Smo bili včeraj priča začetku konca Zorana Jankovića?

Datum:

Zoran Janković je povsem prepričan, da ga nobena afera ne more zamajati, tako kot so “radarji” Franca Kanglerja. V prejšnjih mandatih je bil drugačen. Videti je bilo, kot da ga je množic strah – enkrat pred leti so ga izžvižgali sredi ulice, ko se je v svoji maniri pomešal med protestnike in se mu je na obrazu videlo, da ga je strah – strah ulice. Zdaj, ko je dobesedno pol Ljubljane na nogah, tako zaradi kolapsa zdravstva, ki ga je povzročila njegova direktorica ZD, kot tudi zaradi gradnje zloglasnega kanala C0 na vodovarstvenem območju proti priporočilom stroke, pa se je le zadovoljno smejal iz balkona mestne hiše in gledal nezadovoljne državljane pod oknom, ki so vzklikali: “Mafija, mafija!” 

                   

Njegove ohole trditve prav tako pričajo, da govorimo o človeku, ki je trdno prepričan v to, da mu nihče nič ne more. Janković je namreč po protestu – in napovedjo protesta pred vsako sejo mestnega sveta – dejal, da sta bila ponedeljkova protest in čajanka korektna, saj ima vsak pravico, da pove svoje mnenje, a “če mestni svetnik Aleš Primc meni, da protesti lahko kaj spremenijo, se zelo moti”.

Kdo je šef?
Jankoviću ni mar, saj ve, da ima za sabo mogočno Gibanje Svoboda, ki se sicer na državni ravni pretvarja, da ni povsem na njegovi liniji, v resnici pa mestni svetniki v koaliciji glasujejo točno tako, kot si želi on – nenazadnje tudi, ko je bilo treba glasovati o dodatkih direktorice ZD Ljubljana, ki je povzročilo zgražanje na obeh straneh političnega pola in veliko politično škodo Gibanju Svoboda. Janković se namreč obnaša, kot da je še vedno Golobov politični šef, tako kot je bil v Pozitivni Sloveniji leta 2011. In najbrž ima kar prav, glede na to, da člani GS glasujejo po njegovih navodilih in ne navodilih uradnega vodstva stranke.

Župan Zoran Janković in premier Robert Golob (Foto: STA)

Dodatek s pomočjo Gibanja Svoboda
Spomnimo, “Jankovičeva” direktorica Poplas Susičeva bo tako za leto 2021 za mesto direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana dobila 5 odstotkov dveh osnovnih plač direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto. Za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti pa prav tako 5 odstotkov redne delovne uspešnosti za obdobje od januarja do aprila 2021, kar znaša 116,17 evra bruto. Tega sklepa brez glasov Gibanja Svoboda ne bi bilo mogoče sprejeti.

Direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič zdravstveni sistem razpada, ona pa bo dobila dodatek za uspešnost. (Foto: STA)

Od tod tudi neverjetna županova samozavest, da se v zvezi s kanalom C0 ne bo nič spremenilo. Ne glede na to, da so proti projektu tako meščani Ljubljane kot stroka, mnenja celotne države pa so predramili komaj županovi najeti siloviki, ki so začeli pretepati ljudi na svoji zemlji. Župan igra nevarno igro, ki jo v deželi njegovega očeta imenujejo: “Niko nam ništa ne može”, medtem ko kot najstnik testira meje mesta in države.

Nevarna igra
Slovencem so nekatere stvari vendarle svete. Ena izmed njih je pitna voda (celo tako zelo, da so predlani povsem nasedli na finto osmomarčevske civilne družbe, da je bil referendum o zakonu o vodi v resnici referendum o pitni vodi). Zdaj gre za resnično pitno vodo in možnost, da jo projekt kanalizacije onesnaži za več generacij naprej. Druga stvar, ki nam je sveta, je egalitarnost – ko Slovenci slišijo, da je direktorica, ki je kriva za vrste pred zdravstvenim domom in eksodus družinskih zdravnikov, dobila dodatek za uspešnost, zastrižejo z ušesi. Janković se igra z nevarnimi stvarmi. Slovenci so dolgo tiho – dokler nezadovoljstvo ne vzklije naravno, brez političnih botrov. Ko pa se bo to zgodilo, bodo protesti politkolesarjev videti kot sprehod po parku. Morda smo včeraj videli začetek konca Zorana Jankovića.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...