fbpx

Franciji zaradi nesposobnega predsednika Macrona po koronakrizi spet grozijo protesti, ki bodo presegli proteste “rumenih jopičev”

Francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: EPA)

Franciji se lahko zgodi vstaja nepredstavljivih razsežnosti. Ljudje so namreč vse bolj nezadovoljni z Emmanuelom Macronom in njegovo nesposobno vlado zaradi neustreznega odziva na epidemijo koronavirusa. Protivladne proteste se v Franciji sicer napoveduje za jesenski čas. Že omenjena pandemija je za tamkajšnje oblasti namreč pomenila popolno presenečenje, kar se je zgolj naložilo na že obstoječe nezadovoljstvo z aktualno francosko oblastjo, ki se vleče že dve leti. Koronakriza je sicer začasno uspešno prikrila to nezadovoljstvo, ki pa bo zagotovo izbruhnilo naknadno v obliki pouličnih nemirov. Obenem ga je po svoje še poglobila, saj je jasno pokazala na obstoječe družbene delitve, predvsem pa razgalila finančno podhranjenost zdravstva in policije ter odvečno in preplačano birokracijo, ki v kriznih časih ni kos svoji nalogi. 

Vse kaže na to, da bo po koncu karantene in po protestih “rumenih jopičev” nastopil še en obsežen protest, ki lahko zadobi neslutene razsežnosti ter bistveno preseže proteste že omenjenih “jopičev”. Pandemija je v francosko družbeno stvarnost namreč udarila z ekstremno močjo ter Macronovo evropsko-liberalno strategijo razgalila v vsej njeni bedi. Izkazalo se je še, da so postali pripadniki nižjih družbenih slojev, ki so za Macrona vedno predsatvljali “lene jamrače”, resnični junaki, še zlasti tisti zaposleni v bolnišnicah. Oni namreč niso zgolj reševali ljudi, ampak jih tudi oskrbovali s hrano, pospravljali zdravstvene prostore, odvažali smeti, predvsem pa zdravili zelo dobro plačane elite, ki so svoje delo opravljale na daljavo, in ki pogosto “dirigirajo” kar iz svojih podeželskih rezidenc. Prav te reveži so bili potemtakem postavljeni v prve francoske bojne linije na fronti s covidom-19, poroča Polonia Christiana.

Macronovo ravnanje se ob tem zdi bizarno. Namesto, da bi konkretno kaj prispeval k izboljšanju tamkajšnjega podhranjenega zdravstvenega sistema, nekaterim najbolj zasluženim v boju z epidemijo koronavirusa, podeljuje kolajne. Govora je sicer o dodatkih, vendar pa bosta njihovo dodeljevanje in višina odvisna od posameznega oddelka. In prav to je dokaz, da med vlado in običajnimi državljani ostaja velikanski prepad v medsebojnem razumevanju. Škandalozno je, da Macronova vlada v teh kriznih časih, ko je močno utrpelo francosko prebivalstvo, še naprej razmišlja o varčevanju. To se je med koronakrizo med drugim kazalo tudi kot pomanjkanje zaščitnih mask, saj na bi njihovo hranjenje menda predstavljalo prevelike stroške. Prav zaradi takšne politike je Francija krizo pričakala povsem nepripravljena.

Protesti Rumenih jopičev v Parizu in Franciji se bodo nadaljevali. (Foto: Twitter)

Tako je v Franciji primanjkovalo mask celo za bolnišnice. Primanjkovalo je tudi testov na prisotnost koronavirusa, zaščitnih kombinezonov, ventilatorjev, sredstev za razkuževanje in celo ležišč za oživljanje. Priznanje nagrade zdravstvenemu osebju ob tem nedvomno pomeni, da ne bo nikakršnih povišic plač, za katere se to že leta bori. Po odločnih protestih je sicer tamkajšnji minister za zdravje naposled le naznanil namero za povečanje števila zdravstvenih delavcev v bolnišnicah ter pozitivne spremembe na področju delovnega časa, vendar podrobnosti ni podal. Ob tem je več kot očitno, da se vlada iz pandemije koronavirusa ni prav ničesar naučila. Prav zato jo bodo morali podučiti francoski državljani na jesenskih protestih, saj bo karantena Francoze močno udarila po žepih.

Macron je v svojem razmišljanju svetlobna leta oddaljen od povprečnih Francozov in jih zato tudi ne more razumeti
Določeno finančno blazino za podjetja sicer predstavlja prisilni delopust nekaterih delavcev, vendar pa bodo posledice karantene zagotovo slej ko prej vidne, predvsem pa boleče. Francija namreč pričakuje 8-odstotni padec BDP. Poleg tega bo močno narasla brezposelnost, plače številnih pa zamrznjene itd. Prav zaradi navedenega se obeta kolosalna gospodarska kriza. Macronova vlada se bo ob tem skušala še naprej pretvarjati, da razume svoje državljane ter nadaljuje s spornim ravnanjem na gospodarskem področju, kar pa bo le še povečalo prepad med njo in večino prebivalstva. Macron je namreč v svojem razmišljanju svetlobna leta oddaljen od povprečnih Francozov in jih zato ne more razumeti.

Francoski republikanci pa so že pred več kot mesecem dni opozarjali, da bi nevzdržne zdravstvene razmere zaradi koronavirusa v skrajnem primeru lahko pripeljale celo do državljanske vojne. Med vladajočimi politiki se vse bolj krepi strah zaradi nepredvidljive situacije, saj so posledice epidemije v tej državi vse bolj zaskrbljujoče.

Domen Mezeg