Španski požigalci poskrbeli za predčasen ognjemet

Datum:

Ob tem za ta letni čas nenavadno toplem vremenu sever Španije pestijo številni gozdni požari. Gasilci, ki so jih samo danes našteli več kot 130, sumijo, da so bili namerno podtaknjeni. Pri gašenju jim nagajajo visoke temperature do 23 stopinj Celzija, prav tako pa jim delo otežuje močan veter.

Samo na območju Kantabrije se okoli 400 gasilcev in vojakov spopada z več kot 80 požari, skoraj vsi pa naj bi bili delo požigalcev.

V minulem tednu je ogenj tam opustošil že najmanj 2000 hektarjev območja “izredne ekološke vrednosti”, večinoma v dveh naravnih parkih. “To ogroža sedanjost in prihodnost pokrajine Kantabrije,” je posvaril prvi mož tamkajšnje regionalne vlade Miguel Angel Revilla.

Temperature še vedno dosegajo 23 stopinj Celzija
V Kantabriji je od septembra padlo le malo dežja, temperature v povprečju dosegajo še kar 23 stopinj Celzija, za piko na i pa sedaj piha še močan veter s hitrostjo do 110 kilometrov na uro. Meteorologi kakšnih večjih sprememb vremena zaenkrat ne napovedujejo, piše AFP.

Ognjeni zublji se širijo tudi v severnih španskih regijah Asturija in Navarra. Doslej so terjali eno življenje, ko je v sredo v Asturiji strmoglavil gasilni helikopter, pri čemer je umrl pilot.

Požari so sicer letos v Španiji uničili že več kot 54.000 hektarjev obdelovalnih površin in gozdov, kar je več kot lani in predlani skupaj.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

[Video] Sovražni izpad Jenulla: Ukinil bi prenos nedeljskih maš na RTV

Kolesarski aktivist Jaša Jenull se v svojem zadnjem video...