Nekdanji predsednik prodaje Anheuser-Busch napoveduje dolgo, vroče in suho poletje za pivovarja

Transseksualec Dylan Mulvaney v oglasu za pivo Bud Light.

Anson Frericks, nekdanji predsednik prodaje in distribucije za Anheuser-Busch, je napovedal, da bodo Bud Light in druge blagovne znamke, ki jih trži podjetje, imele težave, dokler vodstveni delavci ne bodo jasno povedali, da jim je prednost služenje strankam in ne ukvarjanje z družbenimi vprašanji.

Bud Light je sprožil polemike med konservativci, potem ko je blagovna znamka sodelovala z vplivnežem Dylanom Mulvaneyjem, moškim, ki trdi, da je majhna punčka, svojo domnevno spremembo spola je dokumentiral na družbenih medijih. Frericks, ki je bil desetletje izvršni direktor pri Anheuser-Busch, je lani odšel, da bi ustanovil Strive Asset Management. V ponedeljkovem intervjuju za The Daily Wire je izjavil, da je podjetje v času njegovega mandata doživelo pomemben kulturni premik.

“Ko sem se prvič pridružil, je bilo to največje podjetje zasebnega kapitala na svetu, ki je prodajalo pivo. To je bila kultura, ki je zelo temeljila na zaslugah,” je pripomnil. “Če pogledate deset načel, ko sem se prvič pridružil, so rekli: ‘To je meritokracija, zaposlujemo ljudi, ki so boljši od sebe.’ Če zdaj pogledate njihovih deset načel, pravijo: ‘Mi smo boljši po raznolikosti naših ekip.'”

Glavna poslovna načela Anheuser-Busch trenutno navajajo raznolikost delovne sile in pomoč skupnostim pred upravljanjem stroškov in zagotavljanjem vrhunske vrednosti.

Frericks je tudi opozoril, da se je Anheuser-Busche v zadnjem desetletju osredotočil na okoljsko, družbeno in korporativno upravljanje, znano tudi kot ESG. Medtem ko so bila vprašanja korporativne trajnosti pred petimi leti “potisnjena v opombe” letnih poročil podjetja, podjetje zdaj objavlja obsežne dokumente, v katerih opisuje svojo zavezanost zmanjševanju podnebnih sprememb, zaposlovanju raznolike delovne sile po rasi in spolu ter zakonodaji drugačne politike, ki odvrača pozornost na dobiček ali ga zmanjšuje.

“Nihče ni zares govoril o tem. In podjetje bi se samo osredotočilo na dobre poslovne prakse. Njihovi okoljski standardi so vsako leto uporabljali manj aluminija, ker je bolj povečeval marže,” je dejal Frericks o prizadevanju za trajnost v podjetju. “In do lanskega leta je bilo vse podrejeno promociji ESG. Zdi se, da je bilo preveč osredotočenosti na ESG in ne na rezultat.”

Kid Rock strelja v pločevinke piva v znak protesta proti histeriji LGBTQ. (Foto: Twitter)

Anheuser-Busch se je že pohvalil s svojim odličnim indeksom enakosti podjetij pri Human Rights Campaign, največji politični organizaciji LGBTQ v Združenih državah. Skupina je pred kratkim umaknila podjetje iz pobude, ker so vodstveni delavci zamudili “ključni trenutek”, da bi branili Mulvaneyja, in zahtevala, da podjetje pojasni svojo zavezo gibanju LGBTQ.

Frericks je opazil, da se je Netflix pred dvema letoma soočil s podobno sankcijo kampanje za človekove pravice, potem ko je platforma izdala posebno komedijo, v kateri se je Dave Chappelle posmehoval elementom transspolne ideologije. Cena delnice podjetja se je dvignila za 50 %, nma tej ravni je ostala tudi, potem ko menedžerji niso hoteli obtožiti Chappelleja. Namesto tega so obvestili stranke in nezadovoljne zaposlene, naj zavračajo cenzuro  vodstva.

“Mislim, da lahko vlagatelji to prebolijo, če se njihove delnice dvignejo, ne pa, ko se v to vpletajo politična vprašanja,” je izjavil Frericks ob 10-odstotnem padanju delnic Anheuser-Busch v zadnjih tednih.

The Daily Wire je prosil Frericksa, naj napove status Bud Light čez eno leto, je ta napovedal “dolgo, vroče, suho poletje za Anheuser-Busch.” “Mislim, da boste videli, da bo prodaja še naprej upadala, ker je za stranke preveč zlahka preklopiti na druge blagovne znamke,” je nadaljeval. “Če želijo te stranke nazaj, imajo preprosto odločitev, ki jo lahko sprejmejo, in sicer: ‘Želimo stranke Bud Light nazaj, zato se Bud Light ne bo več vpletal v politična vprašanja.’ V nasprotnem primeru bodo naslednje leto verjetno v slabšem položaju in bo posledično njihova prodaja še naprej upadala.”

Andrej Žitnik