fbpx

Josif Stalin, zlo v človeški obliki, ki ga vsi poznajo, a so stvari, ki jih o njem ve le malokdo

Foto: YouTube

Izjemno pomemben datum za človeštvo, ki je bistveno vplival na razvijanje dogodkov, je 13. november 1940. Medtem ko so britanske bombe padale na nemško prestolnico, je Joachim von Ribbentrop, nekdanji nacistični minister, pisal predlog svojemu sovjetskemu kolegu Vjačeslavu Molotovu. V pismu ga je uradno povabil k priključitvi k trojnemu paktu med Nemčijo, Italijo in Japonsko. Von Ribbentrop je predlagal, da oblikujejo skupnost. Iz tega, kar vemo danes, se zdi, da je sprejem takšnega predloga brezglavo dejanje, saj se je s tem začela najbolj kruta vojna v zgodovini. Ampak v tistem trenutku se je s podatki, ki so jih imeli na voljo, zdelo vse zelo smiselno.

Triindvajsetega avgusta leta 1939 sta Hitlerjeva Nemčija in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop, ki je bil v veljavi samo dobrih 22 mesecev, še danes pa je več razlag, zakaj ga je ruski diktator Josif Stalin dejansko podpisal. Glavna podpisnika sta bila sicer Joachim van Ribbentrop in Vjačeslav Molotov z nekaj drugimi uradniki iz ozkega kroga zaupnikov obeh diktatorjev. Samo teden po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Dva tedna pozneje so v skladu s paktom Poljsko napadle tudi sovjetske čete.

Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Na proslavi sta sovjetski komandant Semjon Krivošejn in nemški general Heinz Guderian stala drug ob drugem. Medeni tedni so se hitro končali, samo dve leti pozneje so bili Nemci že na obrobju Moskve, preden je Rdeča armada s protiofenzivo začela svoj dolgotrajni pohod na Berlin.

Stalin je vodil Sovjetsko zvezo in celotno svetovno komunistično gibanje. (Foto: epa)

Stalinovo zasebno življenje
Stalin je eden izmed najbolj prepoznavnih oseb, ampak ljudje vedo o njem zelo malo. Eden izmed tistih, ki se je ukvarjal z njegovo biografijo, ga opisuje z besedami, kot so na primer odločen, trdoživ, ideološko usmerjen in hladnokrven.

Biograf Stephen Kotkin je v svojem delu opisal tudi Stalinovo fizično stanje, kot na primer, da je bila njegova leva roka skoraj neuporabna, imel pa je tudi dva zraščena prsta na levi nogi, kar v ruski tradiciji pomeni hudičevo znamenje.

Kotkin je tudi izvedel, da je bil Stalin zasvojen s tobakom, od katerega je imel prste in brke obarvano rumeno. Njegova osebna knjižnica je vsebovala več kot 20 tisoč knjig, ki so bile označene na poseben način. Stalin je trpel zaradi izgube svoje takrat samo 31-letne žene, ki je naredila samomor tako, da se je ustrelila v srce.

N. Š.