fbpx

Izšla je znanstvena študija, ki dokazuje, da je Trump imel prav glede hidroksiklorokina

Donald Trump&Dr. Stella Immanuel (Vir:People.com: Foto: Posnetek zaslona)

Osrednji mediji so ameriškega predsednika Donalda Trumpa imeli že za vse, le za človeka ne. Za sposobnega, inteligentnega, pogumnega voditelja prav tako ne. Trump je skozi naočnike teh ljudi v domove po svetu prišel serviran kot fašist, neonacist, rasist, šovinist, ksenofob, nesposobni privilegiranec (čeprav je začetno posojilo svojega očeta pomnožil z velikanskim količnikom in je lastnik ali je v nekem trenutku bil lastnik in je vodil 500 podjetij, se mu še vedno očita, da je uspel zaradi očeta, kot dokaz pa se navajajo bankroti nekaterih izmed 500 in več podjetij), celo neumnež. Neumneža so ga imenovali tudi, ko je v obdobju prvega vala govoril, da kot preventivo jemlje zdravilo proti malariji – hidroksiklorokin, češ da dobro deluje tudi proti covidu-19. Medtem ko so nekateri zdravniki že prej trdili, da Trump le ni tako neumen, je zdaj zunaj znanstvena študija (ki sicer še ni šla skozi proces širše strokovne ocene), ki dokazuje, da je imel prav.

Donald Trump je zdaj že nekaj dni nazaj iz klinike Walter Reed in so, tako se zdi, njegova okužba in simptomi pod nadzorom. Pri obravnavi “najpomembnejšega” pacienta na planetu Zemlja pa zdravniki niso uporabili hidroksiklorokina, ki ga je Trump za časa prvega vala promoviral, temveč testna zdravila in cink. Zdravnica od katere je izvedel za učinkovitost hidroksiklorokina, Dr. Stella Immanuel, se je zato razburila do te mere, da je njegovo zdravljenje imenovala “veliko in nevarno neumnost”.

Te dni pa je izšla tudi znanstvena študija, ki dokazuje, da sta Immanuelova in Trump imela prav. Več o študiji si lahko preberete tukaj, za vas pa smo povzeli metode, cilje, rezultate študije:

  1. Ker je hidroksiklorokin kazal učinkovitost v nekaterih, ne pa v vseh študijah, so avtorji te postavili hipotezo, da bi sistematični pregled pokazal, da je HCQ bolj učinkovit proti covidu-19, če se ga uporabi pred boleznijo, ni povezan s poslabšanjem stanja in je varen za uporabo.
  2. Avtorji te, pravzaprav metaštudije (študije študij), so preiskali PubMed, Cochrane, EmBase, Google Scholar in Google za vse študije o hidroksiklorokinu kot terapiji bolnikov s COVID-19. To je vključevalo osnutke poročil o večjih študijah o COVIDU-19. Študije so preučili glede parametrov učinkovitosti, časa uporabe in varnosti.
  3. Končne ugotovitve so bile, da je HCQ dosledno učinkovit proti COVIDU-19, če se uporablja zgodaj, ambulantno. Ugotovili so, da je na splošno učinkovit tudi v bolnišničnih študijah. Nobena nepristranska študija ni pokazala slabšanja rezultatov pri uporabi HCQ, prav tako ni bilo nobene smrtnosti ali resne nevarnosti za paciente. Avtorji študije so torej podkrepili svoje hipoteze, da je HCQ dosledno učinkovit proti COVIDU-19, kadar se uporablja zgodaj, na splošno učinkovit proti COVIDU-19, ni povzročil poslabšanja in je varen.

Osrednji mediji so odvisni od levih akademikov, levi akademiki pa so pogosto ljudje, ki še nikoli niso bili na trgu ali se njihove izkušnje s trgom ne morejo primerjati s Trumpovimi. In vendar gledajo zviška na Trumpa kot podjetnika. Levi akademiki so pogosto tudi ljudje, ki doslej niso vodili niti kakšnega fakultetnega odbora na univerzi ali “krožka” v šoli. In vendar gledajo zviška na Trumpa kot voditelja. Če bi rekli le, da kdor ni izkušen, ne sme soditi, bi zagrešili argumentativno zmoto. Trdimo pa, da so ti ljudje preprosto preveč pogosto empirično v zmoti zaradi svojega napuha.

Aleš Ernecl