Slovenjgraški zdravniki: Toliko laži in zavajanj o zdravništvu še ni bilo

Datum:

Zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v javnem pismu izražajo izredno nezadovoljstvo, prav tako so razočarani nad zavajanji Golobove vlade, ki bije bitko v javnosti proti zdravnikom že skoraj tri mesece. Pravijo, da tako katastrofalnih razmer ne pomnijo niti najstarejši zdravniki. Ob tem še enkrat ponavljajo, da je stavka odraz dolgoletnih nemogočih razmer in pogojev za delo.

V uredništvo smo danes prejeli javno pismo zdravnic in zdravnikov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki opozarjajo na nevzdržne razmere v zdravstvu. Pod javno pismo se je podpisalo 74 zaposlenih v bolnišnici. Čeprav stavkajo že od 15. januarja, se na dostopnosti storitev v bolnišnici ni bistveno poznalo, kljub umikom soglasij za nadurno delo pa tako zdravniki še vedno delajo do 48 ur tedensko, kot to predpisuje slovenska zakonodaja in evropske direktive. Vendar menijo, da je zdravnikov premalo, da bi lahko opravljali vse predvidene posege in obravnave.

Opozarjajo, da je od januarja odpadel velik delež vseh vrst obravnav, med njimi tudi kirurških posegov za polovico, zato lahko trenutne maksimalne zmožnosti bolnišnice primerjamo s stanjem med epidemijo.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (Foto: STA)

Toliko zavajanj še ni bilo
V pismu tudi pišejo, da v taki meri, kot je danes ogroženo javno zdravstvo, niti starejši zdravniki ne spomnijo. Člani in nečlani Fidesa so si enotni, da toliko laži in zavajanja o zdravništvu še ni bilo. Vlada pozornost preusmerja s slabimi nameni, in ker vsaka laž pusti sledi, to zdravniki vsak dan občutijo. Govorijo o Hipokratovi zaprisegi, ki jo zdravniki ob predanem delu z bolniki živijo vsak dan. Oči javnosti so uprte v stavko, ki je odraz dolgoletnih nemogočih razmer in pogojev za delo. Menijo še, da če bi jim politiki prisluhnili, bi spoznali, v kakšnem stanju je naše javno zdravstvo v resnici, bili bi zaskrbljeni in iskreno pripravljeni najti rešitve.

Zdravniki Splošne bolnišnice dodajajo še, da je “celoten sistem javnega zdravstva doslej deloval le zaradi pripravljenosti zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja na prekomerno nadurno delo. Ko je pred dvema letoma začela veljati evropska direktiva in tudi za nas predpisala normalen delovnik 40 +8, smo v korist javnega zdravstva in naših pacientov podpisali soglasja za delo prek delovnika, ki nam ga predpisujejo slovenska zakonodaja, evropska direktiva in ugotovitve ustavnega sodišča. Tu se bije plat zvona.” Ob tem so tudi enotni, da naši politiki, kot da tega ne slišijo. Morda jim bo umik soglasij odprl oči, da bodo spoznali, v kakšnem stanju je naše javno zdravstvo v resnici”.

Nesprejemljivo zavlačevanje vlade
“Za rešitev si bo treba najprej priznati, da imamo resen problem, ki ga lahko rešimo le z vzpostavitvijo normalnih pogojev dela v javnem zdravstvu, za zdravnike in ostale sodelavce, da bomo lahko normalno delali. K sreči je danes večina slovenskih zdravnikov ZA javno zdravstvo, ker nam je humanost prioriteta in velika vrednota,”
so ostri zdravniki, ki jim režimski mediji in vlada očitajo “dvoživkarstvo”. Nadaljujejo še, da če se bo nadaljevalo sprenevedanje in klevetanje slovenskega zdravništva, ki že desetletja nadurnim delom javno zdravstvo drži pokonci in na visokem strokovnem nivoju, bo verjetno vedno manj tistih, ki bodo verjeli v sistem javnega zdravstva v Sloveniji.

Ob koncu še zaključujejo, da je zavlačevanje vlade zato nesprejemljivo in vedno bolj je jasno, da si rešitve za javno zdravstvo v resnici ne želi in da je sama tista, ki bolnikom jemlje pravico do primernega zdravljenja.

T. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...