SMC se ob aferi maketa sesuva pred očmi Lebna, Cerarja, Počivalška …

Datum:

Po aferi sendvič, v katero se je vpletel sedaj že nekdanji poslanec LMŠ Darij Krajčič, se je v ospredju znašla afera o maketi drugega tira. V nedavni Tarči so namreč razkrili, da obstajajo utemeljeni sumi, da so se dejansko preko Future prelivala sredstva za financiranje politične kampanje SMC, v oddaji pa so s tem soočili ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki odgovornost prelaga na piar službo. Stranka SMC se je nedvomno znašla v precejšnji zagati. 

                   

Sicer je res, da se je Leben znašel na tnalu, a mu vseeno ne manjka vztrajnosti, saj venomer ponavlja, kako ni ničesar zakrivil. Elektronska sporočila, ki postopoma kapljajo v medije, dokazujejo njegovo direktno, kot tudi osebno odgovornost v zvezi z afero, poroča Požareport, ki poudarja, da je ob tem potrebno zavedanje, da je piarovka Nataša Pelko delala izključno v skladu z njegovimi navodili.

Leben naj bi bil grob, ukazovalen in poln sebe
Ob tem pa na dan prihajajo še zgodbe v zvezi z Lebnom, ki so do zdaj ostale skrite. Leben naj bi zamenjal že več kot deset uradnikov na vodilnih položajih ministrstva, pri svojem delu pa naj bi bil grob, ukazovalen in poln sebe. V navadi naj bi mu bi bilo, da svoje napake prikriva s pomočjo piarovskih spinov in dogovorjenih intervjujev, ki so opravljeni v ravno zanj primernem času. Po navedbah Požarja naj bi večkrat rekel, da mu to in drugo naroča šef, torej nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, govora pa je tudi o sms-ih z opolzko vsebino, ki naj bi jih Leben pošiljam nekaterim novinarkam. Lobistični stiki pa naj bi bili tisti, ki Lebna poleg makete najbolj bremenijo, saj ti v tem primeru niso zakoniti.

Jure Leben (Foto: STA)

Agencijo Futura osebno določil za vodenje kampanje
Glede na to, da afera z maketo predstavlja že kar tretjo zaporedno afero za Lebna (po aferi BMW v povezavi z njegovim tastom in spornem nazivu magister), se poraja vprašanje, kako bo odreagiral premier Šarec – po zanesljivih informacijah Požareporta namreč kriminalistična policija financiranje makete že širi na domnevno financiranje Cerarjeve SMC. Leben je po informacijah Požarja tisti, ki je agencijo Futura osebno določil za vodenje kampanje za drugi tir. Agenciji Propiar, ki se je kot konkurenčna prijavila na javni razpis infrastrukturnega ministrstva, pa je rekel, da naj se ne pritožijo zoper izbor Future, in jim ob tem v zameno za molk neposredno obljubil, da bodo tudi sami kasneje dobili posel pri projektu drugega tira.

Zakaj prav agencija Futura? Seveda tudi tukaj, kot je sicer v navadi, ni prostora za naključja. Futura namreč predstavlja nekakšno hišno agencijo strank LDS in Zares. Med drugim je vodila referendumsko kampanjo, v kateri se je pojavila Urška Čepin, in skrbela za vzdrževanje spletnega portala strank LDS in Zares Vest.si, kjer sta bila do propada stacionirana nekdanji urednik Mladine Jani Sever in aktualni  tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkić. Pri referendumski in nedavni volilni kampanji je s Futuro sodeloval tudi dolgoletni tesni sodelavec Gregorja Golobiča Stojan Pelko, ki je v preteklosti opravljal funkcijo predsednika sveta Zavezništva Alenke Bratušek. Pelko, ki dandanes prevzema vodenje Cerarjevega zunanjega ministrstva, je bil nekdaj poročen z Natašo Pelko, ki je ob odhodu iz Cerarjeve vlade dobila službo pri podjetju 2TDK, povezano ravno z drugim tirom. Ravno zaradi tega je naravnost neverjetno, da Cerar trdi, da stranka SMC ni poslovala s Futuro. Kriminalistična preiskava pa je tista, ki bo pokazala, da so plačila Future šla iz državnega proračuna.

Ponižanja Cerarju ne uidejo
Pri kolapsu stranke SMC pa ni ključni akter le Leben, ampak sta to tudi Cerar in Zdravko Počivalšek. Cerarja je nedavno doletelo veliko ponižanje, ko je premier Šarec javno zavrnil sodelovanje strank LMŠ, SMC in SAB na evropskih volitvah. Že pred tem ga je odpravil tudi obrambni minister Karl Erjavec. Sedaj se nadeja, da bi skupno listo oblikoval skupaj z infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek, ki pa je javno že dala vedeti, da stranka razmišlja v smeri, da bi šli na volitve samostojno pod vodstvom sekretarja stranke Jerneja Pavliča.

Požareport pa je že pred dnevi poročal, kako je Cerarja “odpikala” tudi njegova osebna in družinska prijateljica Violeta Bulc, ki ji je omogočil mesto evropske komisarke. Nič kaj vesel pa zagotovo tudi ni bil, ko ga je ob ponudbi za kandidaturo na listi SMC zavrnil še nekdanji evropski komisar Janez Potočnik. Ob noseči spremljevalki Mojci Stropnik naj mu tako sploh ne bi bilo jasno, kaj se pravzaprav dogaja ob izbruhu afere.

Foto: STA

Počivalšku sprenevedanje ni tuje
Za mojstra sprenevedanja velja tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je skupaj s Cerarjem dosegel poseben zakon o Magni z obljubo, da bo ustvarjenih 3.500 novih delovnih mest. Nato pa je bila podpisana pogodba z Magno Steyr s škodljivo vsebino, saj je bilo z njo zagotovljenih le 1.000 delovnih mest, kar je izrazito manj, kot je bilo sprva obljubljeno. Nato pa je številka padla celo na 200 zaposlenih! Le dva delavca naj bi bila iz Hoč, preostali delavci pa so postali Slovenci, ki so prej za višjo plačo delali v obratu Magne v Gradcu. Seveda ob tem ni mogoče spregledati, da smo skoraj zastonj 100 hektarjev kmetijske zemlje pod Pohorjem dali v roke Magne. Počivalšek pa je nedavno skupaj z Lebnom pokazal svojo naravo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, izkazalo se je namreč, da je vlada na Hočah dovolila gradnjo Magne kljub kršitvam zakona o vodah. Čeprav so isti v sodelovanju s Cerarjem v ustavo zapisali pravico do čiste vode.

Ne smemo pozabiti, da Počivalška bremeni afera KLI Logatec in DUTB, ob tem pa se pojavljajo govorice, da si Počivalšek nadvse želi namesto Cerarja prevzeti vajeti stranke. Tako obstaja možnost, da skupaj z Lebnom načrtujeta notranji napad na Cerarja v primeru, če bosta dobila občutek, da se ta želi najprej znebiti Lebna, nato pa Počivalška. Seveda pa se v zvezi s stranko SMC ni mogoče znebiti vprašanja: le kje se je znašlo 5 milijonov evrov, ki so izpuhteli s tekočega računa stranke?

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...