Stupidnost prebujencev

Datum:

Humor tudi v današnjih časih politične korektnosti, ko se skuša cenzurirati vsaka “moralno-politično neprimerna” misel, še vedno obstaja. Materiala za to je tako kot v preteklosti v izobilju. In kar je na prvi pogled paradoksalno, pogosto ga izzovejo težke razmere, v katerih se znajde neka skupnost.

                   

Pred dnevi so v izraelskem satiričnem šovu Eretz Nehederet pripravili vrhunsko parodijo na temo ravnanja zahodnih levičarjev, ki so se ob aktualni krizi na Bližnjem vzhodu znova v velikem številu postavili na stran Palestincev, nekateri med njimi pa celo (ne)prikrito simpatizirajo s teroristi iz Hamasa. Njihov skeč prikaže dvoje “prebujenih” študentskih aktivistov iz ustanove, ki jo porogljivo poimenujejo Columbia Untisemity (parodija na Univerzo Columbia), ki vodita nekakšen “informativni” program. Oba, fant in dekle, imata značilen novolevičarski imidž (fant ima lase pobarvane na modro, dekle pa na rdeče), pri čemer fant maha z mavrično zastavo (simbolom populacije LGBT).

Ta dva na evidentno antisemitski način (eden od protagonistov zase sicer pravi, da ni antisemit, ampak da je “rasistično fluiden”  – gre za norčevanje iz izumetničenega prebujenskega diskurza) udrihata čez Izraelce, pri tem pa izražata odkrito navdušenje nad Hamasom. V program vključita hamasovca po imenu Abu Fatva in ga obsipata z izrazi občudovanja, a on ne skriva svojih terorističnih nakan. Pri tem izražata takšno ignoranco in stresata takšne nesmisle, da iritirata celo svojega gosta, ki jima zabrusi, da sta tako neumna, da se ju ne splača ustreliti, saj je zanju škoda nabojev, zato je bolje, da se kar sama ubijeta.

Prebujenstvo je škodljivo v več ozirih
Kot je za parodijo značilno, gre tudi v tem primeru za izrazito karikiranje. Vendar je namen karikiranja v poudarjanju nekaterih družbenih značilnosti, pojavov in trendov. Omenjena oddaja je sicer zadevala dogajanje v ameriških kampusih, za katerega je eden njenih avtorjev Muli Segev dejal, da je strašljivo in odvratno, saj študentje in profesorji odkrito podpirajo tiste, ki masakrirajo civiliste. A to ni omejeno samo za ZDA in ne samo na kampuse, čeprav je posebej skrb zbujajoče, da so nekatere univerzitetne ustanove, ki naj bi bile žarišča znanja in učenosti, postala gojišča najbolj sprevrženih in lunatičnih ideologij.

Foto: AFP

Razlog za to je v prebujenstvu, ki je okužilo velik del zahodnega političnega, javnega in akademskega življenja. Gre za sklop novolevičarskih idejnih tokov, ki so zmes različnih variant marksizma, radikalnega feminizma, multikulturalizma in podobnega. Vsem pa je skupen odkrit odpor do zahodne civilizacije, njenih duhovnih temeljev in tradicij. To prebujenstvo je škodljivo v več ozirih. Zahodnjake ščuva zoper lastno civilizacijo, saj v njih zbuja občutek krivde za domnevne krivice, ki naj bi bile storjene preostalemu svetu. Opravičuje, če že ne odkrito podpira najrazličnejše tujerodne ekstremizme,  ki želijo z nasiljem škodovati Zahodu. Od tod tudi sodelovanje med ultralevičarji in islamskimi fundamentalisti (denimo ob aktualnih protiizraelskih demonstracijah).

In konec koncev prebujenstvo negativno vpliva na intelektualno stanje Zahodnjakov. Očitno je, da ne producira samo ideološke omejenosti. Producira kognitivno omejenost. Temu lahko rečemo kar stupidnost. In njegovi nosilci se s svojo zblojenostjo malodane ponašajo. Za moderne in napredne se imajo tisti, ki zagovarjajo tako nore in absurdne ideje, kot je recimo ta, da obstaja poljubno število spolov, da je vsakdo takšnega spola, za kakršnega se sam opredeli. Nekoč bi takšnim predlagali obravnavo v kateri od ustanov za mentalno zdravje, danes pa nastopajo v javnosti v vlogi mnenjskih voditeljev. Če kaj, potem je to dokaz intelektualne in moralne dekadence zahodnega sveta, v katerem ljudje postajajo nezmožni zavedati se lastnih interesov in reflektirati dejanske situacije v svetu. Na ta način se njegov razkroj dogaja od znotraj.

Dr. Matevž Tomšič

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...