fbpx

Hrvati odkrili krvnika JLA, ki je leta 1991 sodeloval pri poboju 43 ljudi v Škabrnji!

Škabrnja (Foto: Facebook)

Hrvati so identificirali srbskega krvnika, ki je kot 32-letnik v okviru masakra v Škabrnji leta 1991 sodeloval pri usmrtitvi 43 žrtev. Od leta 1992 ta sicer živi v Sydneyu.

Danes 59-letni Zoran Tadić je kot 32-letnik leta 1991 v okviru masakra v Škabrnji sodeloval pri umoru kar 43 ljudi, med katerimi je bilo 30 civilistov in 13 braniteljev. Skupaj s svojim vodom in drugimi bivšimi pripadniki JLA je kot prostovoljec iz Srbije prišel na Hrvaško. Tam so v Škabrnji iz zaklonišča spravili 30 civilistov v starosti 23 do 88 let, med katerimi so bili tudi ženske in otroci. Ubili so jih s streli v glavo iz neposredne bližine, umorili pa so še 13 hrvaških braniteljev, ki so se pred tem predali.

Spomini na naravnost grozljive prizore vojnih zločinov ostajajo živi …
Odkritju bosta sledili obtožnica in zahteva Avstraliji po izročitvi Tadića. Kot še poroča Večernji, Tadić od leta 1992 živi v avstralskem Sydneyu. Nekdanji branitelj Zoran Ražov je ob tej priložnosti komentiral zločine in povedal, da so tanki v vas pričeli prihajati že ob 4.30 zjutraj, tam pa so ubili njegovega dedka in babico. Ražov še pripoveduje, da so lokalnim prebivalcem trgali ude in ušesa, lomili so jim roke in jih privezovali za konje. Po naravnost grozljivih vojnih zločinih so se srbski borci pričeli opijati. Ražov je ob tem zadovoljen, da so Tadića identificirali in da bo odgovarjal za svoja dejanja.

Skupno je bilo umorjenih 84 hrvaških braniteljev in civilistov
Zaradi domoljubja prebivalcev Škabrnje v vasi ni prebival niti en pripadnik srbske manjšine, prav zato pa je bila vas trn v peti vseh, ki so predstavljali ta kraj kot srbski. Hrvaška Wikipedia ob tem navaja, da je zaradi marljivosti prebivalcev vas postala najlepša in najbogatejša v okolici. Skupno je bilo 18. in 19. novembra 1991 umorjenih 84 Hrvatov, od tega 26 braniteljev in 58 civilistov. Poleg eksekucij so nekatere žrtve umorili tudi z udarci v glavo, nekatere so povozili s tanki, nekatere pa so celo mučili do smrti. Gre za enega hujših primerov velikosrbske agresije nad Hrvaško. Kot poveljujoči na vrhu verige je bil po pokolu obtožen Slobodan Milošević, za krvnika pri masakru v Škabrnji pa je bil označen Vasilije Vidović, ki ga je 20. junija 1994 Vojislav Šešelj razglasil za četniškega vojvodo.

Škabrnja (Foto: Facebook)

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.