podpiram

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Odsotnost Cerarjevih ministrov na sejah državnega zbora je opazil tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je Cerarja na to že večkrat opozoril v dopisih. Takšne odsotnosti pa so “skrajno neodgovorne” tudi po mnenju nekdanjega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. 

Brglez je Cerarju med drugim poslal dva dopisa, v katerih je opozoril na naloge predstavnikov vlade, zlasti pri poslanskih vprašanjih, ki so eden ključnih institutov nadzora zakonodajnega telesa nad vlado. Za zdaj se je Cerar glede tega vprašanja zavil v molk.

Opozicija jih je stalno opozarjala na morebitno odsotnost ministrov
Poslanca SDS in nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka smo vprašali, kako se on spominja svojih ministrskih časov in problema odsotnosti. Njegov spomin na tem področju sicer seže še nekoliko nazaj, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji. “Takrat je bilo popolnoma jasno, isti poslovnik je bil, kot je danes,” je pojasnil.

Minister je lahko namreč odsoten samo takrat, kadar ima obveznosti v okviru Evropske unije. Kot pravi Gorenak, je takrat opozicija – kljub temu da je Slovenija predsedovala Evropski uniji – izjemno kritično nastopala, češ da mora biti minister tukaj, čeprav so vedeli, da ti ministri predsedujejo v Bruslju.

Poslanci vedo plan obveznosti v DZ za prihodnje leto že novembra 
Gorenak se ne spominja, da bi kdaj manjkal v državnem zboru, še posebej ne pri poslanskih vprašanjih. Razloge, ki so jih Cerarjevi ministri navedli za odsotnost, je Gorenak ocenil kot skrajno neodgovorne. “Oni novembra vedo za celo leto naprej, kdaj bodo imeli obveznosti v državnem zboru,” je pojasnil. Kot pravi, v tem primeru Brgleza zato podpira.

Zdi se, da se ministri na tak način izogibajo določenim temam. Slikovit primer za to je zasedanje komisije za peticije in človekove pravice, kjer so obravnavali primer Velenjskih dečkov. “Ministrice (Anje Kopač Mrak) sploh ni bilo,” je opozoril Gorenak. Prišla je le državna sekretarka, ki jo sicer lahko nadomešča, ampak po Gorenakovih besedah ta o zadevi ni vedela ničesar.

Nina Knapič