fbpx

Kdo je novi 27-letni župan Banjaluke, ki je Dodiku spodnesel prestol glavnega mesta?

Draško Stanivuković (Foto: Facebook)

Novi župan Banjaluke, komaj 27-letni Draško Stanivuković, živi v razkošni vili, ki ima vgrajene mozaike iz 24 karatnega zlata. S svojo zmago proti kandidatu stranke SNSD je precej razjezil predsednika te stranke Milorada Dodika, ki je že napovedal, da bo mladega župana oviral pri vsaki njegovi potezi. SNSD ima še vedno večino v banjaluški skupščini, tako da bo svoje grožnje lahko tudi uresničil. Opozoril je, da ne bo podprl nobenega predloga novega župana, pa četudi bi bil Einstein.

Slabim epidemiološkim razmeram navkljub so 15. novembra v Bosni in Hercegovini potekale lokalne volitve. Obvezno je bilo sicer nositi zaščitno masko in ohranjati primerno razdaljo, ob vstopu na volišče, pa so volivcem tudi merili telesno temperaturo. Zaradi omejitve števila oseb na voliščih je sicer prihajalo do nekaterih težav, Socialdemokratska stranka BiH je tako zatrjevala, da skušajo člani volilnih komisij, ki so blizu oblastem, zlorabiti epidemiološke ukrepe. Predstavnikom opozicije naj bi namreč onemogočali opazovanje volitev. Udeležba na volitvah je bila le 50 odstotna, izbirali pa so tako mestne župane kot tudi predstavnike v parlamentu in člane skupščine v predelu Brčko. V Mostarju volitve niso potekale, tam bodo potekale 20. decembra.

V Republiki Srbski Milorad Dodik ni dobil dovolj podpore volivcev. Srbski član bosansko-hercegovskega predsedstva in hkrati predsednik tamkajšnje vladajoče stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je izgubil svojega človeka na mestu župana Banjaluke. Igorja Radojčića je na županskem mestu zamenjal Draško Stanivuković, iz Stranke demokratičnega napredka (PDP). SNSD je sicer izgubila tudi drugi večji center – Bijeljino. Radojčić je bil po poročanju tujih medijev dan po volitvah zaradi okužbe s covidom in vnetjem pljuč prepeljan v bolnišnico. Dodik, ki bo v mestni skupščini verjetno obdržal večino, je napovedal, da bo sam preveril, kako so glasovale posamezne volilne enote Banjaluke in da bo v skladu s tem ustavil državne investicije v te dele mesta. Napovedal je tudi, da bo novega župana oviral, kolikor se le da. Rekel je celo, da ne bodo sprejeli nobenega predloga novega župana, pa četudi bi bil Einstein. Izguba na teh volitvah, je največja Dodikova izguba v dvajsetih letih.

Zmagal s sloganom “Bodi drugačen”
Novi župan Banjaluke se je po februarskem dogodku v amfiteatru srednješolskega centra v Foči, ki je bil organiziran pod sloganom “Bujenje republike srbske,” slikal ob črni zastavi z lobanjo, dvema prekrižanima kostema in napisom, ki pravi “Z vero v Boga, svoboda ali smrt”. Ko se je fotografija zaokrožila v javnosti in seveda požela kar nekaj zgražanja, je zatrdil, da ni vedel, za katero zastavo gre. Draško Stanivuković je sicer star šele 27 let, rojen pa je bil v eno najbogatejših družin v Banjaluki. V politiko se je podal že leta 2014, in sicer s sloganom “Budi DRUGačiji” (bodi drugačen). Je morda stranka SD za svoj “Drugače” dobila idejo prav pri njem? Znan pa je tudi po tem, da je v Banjaluki ročno odstranil sveže položen asfalt in tako pokazal, kako se občinski denar vlaga v nekvalitetne posle, ki so namenjeni zgolj bogatenju vladajoče elite. Glede na to, da mu denarja ne primanjkuje, se v županske vode skoraj zagotovo ni podal z namenom, da bi obogatel, plačo župana pa bo namenjal v dobrodelne namene. V razkošni vili, kjer Draško Stanivuković živi, se redno snemajo tudi različni videospoti in dogodki. Lastnik vile je sicer oče mladega župana, ogledati pa si jo je možno v spodnjem videospotu.

Sara Bertoncelj