fbpx

Hillary Clinton napoveduje trenutek obračuna s podporo muslimanov

Foto: epa

Hillary Clinton je na koncu nacionalne konvencije demokratov v Philadelphii sprejela predsedniško nominacijo stranke in povedala Američanom, da bo 8. november na voliščih “trenutek obračuna”.  Na konvenciji jo je javno podprl tudi oče padlega stotnika – muslimana v Iraku: “Če bi Ameriki vladal Trump, mojega sina v Ameriki sploh ne bi bilo.”

Dva bolj “ganljiva” trenutka na konvenciji v Philadelphii sta bila nastop hčere Hillary in Billa Chelsee in priseljenca iz Združenih arabskih emiratov Khizr Khana, katerega sin je bil stotnik v kopenskih silah ameriške vojske in je padel v Iraku. Khan je obsodil Trumpovo idejo o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in zbrane spomnil, da gre za človeka, ki ne spoštuje manjšin, žensk in sodnikov, navaja BBC.

Muslimansko – mavrična kampanja Clintonove
V nadaljevanju govora je Khan Trumpu pomahal z izvodom ustave, za katero se sprašuje, če jo je sploh kdaj prebral. “Z veseljem ti posodim mojo osebno kopijo”, je še bil sarkastičen in požel aplavz navdušenih podpornikov Clintonove. Muslimanski gromovnik je z odra Trumpa opomnil še na to, da so med padlimi vojaki različni ljudje: različnih verstev, ras in spolov (ang. gender). Pri navedbi slednjega je namignil na spol v smislu “izbire spola” – torej družbeni in ne biološki spol. S tem je izrazito poudaril in podprl “mavrično” usmeritev demokratske kandidatke.

Chelsea: “Moja čudovita, pozorna in zabavna mati”
Clintonovo je s svojim govorom napovedala hči Chelsea, ki jo je imenovala svojo “junakinjo”. “Moja čudovita, pozorna in zabavna mati. Vedno je bila zame tam, ko sem jo potrebovala. Chelsea je med drugim ponovila to, kar so pred njo povedali tudi drugi, namreč da se njena mama nikoli ne vda in se poglobi v vprašanja ter išče rešitve. “Zanjo je javna služba predvsem služenje,” je dejala.

Hillary: “Trump nas želi razdeliti”
Seveda ni šlo brez opozoril pred tekmecem Donaldom Trumpom. “Trump nas želi razdeliti – od ostalega sveta in drug od drugega”, je zbrane svarila Hillary. “Amerika je velika, ker je dobra,” je napadla osrednje geslo Trumpove kampanje “Naredimo Ameriko spet veliko”.

“Trump pravi, da ve več o Islamski državi kot generali. Ne Donald, ne veš več,” je dejala in Američane pozvala, naj ne zaupajo nekomu, ki govori, da je Amerika ali njena vojska šibka. Obregnila se je ob Trumpov govor, ki je trajal 70 minut. “Govoril je čudnih 70 minut in nič povedal”, ga je pokritizirala in naštela še nekaj njegovih izjav. “Ne bomo zgradili zidu. Namesto tega bomo graditi gospodarstvo, kjer bo lahko vsakdo, ki želi dobro plačano delo, to tudi dobil.”

Takšne obljube so gotovo navdušile brezdomce in brezposelne, le kateri Američan si ne bi želel nebes na zemlji. Sploh pa takšnih, v katerih (končno) vlada ženska.

V.V., STA