fbpx

Levičarski lastniki New York Timesa imajo neslavno preteklost: Bili so sužnjelastniki!

Foto: epa

Levičarski lastniki New York Timesa imajo očitno neslavno preteklost. Michael Goodwin je namreč objavil preiskovalni članek v katerem je razkril, da so bili predniki članov družine, ki imajo v lasti New York Post, verjetno sužnjelastniki. Še več, pripoveduje Goodwin, med razširjeno družino so bili tudi člani, ki so se borili za konfederacijo, prispevali k konfederacijskim spomenikom po državljanski vojni in se morda celo ukvarjali s trgovino s sužnji.

Do presenetljivega odkritja je prišlo v času, ko New York Times piše kritično na račun suženjstva v Združenih državah Amerike. Goodwin se je med drugim dokopal do podatka, da je Bertha Levy Ochs, mati patriarha New York Timesa Adolpha S. Ochsa, podpirala Jug in suženjstvo. Ujeli so jo celo med tihotapljenjem zdravil za konfederate v otroškem vozičku, njen brat Oscar pa se je celo pridružil uporniški vojski.

Oscar se je boril z roko ob roki z dvema bratrancema iz Mississippija, kar pomeni, da so se za odcepitev borili vsaj trije člani Berthine družine. Družina Ochs naj bi tudi prispevala k postavitvi spomenikov v čast konfederatom, poroča Breitbart. Tisoč ameriških dolarjev je bilo namenjenih za postavitev ogromnega obeležja v Georgii, ki slavi Stonewalla Jacksona in Robertu E. Leeju. Za donacijo je poskrbel leta 1924 in poleg pripisal, da je njegova pokojna mati v E. Leeju videla idola.

Foto: Printscreen

“Našel sem prepričljive dokaze, da je imel stric Berthe pred državljansko vojno v lasti vsaj pet sužnjev. Brat njenega očeta John Mayer je bil namreč vpleten v trgovino s sužnji,” je razkril Goodwin. Glede na to, da je New York Times izrazito naklonjen nasilnim nemirom, ki so se po smrti Georgea Floyda razširili po ZDA, je takšno odkritje še toliko bolj zanimivo.

Nina Žoher