fbpx

Alarmantno: Bolezni in infekcije med ujetimi migranti, Albanija in Italija zagnali paniko zaradi druge poti

Foto: epa

Zdaj ko je balkanska migrantska pot zaprta, si Italijani skupaj z Albanci prizadevajo, da bi preprečili preusmeritev migrantskega toka skozi njihovi državi. Medtem pa so se na meji med Grčijo in Makedonijo, kjer so migranti ujeti zaradi zaprtja poti, že začele pojavljati bolezni.

“Če se pritisk na zdaj sicer zaprto balkansko pot iz Turčije ne bo umiril in če se bo migrantom z ograjami preprečilo, da bi šli na to pot, ki bi jih pripeljala do Severne Evrope, potem nam logika govori, da se bo odprla druga balkanska pot – prek Albanije,” je bil v Bruslju zaskrbljen italijanski minister za notranje zadeve Angelino Alfano, piše hrvaški Index.

Srečanje, kjer se bo skoval načrt
Zato je Alfano že napovedal, da bo v naslednjih dneh obiskal Albanijo, kjer se bo skušal dogovoriti, kako bi lahko skupaj naredili vse, kar je mogoče, da bi preprečili ilegalno priseljevanje.

Dimitris Avramopulos, komisar EU za migracije, pa je medtem opozoril, da je zaprtje balkanske poti povzročilo “humanitarno krizo, ki grozi, da bo postala humanitarna katastrofa” v Grčiji.

Alarmantno stanje v Idomeniju
Ta napoved se je počasi že začela uresničevati, saj iz Idomenija, kjer se nahaja več kot 10 tisoč ljudi, že poročajo o alarmantnem stanju. Migrantov je preveč glede na kapacitete, ki jih imajo, kar pa se je že začelo odražati na zdravju ljudi. Več dni zapored so namreč nameščeni v šotorih, ki plavajo v blatu zaradi dežja.

“Začele so se že pojavljati bolezni in infekcije. Sedemdeset otrok je hospitaliziranih zaradi driske. Stanje v kampu je alarmantno, ljudje tavajo naokoli. Večina jih verjame, da bodo slej ko prej lahko tu prečkali mejo,” je dejal novinar televizije N1.

Barbara Oprčkal