fbpx

[VIDEO] Odjeknilo kot bomba: Logarjeva preiskovalna komisija na seji Državnega zbora razgalila teroristične roke slovenske rdeče levice

Ključni posamezniki, ki so zamolčali afero Irangate. (Foto: SDS)

“Če bi takrat obveljala njuna dikcija, danes ne bi obravnavali tega poročila. Pa ni! Zato danes govorimo o tej temi,” je bil oster dr. Anže Logar, ko je spregovoril o vpletenosti aktualnega ministra Gorana Klemenčiča in delu pristojnih institucij in nadaljeval: “Ob tem, da je v dopisih Urada redno primanjkovalo ničel, tako v dopisih tujim sestrskim uradom kot lastnim institucijam v državi, ki so odgovorne  za pregon kriminala. Ob tem, da je Urad dopustil nemoteno poslovanje družbe Farrohk v NLB, kljub temu, da je prav za ta poslovni odnos – med NLB in družbo Farrohk odprl dosje “sumljiva transakcija”,” je katastrofalne razmere v največji državni banki NLB opisal dr. Anže Logar, predsednik komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu v Državnem zboru RS.

V Državnem zboru RS je včeraj potekala predstavitev poročila preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi dr. Anže Logar. Zadeva Farrokh je v Sloveniji odjeknila kot bomba. Slovenska državna banka NLB je za potrebe iranskega jedrskega programa oprala milijardo dolarjev umazanega denarja. Vse institucije so za ta posle vedele, a so vsi molčali. Prvi krivec je Urad za preprečevanje denarja, ki ni opravil svoje naloge. Ne samo to, celo zavajal je domače in tuje službe.

Proces pranje denarja poteka v treh fazah:
  • Plasiranje sredstev (angl. placement) v finančni sistem države, npr. elektronska nakazila v tujino ali zamenjava v drugo valuto.
  • Prikrivanje izvora denarja (angl. layering) z uporabo offshore podjetij, fiktivnih nakazil in pogodb, z drobljenja zneskov, preprodaja nepremičnin itd.
  • Integracija (angl. integration) oziroma vključitev sredstev v   gospodarstvo (nakupi deležev v podjetjih).

Ne samo to. V dopisih tujim službam so se celo podpisovali kot urad za pranje denarja.
“Ali, da stopnjujem, če bi vam ta isti predstojnik, tega istega Urada v zagovor svoje nepristojnosti recimo zapisal tale stavek: “The Office for Money Laundering performs duties only …” oz. po slovensko “Urad za pranje denarja izvaja pooblastila samo …,” je opozoril dr. Logar in dodal: “Poglejte, ko pa Urad za preprečevanje pranja denarja v tujih dopisih sebe označi za urad za pranje denarja, bi pa vi zagotovo tudi pomislili – Pa kaj je država “C” banana republika?”

Tudi policija ni opravila svojega dela, saj v nasprotju z zakonom ni obvestila državnega tožilstva, ko bi to morala.
“Policija pošlje poročilo državnemu tožilcu tudi v primeru, če na podlagi zbranih obvestil ni podlage za kazensko ovadbo. Sedaj, če to malce prevedem v razumljiv jezik. Če so sumi za storitev kaznivega dejanja, policija tako ali tako pripravi kazensko ovadbo in jo pošlje na tožilstvo. Zdaj pa, če po podrobni preučitvi primera policija teh sumov ne more potrditi, pa mora prav tako s posebnim poročilom o tem obvestiti tožilstvo,” je ostro nadaljeval dr. Logar in dodal: “Z enim samim razlogom –  to je varovalka pred samovoljo policije, da bi iz tega ali onega razloga kakšno zadevo ali kakšen primer pometla pod preprogo.”

Policija prestopila vsa svoja pooblastila in primer pometla pod preprogo
“Citiram: “Poseben dokument v zvezi s tem ni bil izdelan.” Pa bi moral biti! Za državno tožilstvo … S tem je policija kršila svoj temeljni postopkovni zakon,” je povedal dr. Logar in nadaljeval: “Nevednost. Neznanje. Naklep. Ne vem. Dejstvo je, da ni obvestila tožilstva, kar bi morala. Kar je z vidika ugotavljanja odgovornosti za bančno kriminaliteto strašljiva ugotovitev. Kaj, če to ni bil osamljen primer? Ampak večkrat uporabljena praksa … Seveda pri naših …”

Prav tako niso ukrepali takratni vodilni na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kljub temu, da so za to vedeli. Goran Klemenčič danes opravlja funkcijo ministra za pravosodje, njegov takratni podrejeni v KPK Darko Stare pa je postal Klemenčičev sekretar na ministrstvu.

V največji opozicijski stranki SDS zahtevajo odgovore
Slovenski demokratski stranki ni znan razlog, zakaj se za prijavo tožilstvu ni odločila KPK oz. konkretneje njen tedanji predsednik Goran Klemenčič, aktualni pravosodni minister, in Darko Stare, nekdanji vodja službe za nadzor in preiskave na KPK in današnji Klemenčičev državni sekretar. Oba sta bila s strani žvižgača podrobno obveščena. Dr. Logar je ob tem spomnil, “da je KPK v preteklosti tožilstvu prijavljala bistveno blažje prekrške. Recimo, 5 plačilnih razredov višji količnik enega zaposlenega v kabinetu pravosodnega ministra Šturma.”

Dr. Logar je omenil tudi sodnico Dešo Cener, ki je komisiji vztrajno preprečevala dostop do dokumentov Nove ljubljanske banke. V zgodbo sta bila prav tako vpletena, tokrat v vlogi ministra in sekretarja, Klemenčič in Stare.

Preiskovalna komisija vs. Deša Cener
“Velja pa za zaključek na tem mestu spomniti na pravno bitko preiskovalne komisije. Preiskovalna komisija vs. Deša Cener, ob začetku delovanja te preiskovalne komisije,” je poudaril dr. Logar in ob tem obrazložil: “Ker sta se Klemenčič in Stare v stališču Vlade RS pred Ustavnim sodiščem RS postavila na stran okrožne sodnice Cenerjeve, češ da preiskovalna komisija nima pravice zaseči kreditnih map NLB. Če bi takrat obveljala njuna dikcija, danes ne bi obravnavali tega poročila. Pa ni! Zato danes govorimo o tej temi.”

Slovenska demokratska stranka pričakuje, da bodo organi pregona svoje delo tokrat opravili vestno. “Od organov pregona pričakujemo, da bodo primer podrobno in natančno in z vso dolžno skrbnostjo preiskali in ne tako kot v prvem poskusu leta 2011,” je povedal predsednik preiskovalne komisije.

Logarjevo poročilo je nekatere poslance pustilo vidno osuple, medtem ko so nekateri vili roke. Dejstvo, da celotni koaliciji ne ustrezajo ugotovitve Logarjeve komisije, ki razkrivajo teroristične roke slovenske rdeče levice, pa je postalo jasno takoj, ko je predsednik državnega zbora Milan Brglez Logarju določil minimalni čas za predstavitev ene največjih afer v slovenski zgodovini.

J. F.