fbpx

Hamasovi teroristi usmrtili pet Palestincev

Hamasov borec (Foto: epa)

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je usmrtilo pet Palestincev, so danes sporočili z notranjega ministrstva gibanja.

Dva Palestinca so usmrtili zaradi domnevnega sodelovanja z Izraelom, tri pa so spoznali za krive umora. To so prve usmrtitve v Gazi po letu 2017, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eden izmed domnevnih sodelavcev je bil prebivalec mesta Han Junis na jugu Gaze. Obsojen je bil, ker naj bi leta 1991 Izraelu posredoval “informacije o pripadnikih odpora, njihovih prebivališčih (…) in lokacijah raketnih izstrelišč“, so sporočili iz Hamasa. Drugi pa je bil po navedbah gibanja obsojen, ker naj bi leta 2001 Izraelu posredoval obveščevalne podatke, “zaradi katerih so izraelske sile napadle in ubile državljane“.

Foto: epa

Hamas obravnavajo kot teroristično organizacijo
Hamas je v zadnjih letih več ljudi obsodil na smrt zaradi sodelovanja z Izraelom, tokratne usmrtitve pa so prve od maja 2017. Tako za sodelovanje z Izraelom kot za umor je na območju Gaze zagrožena smrtna kazen, piše STA. Hamas je za politično stranko Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa druga največja palestinska organizacija. Leta 2007 je prevzel oblast na območju Gaze, ZDA, EU in Izrael pa ga obravnavajo kot teroristično organizacijo.

Sara Kovač