Lustracija v polnem teku: Poljska bo začela s sojenji sodnikom in tožilcem iz časa komunizma

Posebni tožilci Inštituta za narodni spomin so od poljskih pravosodnih oblasti zahtevali, da se začne sodni postopek zoper sedem sodnikov in tožilcev iz časa komunizma, ki so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja preganjali borce za demokracijo. Čeprav imena kršiteljev človekovih pravic niso znana, je jasno, da sta med sedmerico tudi dva donedavna sodnika Vrhovnega sodišča Poljske.

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je dejal, da želijo najprej odvzeti imuniteto trem sodnikom in štirim tožilcem. Krivi so, ker so v komunizmu pripirali ljudi, ki so protestirali proti tedanji totalitarni oblasti, poroča poljski portal PolandIn.

Ziobro ni povedal imen, rekel je le, da sta bila dva sodnika do nedavnega aktivna na Vrhovnem sodišču Poljske. Politična stranka Zakon in pravica zahteva, da se kaznujejo in odstranijo iz javnega življenja ljudje, ki so delovali v pravosodju v času komunizma.

Demokracija

 • DEATH TO COMMUNISM

  Pravilno! To je edini pravi način, da se družba in država rešita komunajzarskega dreka! Brez lustracije iz komunajzarije ni napredka. Brez lustracije je Slovenija obsojena na životarjenje!

 • goldhorn

  Tudi pri nas bi morali temu sledit. Masleša go home!

 • xtc

  No takole stvari izgledajo v normalni državi.
  Na Poljskem bi se razni milani,ljubi,Franceti,bulci,,Masleši,Fišerji itd že zdavno znašlo pred sodišči in po zaporih zaradi zločinov,veleizdaje in kršenja človekovih pravic.
  Hja nemalo ljudi ,ki je obiskalo poljsko je lepo povedalo SLO je že20 let za Poljsko,SLO levaki lažejo narodu.

 • Franjo Trojner

  Pri nas v Sloveniji bi bilo potrebno pričeti z malim žveplenim!

 • Van Der Waals

  KOMUNISTE OBSODIT NA SMRT!!!

 • stajerc5

  Jaaaoooo, spet ta neposlusna Poljska!!! V Bruslju se bodo postavili na trepalnice!

 • šmentanamuha

  Poljaki bodo naredili red pri sebi doma.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!