fbpx

Afera Vatileaks: Zaradi kraje dokumentov aretirana monsignor in lepa Francesca

Foto: epa

Aretirana sta dva člana posebne komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža. Ukradla naj bi več zaupnih dokumentov in informacije uporabila pri pisanju svojih knjig. Dokumente sta predala tudi italijanskim medijem.

Papež Frančišek je leta 2013 posebni komisiji za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža zaupal nalogo, da preuči organiziranost ekonomsko-upravne strukture ter predlaga reforme. Po več mesecev trajajoči raziskavi so v Vatikanu aretirali dve osebi, saj sta nezakonito pridobili in razkrili več zaupnih dokumentov in informacij.

Francesca Chaouqui (foto: Printscreen YouTube).

Francesca Chaouqui (foto: Printscreen YouTube).

Zaupne informacije za svoji knjigi in za medije
Aretirana sta bila prelat monsignor Lucio Angel Vallejo Balda in Francesca Chaouqui, oba člana komisije za ekonomsko-upravne zadeve. Medtem ko Španec še ostaja v priporu, so Chaouquijevo že izpustili, saj je s preiskovalci sodelovala. Osumljena sta vloma v računalnik glavnega vatikanskega revizorja, iz katerega sta vzela zaupne dokumente ter jih predala italijanskima raziskovalnima novinarjema. Prav tako sta podatke uporabila tudi za pisanje svojih knjig o slabem gospodarjenju v Vatikanu.

Podoben primer leta 2012: afera Vatileaks
Leta 2012 so se v Vatikanu že soočali s podobnim primerom. Takrat je bil kraje dokumentov obsojen majordom papeža Benedikta XVI., a ga je ta kasneje oprostil. Prav ta afera naj bi tudi vplivala na papežev kasnejši odstop. Prav tako je aretirana Chaouquijeva v medijih že dvignila veliko prahu, saj je pred imenovanjem v javnosti velikokrat kritizirala cerkev.

M. G., STA