fbpx

[Video] Novice ob 9h: Dr. Cizelj predstavil model napovedovanja okuženih v Sloveniji, premier Janša nagovoril državljane, DZ razpravljal o referendumski zakonodaji

dr. Leon Cizelj (posnetek zaslona Nova24TV)

V Sloveniji smo včeraj zabeležili 35 novih okužb in 6 novih smrtnih žrtev zaradi virusa covid-19. Skupaj imamo 1059 okuženih in 36 mrtvih slovenskih državljanov. Oglasil se je tudi predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša in nagovoril slovenske državljane. Obvezno si oglejte prispevek o profesorju dr. Leonu Cizelju, ki je predstavil model, ki ga imajo na Inštitu Jožef Štefan.

V zadnjem mesecu dni je slovenska javnost lahko videla več različnih matematičnih modelov, ki so napovedovali število okuženih in mrtvih v Sloveniji. Po besedah strokovne vodje na Ministrstvo za zdravje glede zajezitve širjenja virusa covid-19 dr. Bojana Beovič je pred dnevi povedala, da se glede števila okuženih obračajo na modele Inštituta Jožefa Štefana. Delovanje omenjenih modelov je za Nova24TV razložil profesor dr. Leon Cizelj.

Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril slovenske državljane. V svojem govoru se je zahvalil vsem tistim, ki so v času zdravstvene krize zajezitve epidemije virusa covid-19 opravljajo najbolj rizična in izpostavljena dela. Med drugim je omenil, da bo država pomagala in izplačala vsem tistim finančne transferje, ki so zaradi virusa covid-19 ostali brez dela. Zadovoljen je z izvajanjem ukrepov. Slovenija bo morebiti, če se bo takšna počasna rast okuženih nadaljevala, počasi začela sproščati ukrepe, je med drugim dejal predsednik vlade RS Janez Janša.

Državni zbor je na izredni seji izglasoval, da referendumi glede sprejetih t.i. korona zakonov ne bodo dovoljeni. Poslanci so tudi izglasovali, da bodo lahko delali na daljavo v primeru izredni razmer. V nasprotnem primeru, bi v primeru nedelovanja Državnega zbora, njegovo funkcijo zakonodajalca prevzel predsednik države.

Luka Perš