fbpx

Izraelski politik palestinski svetovalki v besednem dvoboju na BBC-ju: “Kaj ste doprinesli svetu, razen samomorilskih teroristov!?”

Besedni dvoboj med Bennettom in Buttujevo (Vir: Breitbart)

Pred kratkim je britanska produkcijska hiša BBC organizirala razpravo, v kateri so poizkušali najti skupne točke Izraela in Palestine ter tako vsaj malo zbližati ta dva močno sprta naroda. Razprava je potekala vse prej kot v prijaznem vzdušju, saj je veliko pozornosti vzbudil besedni dvoboj med izraelskim politikom Naftalijem Bennettom in palestinsko svetovalko Dianno Buttu. 

Naftali Bennett, visokotehnološki podjetnik, ki vodi izraelsko novo desno stranko, se je odzval na gibanje “Bojkotiraj, dezinvestiraj, sankcioniraj”, ki ga je podprla palestinska svetovalka Dianna Buttu. Ta si prizadeva za cilj, ki ga omenjeno gibanje želi doseči, to je čimbolj izolirati Izrael, čeprav kritiki gibanja poudarjajo, da bi bilo kakršnokoli bojkotiranje Izraela popolnoma nesmiselno, saj je svet že precej odvisen od izraelskih inovacij in izvoza.

Samomorilski teroristi kot edini palestinski izum
Dianna Buttu, palestinsko-kanadska odvetnica in nekdanja tiskovna predstavnica organizacije za osvoboditev Palestine, je gibanje “Bojkotiraj, dezinvestiraj, sankcioniraj” pozvala k polni aktivnosti ter mu svetovala, naj se ne ustavlja, ampak iz dneva v dan napreduje.

Bennett ji ni ostal dolžen: “Zdi se, kot, da ste Palestinci zadnjih sedemdeset let preživeli v samopomilovanju in se v to zaljubili. Svoj status žrtve ste prenesli na svoje otroke, vnuke, pravnuke. Judje smo doživeli holokavst, največjo tragedijo dvajsetega stoletja, ampak nismo cvilili zadnjih sedemdeset let, pač pa smo zgradili izjemno in neverjetno deželo. Zdaj nas lahko bojkotirate in izolirate, ampak zjutraj se ne boste mogli zbuditi, saj je čip v vaši budilki zgrajen v Intelu v Izraelu, na poti v službo se boste izgubili brez naše aplikacije Waze (GPS aplikacija, ki je povezana z zemljevidi), paradižnik, ki ga boste poskusili, je češnjev paradižnik, vzgojen v Izraelu. Kaj ste Palestinci doprinesli svetu razen samomorilskih teroristov? Kaj ste izzumili?” je zaključil svoje vprašanje, na katerega Buttujeva seveda ni odgovorila, pač pa dejala, da bi bilo dobro, da se Izraelci zavedajo, da so zemlja, na kateri sedijo, mesto, v katerem živijo in vse njihove čudovite stvari – da je bilo vse to zgrajeno na palestinski zemlji. “Palestinskega ljudstva ni bilo, to je vaš novi izum,” pa jo je dopolnil Bennett.

Dianna Buttu (Foto: Facebook)

M. M.