fbpx

Donald Trump za novo veleposlanico v Sloveniji imenoval podjetnico in aktivistko za otroke Lyndo Blanchard

Foto: YouTube

Iz Bele hiše so sporočili, da je v sredo predsednik Donald J. Trump imenoval osebje na ključnih administrativnih položajih. Prva nominiranka je bila Lynda Blanchard, ki jo je postavil na položaj veleposlanice v Sloveniji. Blanchardova je namreč podjetnica in aktivistka za otroke in proti revščini, iz zvezne države Alabame. Med ostalimi nominiranci za druge položaje pa so bili tudi Robert A. Destro, Rick A. Dearborn, Mark Montgomery in Kimberly A. Reed.

“Lindy” Blanchard, kot je vzdevek nove veleposlanice v Sloveniji, je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X iz leta 2004, organizacije, ki se posveča ustvarjalnim rešitvam pri odpravljanju revščine in izboljšanju življenj otrok po svetu. Istočasno je ustanovila podjetje za upravljanje z vlaganji v nepremičnine B&M, kjer dela tudi kot višja svetovalka.

Prostovoljka je že več kot 20 let
Aktivno je delovala tudi v Afriki, Aziji in Južni Ameriki ter sodelovala z lokalnimi partnerji za nadaljnjo misijo fundacije 100X. Kot zagovornica ljudi s posebnimi potrebami že več kot 20 let je Blanchardova delala kot prostovoljka v odborih neprofitnih organizacij in podpirala številne izobraževalne programe v Alabami, prav tako je pomagala pri odpiranju sirotišnic, podjetij za proizvodnjo hrane in vodenju programov trajnostnega razvoja.

Je mati sedmih otrok, štirje med njimi so posvojeni. Diplomirala je iz matematike in računalništva na univerzi Auburn. Njeno nominacijo mora sicer potrditi še senat, ki zaslišanja v odboru za mednarodne odnose še ni razpisal. Po senatni potrditvi bo Blanchardova v Sloveniji prevzela položaj Brenta Hartleyja, ki bo svoj redni triletni mandat sklenil sredi julija. V vmesnem obdobju, ki lahko traja različno dolgo, bo veleposlaništvo vodil odpravnik poslov. Karierni diplomat Hartley je v Slovenijo prišel februarja 2015.

Lynda Blanchard bo zamenjala sedanjega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Brenta R. Hartleyja. (Foto: STA)

A. G.