fbpx

Kevin McCarthy končno izvoljen za predsednika predstavniškega doma

Kevin McCarthy (Foto: EPA)

Republikanski poslanec predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je bil po tednu pretresov, ki so prvič v stoletju prisilili v več krogov glasovanja, po ameriškem času v petek pozno zvečer izvoljen za naslednjega predsednika predstavniškega doma.

McCarthy je zmagal z 216 glasovi, predstavnik Hakeemom Jeffriesom (D-NY) pa je pridobil 212 glasov, ker je šest republikanskih članov glasovalo kot “prisotnih”. S tem se je znižal prag, potreben za McCarthyja, da bi osvojil položaj.

Rekordno petnajsto in zadnje glasovanje za predsednika predstavniškega doma je McCarthyju prineslo 216 glasov, najmanjšo potrebno večino. Ta je bila nižja od sicer potrebnih 218 glasov, ker je vseh šest njegovih preostalih nasprotnikov republikanske stranke popustilo in glasovalo za “prisotnega”. Novoizvoljeni Andy Biggs iz Arizone, Lauren Boebert iz Kolorada, Elijah Crane iz Arizone, Matt Gaetz iz Floride, Bob Good iz Virginije in Matt Rosendale iz Montane so glasovali za “prisotne” v zadnjem krogu.

Nazadnje  ni nihče izmed republikancev glasoval proti McCarthyju, kar je bilo najbližje enotnosti republikanske stranke v celotnem tednu.

“Upam, da bo po tem tednu ena stvar jasna: nikoli ne bom odnehal,” je po zmagovitem glasovanju dejal McCarthy. “Nikoli ne bom obupal nad vami, ameriškim ljudstvom. In nikoli se ne bom odrekel ohranjanju naše zavezanosti Ameriki. Naš narod se je vreden boriti.”

“Pogajamo se o zgodovinski konservativni zmagi, da bi končno preprečili, da poraba in zadolževanje ne bi brezobzirno pogubili naših otrok in vnukov,” je v petek tvitnila novoizvoljena poslanka Mary Miller iz Illinoisa. “Zagotovili bomo, da republikanski dom ne bo mogel storiti tega, kar je naredil senat, ko je sprejel katastrofalen 1,7 bilijona dolarjev vreden proračun! Moramo ustaviti Bidna!”

Andrej Žitnik