Vzpon Židanovega “botra”, gradbenega tajkuna Polaniča: SD je s koruptivnimi posli ustvaril novega Ivana Zidarja!

Foto: Nova24TV.

Gradnja ličarskega obrata avstrijske avtomobilske tovarne Magna Steyr sredi kmetijskih površin v občini Hoče – Slivnica je že od začetka ekološko sporen projekt, ki pa so ga zagovorniki z vlade, v prvi vrsti minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, opravičevali s trditvami, da bo poskrbel za 3000 novih delovnih mest. Kmetijski minister Dejan Židan je ob tem ves čas ostajal skeptičen, saj je že po svoji funkciji moral imeti pomisleke, da bi bilo bolje investitorju ponuditi neizkoriščene obstoječe poslovne cone v Sloveniji in lokacije, bolj sprejemljive s kmetijskega in okoljskega vidika. Toda očitno zdaj Magna kupuje podporo Socialdemokratov (SD) in s tem širšo podporo vlade, saj bo lakirnico gradil Pomgrad, s katerim je stranka SD tesno povezana. Začuda je Magna najvišje v konkurenci devetih povabljenih podjetij iz Slovenije, Avstrije, Madžarske ter BiH uvrstila prav ponudbo gradbinca iz Murske Sobote. Posel, ki je vreden 25 milijonov evrov, kar sam po sebi kliče po korupciji, saj je v času vladanja Mira Cerarja že tako ali tako daleč največ gradbenih poslov dobil prav Pomgrad, za katerim stoji magnat Stanko Polanič, ki je pred leti zaposloval Židana, preden ga je nato pomagal izstreliti v politiko. 

Naj spomnimo. SMC je v javnosti izjemno naklonjena gradnji ličarskega obrata Magne Steyr v Hočah, čeprav so imeli Socialdemokrati zaradi lokacije precej pomislekov. Zdravko Počivalšek je dvigoval podporo v javnosti z obljubami, da bi lahko regija dobila 3000 novih delovnih mest, a kritiki opozarjajo, da gre za grobo zavajanje. Avstrijski gigant naj bi namreč v slovenski obrat pripeljal slovenske delavce, ki so trenutno na delu čez mejo in zaslužijo približno 1.500 evrov na mesec, v Sloveniji pa naj bi po novem dobili pol manj – samo 800 evrov.

Novih delovnih mest naj bi bilo tako v resnici samo med 300 in 400, pa še teh praktično ne bodo ponudili Slovencem, saj naj bi Avstrijci z Madžarske raje uvozili cenejšo delovno silo, vsi vodilni uslužbenci pa bodo tako ali tako Avstrijci. Vse to za najboljšo zemljo pod Pohorjem, je opozarjal že Požareport. Glede na to, da bo ličarski obrat v skupni vrednosti 40 milijonov evrov gradil murskosobški gradbinec Pomgrad in za to prejel 25 milijonov evrov, pa verjetno pomislekov s strani kmetijskega ministra Dejana Židana ne bo več.

Polaničeva podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja, pogosto mimo javnih razpisov
Naj spomnimo. Družba SGP Pomgrad je v lasti Stanka Polaniča, del njegovega prekmurskega imperija pa je tudi Skupina Panvita, kjer je bil Dejan Židan pred odhodom v politiko predsednik upravnega odbora. Reporter je poročal, da se je Polaniču njegova naložba v aktualnega kmetijskega ministra in podpredsednika vlade bogato obrestovala, saj so njegova družinska podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja. Tako je v času vlade Mira Cerarja največ gradbenih poslov dobila družba SGP Pomgrad, medtem ko je največji prejemnik kmetijskih subvencij Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja prehrambena veriga Panvita.

Foto: STA. Dejan Židan je tesno povezan z družino Polanič.

Sumi o korupciji se seveda še ne končajo. Pred dvema letoma so mediji poročali, da je bil za gradnjo prve etape avtocestnega odseka Draženci – Gruškovje na razpisu izbran Polaničev SGP Pomgrad, čeprav je najugodnejšo ponudbo oddal konzorcij Kolektor Koling-Impresa Mantovani. Kot je takrat poročal Dnevnik, je bil prekmurski gradbinec dražji za približno 6 milijonov evrov. V nadzornem odboru Darsa, ki je izbral Polaničevo podjetje, pa sta dva od štirih članov tako ali drugače povezana s stranko SD, kar je preveliko naključje.

Polanič je s pomočjo Dejana Židana v zadnjih letih tako postal najmočnejši gradbinec na Slovenskem, saj je ob naklonjenosti stranke Socialdemokratov brez težav prekrmaril tudi nemirne vode slovenske gradbeniške krize med letoma 2010 in 2013, ko se je večina velikih podjetij sesula. Kot je poročal Dnevnik, je namreč Polanič v tem času celo podvojil konsolidirane prihodke podjetja SGP Pomgrad in s pomočjo Socialdemokratov zmagal v lobističnem spopadu gradbincev. Primerjave z nekdanjim prvim človekom SCT-ja Ivanom Zidarjem so zato več kot na mestu.

Pomurski koruptivni posli Socialdemokratov
Pomurski posli SD-ja so pravzaprav že več let bazen za izčrpavanje davkoplačevalskega denarja. Naj spomnimo, da je v okviru t. i. pomurskega zakona že Pahorjeva vlada temu delu države namenila 272 milijonov evrov neposredne državne pomoči, namenjene za spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, kjer je država povrnila kar 70 odstotkov stroškov novo zaposlenega. Nadalje je bila za 70 odstotkov znižana davčna osnova za plačilo davka iz dobička, denar je šel še za medpodjetniško izobraževanje, vzpostavitev regionalnega gospodarskega središča, kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko-predelovalno industrijo ter oskrbo s pitno vodo.

Pri delitvi denarja od orjaške pomurske finančne pogače je imel z mesta državnega sekretarja in vodje regionalne vladne pisarne v Murski Soboti takrat odločilno vlogo Andrej Horvat iz Židanove stranke. Takratni vladni predsednik Pahor ga je sicer kmalu umaknil z mesta vodje projektne pisarne, razlog je bilo pismo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Horvata zelo obremenjevalo. Po dostopnih podatkih so mu očitali tudi veliko mero klientelizma, osebne prijateljske zveze pa naj bi bile pokrite tudi s skorumpiranostjo pri delitvi finančne državne pomoči. Oktobra 2011 je prišlo do več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, kriminalisti so med drugim preiskovali tudi Horvatovo pisarno v vladni službi za lokalno samoupravo.

Preiskave je vodil Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Horvat bi lahko postal tudi evropski poslanec, ki bi nadomestil danes sodno dokazano koruptivnega Zorana Thalerja, pa je moral zaradi tega odstopiti. Poleg Polaniča, Židana in Horvata pa sta se z davkoplačevalskim denarjem v koruptivnih poslih Socialdemokratov znašla tudi Blaž Miklavčič iz GH Holdinga in Uroš Hakl, solastnik Večera in nekaterih drugih slovenskih medijev.

L. S.

 • PikaPolonica

  Sami pošteni pri poslih….O Židanovih gozdovih se bo pa še govorilo. Najbolj me pa skrbi pri Magni, da se ne oglaša Lučka Bohem. Ona bi lahko dobila podatke iz Avstrije koliko je bilo odkritih poklicnih bolezni pri zaposlenih v tej industrijski panogi, gre za lakirnico in barve niso na vodni osnovi. Lučko in Dodičevo Fikfak je treba tudi malo povprašat kako je s tem. Vsi so se skrili v Jazbino.

  • moon

   One so mocne samo takrat, ko je treba j…t male. Najraje kaksno staro mamco, ki kuri sporhet na drva, za cigane, kateri vozijo “eko” dizle, so ze premalo korajzni.

  • Iva

   Jo mediji ignorirajo? (Lučko Kjfež op.). No, tudi v pismih bralcev je ni zaslediti, torej se strinja?

 • dule5

  dajte no. . Magma želi tu postaviti fabriko, ker so v Avstriji, Mađarski, Slovaški, češki…… Nemški delavci vsi pocrkali od dela in avtomobilske industrije. Verjetno je problem v tem, da je to uspelo levi vladi.

  • stajerc5

   Opazam, da ti kitajski krompir najbolj odgovarja, ker imas sreco, da ti ne more IQ, oz. zrak v mozganih okuziti! Dober tek…

 • vsemojebabe

  Ko zavohajo denar rdeči pobezlajo kot biki za rdečo zastavo.
  Čas je, da se to super koruptivno vlado pomeče s položajev.

 • domovina mili dom

  Na Teznem pa stoji fabrika že z zastrupljeno okolico. Banda komunistična. Kmeta so uničevali in ga uničujejo.
  Istočasno pa komunisti financirajo svoj medij z reklamo jejmo slovensko hrano.
  Mi Slovenci smo res eni gumpeci, da se damo nategovati za vsakim voglom.
  Pa kaj si ti nor. Gledajo nas v oči in serejo.

  • KIKI

   Poglej, kmetje imate vile, pa grablje, pa traktorje….,
   …vsak politik, ki pride samo slučalno mimo, takoj HOP !
   po njem !!!! Saj ste že slišali za kmečke upore?
   Politiki so navadni posranci!

   • domovina mili dom

    Težka bo. So nam Gubca Janeza že križali, pa zgleda se pripravlja nov križev pot.

 • rubec

  Horvata in domžalsko kamniško bando je NPU zasačil leta 2011. Zdaj smo pa leta…., čak mal, moram prav po koledar.

  • tasilo

   Ta banda bo zanesljivo obsojena septembra ali oktobra. Za leto pa ne vprašaj. Menda enkrat proti koncu stoletja. — Kar zacahnaj v kalender.

 • Viktorh

  Izkušnje kažejo, dejstva potrjujejo, da so komunisti ljudje, ki jim ne moreš verjeti, da se ne moreš zanesti na njihove izjave, da so pač lažnivci..

  • Anton

   da res je, levaki so mojstri manipulatorji z informacijami. Npr uspelo nam je zmanjšati število brezposlenih, to je ena tipičnih manipulacij,pri čeemr pač zamolčijo bistvo. Vkolikor pa nastopi medij, ki omogoča javnosti prikaz dodatnih informacij, lahko folk primerja informacije, si ustvari kritično mnenje.Saj veš kako je ,lahko je nekoga nahecati/hecat, če ta ne pozna dovoljšno mero informacij in tu je vloga nove24tv, da folku poroča problematiko še iz druge strani “kovanca”, (tako se ustvari pluralizem medijev ki ob svobodnemu govoru temelj demokracije) več kot dobrodošlo!. Da pa v državi vzpostavimo pravico do svobode govora(nemislim stem žaljivega govora, temevč zdravo razpravo z argumenti), pa je potrebo vzpostaviti red in disciplino v krivosodju.To je po mojem mnenju prvi korak, katerega se moramo lotiti, da kolikor toliko naredimo to državo tudi v praksi vsaj približek pravični, pravni in demokratični državi, kar sedaj žal ni.

  • MEFISTO

   Komunisti ne vedo, kaj delajo in govorijo,pa mislimo, da lažejo.

 • Demonkrat

  Obupno

 • montyamp

  Podganje gnezdo bo treba zagiftat .

  • stajerc5

   Imas kaksne veze v Siriji…

 • althar

  Že od začetka je bila zgodba z Magno Steyr sumljiva (zakaj bi Avstrijci gradili tovarno par km čez mejo, če bi jo lahko pri sebi in bi za delo brez težav dobili slovenske ali madžarske delavce?), zdaj pa se je izkazalo, da gre le še za en značilni udbomafijski nateg slovenskih rdečuhov. Za par fičenkov in nekaj delovnih mest po propadli politični karieri so prirpavleni trajno uničiti del države. Če ne bomo drekačev nagnali z oblasti za vedno, nam bojo dokončno izropali in uničili državo.

 • rubec

  Patuljak na sliki in prekla poleg njega verjetno ne vesta za napis ki se bohoti v ozadju, ker kateri normalen odrasel človek bi se sicer pustil fotografirati.

  • indijanka

   Tudi mene sta spomnila na srednješolske dni. Kako lahko gledata vsak svojo smer? A vidiš Rubec, zato smo pa tam kjer smo. Preprosto ne razumejo, kje bi moral biti center njihove pozornosti. Njihova kariera v S.Koreji bi se hitro zaključila, ne bi jim pomagala niti barva zamaška na steklenici vode, ki jo reklamirajo.

 • KIKI

  Najlepše, najbolj donosno je direktorstvo v izgradnji:
  lepo se prisesaš in hvaležni izvajalec postane boter
  tvojih rastočih financ! Po domače : Jankovićev provizijski
  sindrom! Polanič je Prekmurski Bog in zgoraj omenjeni
  fantje se že noro veselijo: Židan, mali Horvat, Miklavčič,
  Hakl …ostali bodo udeleženi ravno toliko, da bojo tiho!
  Tak to gre!

 • tasilo

  Židan rad hodi v Prekmurje. Vedno na kakšni osnovni šoli zastonj fruštek dobi.

  • rrrrr

   Prekmurje je Sloveniji poklonilo tri bekone: Kučana, Židana in Polaniča. Z veseljem smo jih pripustili v naša korita. Čas se izteka, za močna krmila se moramo že zadolževati. Veterinarsko pošteno pa je, da jih do kolin še malo spitamo.. ( razen Židana)

   • montyamp

    Haha , žvepleni je slaba pasma , največ požre pa nič od njega .
    Gnida raste na zlobo .

    • rrrrr

     Ni vsak prasec za meso, njegove ščetine zelo ceni Krtača 17. Slabo mu plačujejo za njegove slaboumne bonga-bonga komentarje. Bo namesto običajnega € pač kakšna ščetina od žveplenega tudi dobra. No money no funny, ali po naše: bolje prasec v roki kot Milan na strehi.

   • stajerc5

    Na pofoglanega tuneka si pozabil…

   • karpelec

    …pa ne preveč, potem ne bodo ustrezali kriterijem bekona.

  • stajerc5

   Prekmurje je cudovito, samo ne vem, zakaj se tam najvecji prasci rodijo…

 • Stajerka

  KPS=ZLSD=SD…..kdor je pričakoval poštenost, doslednost in pravičnost je več kot naiven…….zaupat komunistom je isto kot da bi upali, da bo Cerar kaj boljši in spremenil stvari…….
  to kar je SD naredil iz socialne politike v Sloveniji pa je zrelo za Haško sodišče!!!!

 • albusa aquilae

  hov hov zlati prinašalec..

 • karpelec

  Zvito, ni kaj. Medtem, ko so eni čakali in gledali, kaj se za ena mineštra kuha in sprošča v drobovju naše kure, so drugi v kurji glavi zvito izkoristili za razrast in razcvet buloznaga imperija in neopaženo prilezli kot tajkuni na površje s pomočjo nerazvite regije.

 • totex39

  To pač je tako, če so te že od mladosti vzgajali in nato podpiral komunistični klan in pozneje tako imenovana stranka socialdemokratov, ti je lahko uspelo .

 • Olga

  Levaki so tatovi in lažnivci! Na volitvah jih pošljemo na smetišče zgodovine!

 • stajerc5

  Komaj cakam na volitve! Aaaah, spet bomo lahko sli zvecer brez skrbi na zurko. No ja, eno leto jih bomo reda ucili, potem bo pa mir! Planke so ze pripravljene…

  • janez.pokoncni

   Jaz pa se zelo bojim, da bomo še 1x, za nova 4 leta, oddaljeni od začetka stopanja po poti proti normalnim družbam.

   • Janko Gedlička

    Žal se ta strah tudi mene drži. Ampak za družbene spremembe je potrebno delovati na dolgo roko. Kaj vse so francoski intelektualci napisali in dvigovali duha v vrsti let pred revolucijo. In zgodila se je ter precej pometla z ancien régime – om. Ne bo luštno, ko bo prišel čas kreditne nesposobnosti Slovenije, najete kredite bo pa potrebno plačevati. Takrat bomo povsem na začetku “stopanja po poti proti normalnim družbam”.

 • Levicar nikoli! … in hetero

  Desnaki so vodili drzavo samo 23% casa samostojne Slovenije, vse ostalo levuharji, ampak oni se kar naprej derejo, kako je takrat nastalo najvec pufa in kako je Jansa ustvaril tajkune?!? Zdaj imamo nekajkrat vecji puf in levuharji sami ustvarjajo tajkune… ni cudno, da se se noben od njih ni posral pod ta clanek!

 • Janko Gedlička

  Kdaj bo revne volilce srečala pamet?

  • janez.pokoncni

   Dokler se bodo prodajali za drobtine (socialne transferje), ki jim jih kaviar socialistična mafija meče iz mize, bo težka!

 • RATATA

  Predolgo se že prosto pase tale drobnica po Sloveniji, čeprav bi morala biti zaradi vseh svinjarij, od katerih je marsikatera tudi kaznivo dejanje zaprta v štali kateri se reče zapor.

 • Janko Gedlička

  Članek je zelo dober in zaradi svinjarij, ki jih opisuje, kliče k široki akciji vsaj na voltivah. Se mi pa le zdi, da se je prikradla v besedilo tipkarska napaka in sicer, da bi naj bilo novih delovnih mest v resnici samo med 300 in 4000. Verjetno se je piscu v zadnjem številu zapisala ena ničla preveč. Predlagam, da to popravi.

 • janez.pokoncni

  Ja, bravo Nova! Razmere poznam, na mojo žalost, predobro in imam samo še en razlog več za zaskrbljenost. Okrog Polaniča in žlahte (Hakl in kompanija) se je nabrala plenilska ekipa, ki nas že leta in leta osvobaja – prihodnosti!!

 • Tomaž

  Cenzura!

  • stajerc5

   hihihihiiii…

 • MEFISTO

  Kar groza me je, ko vidim, kake greznice bo moral prazniti Janša, ko bo znova prevzel krmilo Slovenije.

  • učko

   Sam živo zasut to golazen !!!!

 • domovina mili dom

  Nova kar tako naprej. Z dejstvi se bodo zaprle vhodno izhodne odprtine komunajzarjem.
  Pokvarjeni so ti levičarji. Ni nobenega dežurca, so se poskrili, resnica boli.

 • montyamp

  Svinjski dohtar je bil zaradi uvoza okuženih romunskih prascev na farmo , degradiran v predsednika temnordeče SD svinjarije .
  Ko bodo svinjarije v Sloveniji postale kaznive , bomo komuniste zaradi prostorske stiske v zaporih , izvozili v Severno Korejo in Venezuelo .
  Naj se imajo radi v bedi in blatu .
  Psov v Severni Koreji več nimajo , so jih vse pojedli , tako da bo povpraševanje po Venezueli brez toaletnega papirja , večje , vsaj s strani spolne usmerjenosti .

 • xtc

  Ko bo družba postala normalna Polaniči ;Škrabci;Petrićiin Žiidani itd;prešrosto ne bodo obstojali le še kot zaporniške številke brez možnosti izpusta:

 • Opazovalec

  Pa kaj na toti resničnostni tele viziji znate napisat kak normalen, strokovnopublicitično nevtralen članek. Firma Pomgrad gor ali dol, povezave gor ali dol, Magna je izbirala med 9 podjetji. Poleg Pomgrada še Kolektor in CGP, madžarski Kesz, avstrijski gradbinci
  Strabag, Porr, Habau in Swietelsky ter Euro-Asfalt iz Bosne in
  Hercegovine. In izbrala je po svoji volji najustreznejšega glede cene in referenc (ima jih tudi v Avstriji) in tudi ona bo nosila vse posledice morebitne napačne izbire.
  Seveda pa ne morete iz svoje kože in vsepovsod vidite korupcijo, zlasti v gradbeništvu. le spomnite se afere Čista lopata, oziroma gradnje mega stolpa na Brniku. Naslednji dan policijske preiskave v petek, se je preiskava ustavila v kabinetu….. pri njegovem tajniku.

  • stajerc5

   Jezus, se en prekomurac vec….