Izdaja se ne obrestuje: Cheneyjeva je izgubila republikansko tekmo za kongres

Datum:

Izdaja se ne izplača, kar je na lastni koži boleče izkusila republikanka Liz Cheney. Ta pripada majhni skupini nelojalnih republikancev, ki so po zadnjih predsedniških volitvah Donaldu Trumpu v hrbet zarili nož. Pridružili so se namreč nasprotnemu taboru pri glasovanju za ustavno obtožbo. 

Republikanka Liz Cheney je zaradi svoje nezvestobe in kolaboracije z demokratsko stranko ostala brez nominacije na novembrskih kongresnih volitvah v ZDA. Ko je bivši predsednik Donald Trump spoznal, da je “na svojih prsih vzgojil kačo”, je bil podporo žal primoran prenesti na še eno strankarsko kolegico Harriet Hageman. Osramočena Cheneyjeva je tako izgubila sedež zvezne države Wyoming v Kongresu, poroča Sky News

Cheneyjeva je že priznala zmago Hagemanovi. 56-letna Cheneyjeva je bila sicer ena najglasnejših podpornic odstavitve svojega šefa, potem ko je skupina razočaranih državljanov nad domnevnimi volilnimi goljufijami vdrla v Kapitol 6. januarja 2021. Hagemanova pa je Trumpa solidarno podprla v njegovem boju za pravične in poštene volitve. Cheneyjeva je ob tem užaljeno zatrjevala, da bi lahko ponovno zmagala na primarnih volitvah, če bi nudila podporo nekdanjemu predsedniku.

Harriet Hageman (Foto: Twitter)

Gre za hči nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneyja. Med svojim poslovilnim govorom ni mogla iz svoje kože in je ponavljala že znano demokratsko “lajno” o grozovitem napadu na Kapitol, tarnala o “tragičnem poglavju” zgodovine ZDA in poudarila, da noben kandidat ne bi smel dvomiti v neoporečnost predsedniških volitev. Pričakovano se ni mogla izogniti niti zadnjim preiskavam FBI na Trumpovem posestvu.

Cheneyja je politično kariero gradila na blatenju Donalda Trumpa
Nelojalna kongresnica Cheneyjeva s tremi mandati je svojo prihodnjo kariero skušala zgraditi na kazanju s prstom na Trumpova dejanja in na podpori histerični levičarski propagandi, da je Trump “grožnja za demokracijo“. S svojim slabim zgledom pa je kvarno vplivala tudi na številne druge republikance v Wyomingu. Trump pa je za zmago že čestital Hagemanovi in jo označil za “veliko in zelo odločilno” ter celo za “čudovit rezultat za Ameriko“.

Zmagovalka v ameriškem Wyomingu Harriet Hageman (Foto: Twitter)

Večina kandidatov, ki jim je Trump naklonil podporo, je slavila v tej volilni tekmi. To dokazuje, da Trump še vedno uživa zvestobo strankarske večine. Uspeh pa prihaja ravno v času, ko se pojavljajo ugibanja o Trumpovi vnovični predsedniški kandidaturi leta 2024. Kar štirje od desetih republikancev, ki so glasovali za odstavitev Trumpa, so se odločili za upokojitev, trije so predizbore izgubili, dva pa sta jih prestala. Tudi Cheneyjeva bo januarja ob koncu svojega tretjega mandata prisiljena odkorakati iz kongresa. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti...

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...