fbpx

Jarosław Kaczyński: Z blokado evropskih sredstev se nas skuša povsem podrediti Nemčiji!

Predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jarosław Kaczyński. (Foto: wikimedia commons)

Paradoks je, da je Poljska, država, ki se na vse kriplje napreza, da bi pomagala Ukrajini, žrtev hujših sankcij s strani EU kot sama Rusija. Takšna je brutalna resničnost. Jarosław Kaczyński opozarja, da je v ozadju želja po popolni podreditvi nemškim interesom in po odpovedi suverenosti. Spomnimo: v času ruske invazije se kaže patološka simbioza med okupatorskim režimom in Berlinom. Obenem Nemčija ne kaže pretirane nesolidarnosti do Ukrajine, zlasti ko gre za pomoč v orožju. 

Država, ki je izvedla polno invazijo na svojo suvereno in neodvisno sosedo Ukrajino in pomorila na tisoče človeških bitij, je deležna bolj milega pristopa kot pa Poljska. Zneska zaenkrat še ne more nihče natanko oceniti, vendar pa je zelo malo verjetno, da bodo sankcije proti Rusiji presegle 35 milijard evrov. To je vsota, ki jo je EU blokirala za Poljsko. Po drugi strani pa EU predvsem leporeči in prigovarja Rusiji, da naj preneha s svojo agresijo in umori, medtem ko od Poljske pričakuje, da bo svoj pravni sistem obrnila na glavo, da bo posledično praktično nedelujoč, poroča Remix News.

Evropska komisija dejansko predlaga, da bi morali imeti poljski sodniki možnost dvomiti o kateri koli sodbi drugega sodnika in sodišča na podlagi svoje presoje, da je dano sodbo sprejel sodnik, za katerega menijo, da ni neodvisen od vlade. To pa je dejansko recept za anarhijo in pravno negotovost za vse Poljake. Prav zato ni presenetljiv, da je poljski predsednik, ki je skušal doseči kompromis med sedanjo poljsko vlado in Evropsko komisijo, po pilatovsko umil roke. Poleg tega vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jarosław Kaczyński vztraja, da ne bodo več popuščali zahtevam Komisije. 

Poljsko ustavno sodišče. (Foto: wikimedia commons)

Bruselj si tako rekoč za vsako ceno prizadeva za menjavo vlade na Poljskem. Trenutno vladajočo oblast namreč dojema kot političnega sovražnika trenutnega evropskega establišmenta. Pritisk bo prav gotovo še naraščal, ko bodo bližje volitve in bo konec vladavine sedanje vladajoče stranke vse bolj realen. Zgodba enostavno potrjuje dejstvo, kako neusmiljena in brutalna bitka za oblast je za domnevno subtilno in prefinjeno “mehko močjo” EU. Kot še pojasnjuje Kaczyński, nasprotuje nadaljnjim pogajanjem poljske vlade z Evropsko komisijo glede sprostitve evropskih sredstev. 

Kaczyński: Evropska komisija ne deluje v dobri veri, ker je prekršila dogovor
Kot je še pojasnil, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odstopila od dogovora, sklenjenega med poljsko vlado in Brusljem glede sprostitve sredstev EU, in čas je, da se Poljska odzove. Kaczyński je prepričan, da Komisija ne deluje v dobri veri in je prekršila dogovor, sklenjen s poljsko vlado glede sprostitve sredstev. Vodja poljske vladajoče stranke sicer ne obžaluje, da je prišlo do poskusa kompromisa, ker je bila za Poljsko pridobitev sredstev pomembna, vendar pa ravnanje Komisije sedaj to onemogoča.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Obenem se zaveda, da na Poljskem obstajajo ljudje, ki želijo profitirati na račun izgube suverenosti in svobode, do česar bi denimo pripeljala uvedba enotne evropske valute. Je pa upal, da bo večina ljudi sprevidela, da v interesu države ni izguba suverenosti. Prav tako je še dejal, da namerava Poljska sprejemati cene energije, ki so v interesu njenih državljanov, ne pa na podlagi odobritve EU-ja. To sicer še ne pomeni, da Poljska ne bo plačevala dajatev v proračun EU. V ozadju poskusa blokade financiranja iz sklada za okrevanje s strani EU je zlomiti Poljsko in jo popolnoma podrediti Nemčiji.

Na Ursulo von der Leyen pritiska tudi domača opozicija
Evropsko sodišče je pred časom sicer priznalo, da so vsi sodniki, ki jih imenuje poljski predsednik, legitimni. Toda von der Leyenova sedaj zahteva, da morajo sodniki imeti možnost dvomiti o legitimnosti drugih sodnikov za sojenje. Njena odločitev bi lahko bila posledica raznih pritiskov, tudi s strani poljske opozicije. V začetku junija je Evropska komisija potrdila operativni program Poljske za dodelitev sredstev sklada EU za oživitev države. To je pomenilo, da je bilo mogoče aktivirati 24,9 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 11,5 milijarde evrov posojil. Vendar pa je EK izplačila med drugim vezala na določene cilje, med drugim povezane z “neodvisnostjo sodstva”

Domen Mezeg