V Magni bodo množično odpuščali

Datum:

Delavce iz lakirnice tovarne Magna v Hočah je močno pretresla novica, da bo z naslednjim tednom proizvodnja ustavljena. V njihovem imenu je za javnost spregovoril predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak. Razočaranje nad dogajanjem je izrazil tudi župan Hoč Marko Soršak. 

Delavci v tovarni Magna v Hočah so sicer pričakovali določene spremembe, vendar pa jih je novica o zaprtju proizvodnje po besedah predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvida Novaka pretresla, ker bodo odpuščeni. Njihovo delo v tovarni se bo zaključilo s koncem tedna, poroča STA.

Potem sledi čakanje, dokler vsi zakonsko predpisani postopki za primer množičnega odpuščanja delavcev ne bodo zaključeni. Podjetje jim bo v tem času namesto predpisanih 80 odstotkov namenjalo 90 odstotkov plače. Razočaranje nad razmerami v Magni je izrazil tudi župan Marko Soršak. Žal mu je zlasti zato, ker podjetje ni prejelo okoljevarstvenega soglasja, da bi proizvodnjo lahko zagnalo še pred novembrom leta 2021.

Hoče, Orehova vas. Tovarni Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. (Foto: STA)

Na tej lokaciji bi sicer že lahko serijsko proizvajali električne avtomobile Ocean podjetja iz ZDA znamke Fisker. Sedaj jih namesto v Hočah sestavljajo v Gradcu v Avstriji. Župan je priznal, da se je zadeva vlekla več kot tri leta, kar je predolgo. Upa, da bo vlagatelj v čim krajšem času našel drugega naročnika ter da na tem prostoru nastane, kar je bilo v načrtu.

Dejavnost se seli v Gradec
Veliko je bilo v tej smeri že narejenega. Kanadsko-avstrijska skupina Magna je danes napovedala, da bo s prihodnjim tednom delo v hoški lakirnici ustavljeno. Zaradi razmer na trgu in aktualnih potreb kupcev nameravajo preoblikovati proizvodnjo, dejavnost pa bo odslej v Gradcu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...