fbpx

Vzpon Židanovega “botra”, gradbenega tajkuna Polaniča: SD je s koruptivnimi posli ustvaril novega Ivana Zidarja!

Foto: Nova24TV.

Gradnja ličarskega obrata avstrijske avtomobilske tovarne Magna Steyr sredi kmetijskih površin v občini Hoče – Slivnica je že od začetka ekološko sporen projekt, ki pa so ga zagovorniki z vlade, v prvi vrsti minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, opravičevali s trditvami, da bo poskrbel za 3000 novih delovnih mest. Kmetijski minister Dejan Židan je ob tem ves čas ostajal skeptičen, saj je že po svoji funkciji moral imeti pomisleke, da bi bilo bolje investitorju ponuditi neizkoriščene obstoječe poslovne cone v Sloveniji in lokacije, bolj sprejemljive s kmetijskega in okoljskega vidika. Toda očitno zdaj Magna kupuje podporo Socialdemokratov (SD) in s tem širšo podporo vlade, saj bo lakirnico gradil Pomgrad, s katerim je stranka SD tesno povezana. Začuda je Magna najvišje v konkurenci devetih povabljenih podjetij iz Slovenije, Avstrije, Madžarske ter BiH uvrstila prav ponudbo gradbinca iz Murske Sobote. Posel, ki je vreden 25 milijonov evrov, kar sam po sebi kliče po korupciji, saj je v času vladanja Mira Cerarja že tako ali tako daleč največ gradbenih poslov dobil prav Pomgrad, za katerim stoji magnat Stanko Polanič, ki je pred leti zaposloval Židana, preden ga je nato pomagal izstreliti v politiko. 

Naj spomnimo. SMC je v javnosti izjemno naklonjena gradnji ličarskega obrata Magne Steyr v Hočah, čeprav so imeli Socialdemokrati zaradi lokacije precej pomislekov. Zdravko Počivalšek je dvigoval podporo v javnosti z obljubami, da bi lahko regija dobila 3000 novih delovnih mest, a kritiki opozarjajo, da gre za grobo zavajanje. Avstrijski gigant naj bi namreč v slovenski obrat pripeljal slovenske delavce, ki so trenutno na delu čez mejo in zaslužijo približno 1.500 evrov na mesec, v Sloveniji pa naj bi po novem dobili pol manj – samo 800 evrov.

Novih delovnih mest naj bi bilo tako v resnici samo med 300 in 400, pa še teh praktično ne bodo ponudili Slovencem, saj naj bi Avstrijci z Madžarske raje uvozili cenejšo delovno silo, vsi vodilni uslužbenci pa bodo tako ali tako Avstrijci. Vse to za najboljšo zemljo pod Pohorjem, je opozarjal že Požareport. Glede na to, da bo ličarski obrat v skupni vrednosti 40 milijonov evrov gradil murskosobški gradbinec Pomgrad in za to prejel 25 milijonov evrov, pa verjetno pomislekov s strani kmetijskega ministra Dejana Židana ne bo več.

Polaničeva podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja, pogosto mimo javnih razpisov
Naj spomnimo. Družba SGP Pomgrad je v lasti Stanka Polaniča, del njegovega prekmurskega imperija pa je tudi Skupina Panvita, kjer je bil Dejan Židan pred odhodom v politiko predsednik upravnega odbora. Reporter je poročal, da se je Polaniču njegova naložba v aktualnega kmetijskega ministra in podpredsednika vlade bogato obrestovala, saj so njegova družinska podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja. Tako je v času vlade Mira Cerarja največ gradbenih poslov dobila družba SGP Pomgrad, medtem ko je največji prejemnik kmetijskih subvencij Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja prehrambena veriga Panvita.

Foto: STA. Dejan Židan je tesno povezan z družino Polanič.

Sumi o korupciji se seveda še ne končajo. Pred dvema letoma so mediji poročali, da je bil za gradnjo prve etape avtocestnega odseka Draženci – Gruškovje na razpisu izbran Polaničev SGP Pomgrad, čeprav je najugodnejšo ponudbo oddal konzorcij Kolektor Koling-Impresa Mantovani. Kot je takrat poročal Dnevnik, je bil prekmurski gradbinec dražji za približno 6 milijonov evrov. V nadzornem odboru Darsa, ki je izbral Polaničevo podjetje, pa sta dva od štirih članov tako ali drugače povezana s stranko SD, kar je preveliko naključje.

Polanič je s pomočjo Dejana Židana v zadnjih letih tako postal najmočnejši gradbinec na Slovenskem, saj je ob naklonjenosti stranke Socialdemokratov brez težav prekrmaril tudi nemirne vode slovenske gradbeniške krize med letoma 2010 in 2013, ko se je večina velikih podjetij sesula. Kot je poročal Dnevnik, je namreč Polanič v tem času celo podvojil konsolidirane prihodke podjetja SGP Pomgrad in s pomočjo Socialdemokratov zmagal v lobističnem spopadu gradbincev. Primerjave z nekdanjim prvim človekom SCT-ja Ivanom Zidarjem so zato več kot na mestu.

Pomurski koruptivni posli Socialdemokratov
Pomurski posli SD-ja so pravzaprav že več let bazen za izčrpavanje davkoplačevalskega denarja. Naj spomnimo, da je v okviru t. i. pomurskega zakona že Pahorjeva vlada temu delu države namenila 272 milijonov evrov neposredne državne pomoči, namenjene za spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, kjer je država povrnila kar 70 odstotkov stroškov novo zaposlenega. Nadalje je bila za 70 odstotkov znižana davčna osnova za plačilo davka iz dobička, denar je šel še za medpodjetniško izobraževanje, vzpostavitev regionalnega gospodarskega središča, kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko-predelovalno industrijo ter oskrbo s pitno vodo.

Pri delitvi denarja od orjaške pomurske finančne pogače je imel z mesta državnega sekretarja in vodje regionalne vladne pisarne v Murski Soboti takrat odločilno vlogo Andrej Horvat iz Židanove stranke. Takratni vladni predsednik Pahor ga je sicer kmalu umaknil z mesta vodje projektne pisarne, razlog je bilo pismo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Horvata zelo obremenjevalo. Po dostopnih podatkih so mu očitali tudi veliko mero klientelizma, osebne prijateljske zveze pa naj bi bile pokrite tudi s skorumpiranostjo pri delitvi finančne državne pomoči. Oktobra 2011 je prišlo do več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, kriminalisti so med drugim preiskovali tudi Horvatovo pisarno v vladni službi za lokalno samoupravo.

Preiskave je vodil Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Horvat bi lahko postal tudi evropski poslanec, ki bi nadomestil danes sodno dokazano koruptivnega Zorana Thalerja, pa je moral zaradi tega odstopiti. Poleg Polaniča, Židana in Horvata pa sta se z davkoplačevalskim denarjem v koruptivnih poslih Socialdemokratov znašla tudi Blaž Miklavčič iz GH Holdinga in Uroš Hakl, solastnik Večera in nekaterih drugih slovenskih medijev.

L. S.