Makedonski premier rešuje probleme z Grčijo, medtem ko preganja politične nasprotnike ter deli državo na dva dela

Zoran Zaev (Foto: epa).

Medtem ko levičarski premier Makedonije Zoran Zaev vztrajno išče rešitve raznih odprtih vprašanj z Grčijo, ga njegovi nasprotniki doma zmerjajo z izdajalcem in tujo marioneto. Medtem ko Sorosov plačanec načrtuje delitev Makedonije na dva dela, preimenovanje države ter počitnice v Grčiji, v svetu še vedno odmevajo politično motivirane aretacije njegovih nasprotnikov konec novembra.

Zdi se, da makedonski premier Zaev s polno paro dela na tem, kako Makedonijo čim prej spraviti na kolena, medtem ko na zunaj kaže vtis politika, ki združuje. Tako je ta teden po poročanju blic.rs izjavil, da je prva polovica leta 2018 dober čas za reševanje spora z Grčijo okoli imena Makedonije. Novo ime države naj bi bilo Centralna balkanska republika. Po sklepanju zgodovinarja Aleksandra Rakovića naj bi to omogočalo nadaljnjo delitev Makedonije na dve federativni enoti, poroča Srbija danas, ki bi bili ločeni na makedonski in albanski del države. To je sprožilo nove napade na osovraženega premierja, ki ga številni nasprotniki označujejo za “izdajalca domovine” ter “Sorosovega plačanca”.

Zdi se, da premierja Zaeva te obtožbe ne ganejo, saj se je medtem, ko je Makedonijo obiskal župan Soluna Janis Butaris, sam povabil na obisk za novo leto. “Jaz ga nisem povabil, sam se je povabil,” je izjavil Butaris in dodal: “Med mojim novembrskim obiskom v Skopju mi je povedal, da želi novoletne praznike preživeti v Solunu. Rekel sem mu, naj pride, in da verjamem, da se bo imel lepo. Nisem mislil, da bo to razumel kot uradno vabilo.”

Politični zaporniki v Makedoniji
Medtem pa še vedno ni pozabljeno, kako je makedonska levičarska vlada premierja Zorana Zaeva konec novembra v jutranjih urah pridržala 20 državljanov, med katerimi so tudi visoki predstavniki iz nekdanje vlade in parlamenta. Gre predvsem za ljudi, ki so sodelovali v protestih proti Tiranski platformi, na katero so pristali makedonski socialisti in naj bi služila kot podlaga za oblikovanje tretje albanske države na Balkanu.

Za Makedonijo, ki je bila pred 15 leti ravno zaradi tega vprašanja na robu državljanske vojne, je bila odločitev socialistov kaplja čez rob.

Evroposlanec Milan Zver je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je “zelo zaskrbljen zaradi dogajanja v Makedoniji”, ter dodal, da Zaevo početje “spominja na neke druge čase.” Ravno tako je aludiral na možnost prisluškovanja njegovemu pogovoru z bivšim vodjem opozicije Nikolo Popovskim. “Po pogovoru sem v slušalki še dvakrat slišal posnetek klica,” je zapisal.

I. Š.

 • Največji problem Makedonije je da nima privilegijev židovskih ubermenšev in ne sme ukrepati proti islamskim skrajnežem, saj takoj sledijo grožnje iz predvsem nemuslimanskega sveta.

  • Burek Burecki

   Polovica makedonije je poseljena z siptarji. Soros hoce podariti siptarjem se vec ozemlja zato se pa govori o razkolu drzave…

   • Sadako

    Razmnožujejo se kot zajci. Tako so dobili Kosovo, tako bodo dobili Makedonijo in Evropo.

 • Asterix in Obelix

  Makedonija je drugo Kosovo. Tretje bo pa Evropa.

  • Sadako

   Po padcu t. i. Islamske države se njeni borci vračajo v Evropo. Kaj se bo zgodilo z njimi? Bo v Evropi zaradi njihove vrnitve več terorističnih napadov? Kakšni bodo ti napadi – množični ali manjši?
   Prvič, mislim, da jim ne bi smeli dovoliti, da se vrnejo. Kamorkoli grem v Evropi, slišim o tej debati. Ti ljudje – tako moški kot ženske – so namerno zapustili svojo domovino. Nekateri so bili rojeni v Angliji, Franciji, Belgiji … Svoje domovine so zapustili, da bi se pridružili organizaciji, za katero so vedeli, da je vpletena v vojne zločine in da je razglasila eksistencialno vojno proti njihovi državi. To je dovolj dober razlog, da se jih ne vzame nazaj.

   Tu je še druga stvar. Ti ljudje imajo izkušnje s terorizmom. Velika razlika je med teroristi, ki so se izurili v teroristični državi, kar je IS, in teroristi, ki imajo drugačne izkušnje. To opažamo zadnjih 20 let. Razlika je med teroristi, ki so se nekega dne odločili, da bodo ustanovili svojo majhno skupino in so se učili na spletu ali so bili na krajšem urjenju v kakšnem terorističnem kampu. Potem pa imate teroriste, ki so se urili več let, ki znajo uporabljati eksploziv, znajo sestaviti bombo, zbirati obveščevalne podatke, so disciplinirani.

   Težava z borci IS je, da pripadajo drugi skupini. Imajo izkušnje, ki presegajo izkušnje večine preostalih teroristov.

   Mislim, da sta to dva dovolj dobra razloga, da jih ne sprejmete nazaj. Mislim, da bi si morali prizadevati za to, da se jih ustavi.

   Kako?
   Tako, da se sprejme takšna odločitev. Trenutno v državah, kot je Nizozemska, se odvija nora javna debata o tem, ali bi jim morali dovoliti, da se vrnejo. To je noro. Tudi če se odločite, da jih ustavite, se bo nekaterim uspelo infiltrirati.

   Vprašali ste, ali bodo izvajali velike ali male napade. Niste pa omenili tretje opcije – zagrešijo lahko stvari, ki so mnogo mnogo hujše od tega, kar je Evropa doživela. Moje mnenje je, da Evropa še ni videla najhujšega. Večino terorističnih napadov v Evropi doslej so izvedli amaterji, ljudje brez pravega urjenja. So pa bili motivirani in imeli so željo po ubijanju, bili so majhni kriminalci.

 • Olga_10

  Makedonci naj se “zahvalijo” tudi Fajonki in Vajglu, Sorosovima plačancema, ki sta zaslužna za rušenje te demokratične države!

 • Aton

  Svinjsko ravnanje EU, da ne sprejme imena Makedonija! To so posledice…

 • Morala

  Mrš Grki, Makedonija si zasluži to ime!!

 • Olga_10

  Upam, da je Trump že zamenjal ameriškega veleposlanika v Makedoniji!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!