fbpx

Ganljiva zgodba o psički, ki jo je rešil tajski kralj

Tajski kralj in njegova zvesta psička Tongdaeng (Foto: epa)

Na tajskem dvoru je poginila psička Tongdaeng, ki jo je kralj našel na cesti in o njej napisal celo knjigo, ki je postala prodajna uspešnica. Postala je celo glavni lik popularne tajske risanke.

Tajski kralj Bhumibol, ki v svoji državi uživa status boga, je izgubil svojega ljubega psa. Njegova psička Tongdaeng je v soboto od starosti poginila v kraljevi palači v obmorskem letovišču Hua Hin. Dočakala je častivrednih 17 let. Novico o njeni smrti so javnosti v ponedeljek razkrili psičkini veterinarji.

Naklonjenost se je rodila leta 1998, ko je kralj naletel na potepuško psičko in se odločil, da jo bo rešil.

Tajski kralj in njegova zvesta psička (Foto: epa)

(Foto: epa)

Glavna zvezda risanke
Širši javnosti je Tongdaeng postala znana leta 2002, ko je izšla njena biografija. Spisal jo je kralj sam, na Tajskem pa je postala velika prodajna uspešnica. Psička belo-svetlo rjave barve, katere ime v prevodu pomeni baker, je bila poleg tega navdih za glavni lik tajskega risanega filma, ki je izšel novembra.

Stroga kazen za razžalitev kralja in psičke
Le nekaj dni pred njeno smrtjo so sicer na Tajskem nekega tovarniškega delavca obtožili veleizdaje, ker je na Facebooku žalil kralja in Tongdaeng. Če bo obsojen, mu grozi do 37 let zapora.

Tajski kralj Bhumibol je star 88 let in je šibkega zdravja, zaradi česar veliko časa preživi v bolnišnici.

M. P., STA