Žičnata ograja na celotni meji s Hrvaško?

Foto: STA

Slovenska odločitev o postavitvi žičnate ograje z ostrimi ploščicami ob meji s Hrvaško je sprejeta zelo premišljeno in z zelo jasnim namenom, ocenjuje hrvaški Novi list. Slovenija naj bi ograjo postavila na celotni meji, prebivalci Reke so ogorčeni.

“Edini cilj ‘orbanizacije’ slovenske politike glede begunske krize je bil pokazati, da je Slovenija zmožna vrniti red na svojo mejo, tudi s pomočjo bodeče žice, ter da izpolnjuje vse svoje obveznosti iz članstva v schengenskem območju, kot je pravilna registracija beguncev,” piše reški časnik. Ob tem omenja, da je bila odločitev o žici sprejeta, potem ko so slovenske oblasti na začetku begunske krize dajale vtis, da so popolnoma presenečene in šokirane. To so po oceni časnika potrdili tudi prvi ukrepi, kot je bilo pošiljanje vojakov na mejo, kot da je v državi izredno stanje.

Premier Miro Cerar pojasnjuje postavljanje tehničnih ovir – kot slovenske oblasti imenujejo žico – s preprečevanjem humanitarne katastrofe. “O končnem cilju ni dvoma – žica je le uvod v delno ali popolno zapiranje meje. Slovenske oblasti so že nekajkrat pokazale, da so pripravljene tudi na ta korak,” izjave premierja komentira Novi list.

Hrvaški Novi list: Ograja na meji je absurd!
Kot izpostavlja Novi list, imajo informacije, da bo Slovenija postavila žico ob celotni meji s Hrvaško od Mure na severovzhodu do Piranskega zaliva na jugozahodu. “Verjamemo, da je žica med dvema članicama EU škandalozna, nepotrebna, nehumana in absurdna ter povzroča ogorčenje in zahteva protest, ne glede na to, ali je ograja postavljena na slovenskem ali hrvaškem ozemlju,” meni avtor, ki navaja tudi primere slovenskih peticij in protestov proti žici ob meji.

Prebivalci nezadovoljni
Slovenski vojaki so v četrtek začeli postavljati žico tudi ob mejnih prehodih Jelšane in Starod, kar je povečalo nezadovoljstvo med prebivalci na hrvaški strani meje. Za Novi list so ocenili, da je žica nesmiselna, ker ni razloga, da bi jo postavili na tem delu meje, kjer so vezi med ljudmi, ki živijo na obeh straneh meje, močno prepletene.

J. F., STA

 • althar

  Slovenska vlada seveda ni “dajala vtisa, da je popolnoma zmedena in šokirana.” Slovenska vlada je dejansko bila popolnoma zmedena in šokirana. In je še vedno.

 • Vera

  Naša stran dela žičnato ograjo na meji s Hrvaško pol leta prepozno, toda bojim se, da so se za nadaljevanje odločili po tem , ko vidijo, da jim bodo njihovi volivci pokazali hrbet . Tujci so jim garant, da ta vlada še naprej ostane , ker vračajoči iz Nemčije bodo ostali na našo žalost v Sloveniji .

  • Evil_shadow

   prepopzno? prepozno zaradi par sto tisoč beguncev? počakaj pomladi ali najpozneje jeseni ko bo zmanjkalo denarja ki ga je EU dala turčiji da držijo ljudi na svoji strani…Ali bo Eu dala nov deanr ali pa jih bodo turki spustili kot podivjane pse z verige.Se ti res zdi prepozno? ker v igri je od nekaj miljonov do nekaj deset miljonov ljudi…

  • Get2 Business

   “Naša stran dela žičnato ograjo na meji s Hrvaško pol leta prepozno…”
   rad bi te popravil, naša stran dela ograjo 25 LET PREPOZNO, vse drugo je čista naivnost

 • Poštenje velja

  KONČNO

 • slovenc12

  “Ograja na meji je absurd!” sej za te hrvate je očitno vse absurd.. res no comment

  • koza

   ja in gredo dalje, ker jih je muti povabila, ne pozabi, le kaj bi pa na Hrvaškem delali kaj v Slo ne bi mogli, čakati in delati gužvo, a v prvi varni državi Turčiji ipd. pa niso mogli ostat, mislim Sirijci, ostali me ne zanimajo, hudo je če jezik prehiti rit, ne?

 • koreninca

  Če bi Hrvatje zadržali begunce, ograja ne bi bila potrebna.

  • koza

   a bi morali Hrvati imeti še eno vojno zaradi koga? mutike ali Slovencev? raje rešite referendum, da ne boste pol spet popravljali napak, ko boste dobili od mutike pošilko, ki nasprotuje vsemu in samo zahteva, tako kot vi, delati pa bi morali drugi namesto vas

 • Gurt1

  Malo lepše bi se obnašal ne pa takole kot se zmeraj pa ne bi bilo ograje, no vsaj ozemlja ne bodo mogel krast in to je tudi vir vsega njihovega ogorčenja…

 • Vrhovnisodnik

  Kwa zdaj hrčki pametujejo, ograja je 3 mesece prepozno postavljena, zakaj niso protestiral proti svoji vladi, ko nam je emigrante sredi noči švercala na zelenih mejah, to je kazen hrčki za vaše hopštaplarsko početje, bodite srečni, da je sam žičnata ograja, skozi katero vsaj vidite, za vas kradljivce naše zemlje je že davno F.M.Ježek napisal, zid na Kolpi in eno majhno linco pustit, čez 3 mesce, ko je iz aresta prišel, je reku, še tisto linco zazidat.

  • Šejtan

   F.M.Ježek je bil zakon, tud za lewake je Butalce napisal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!