Makedonski premier rešuje probleme z Grčijo, medtem ko preganja politične nasprotnike ter deli državo na dva dela

Zoran Zaev (Foto: epa).

Medtem ko levičarski premier Makedonije Zoran Zaev vztrajno išče rešitve raznih odprtih vprašanj z Grčijo, ga njegovi nasprotniki doma zmerjajo z izdajalcem in tujo marioneto. Medtem ko Sorosov plačanec načrtuje delitev Makedonije na dva dela, preimenovanje države ter počitnice v Grčiji, v svetu še vedno odmevajo politično motivirane aretacije njegovih nasprotnikov konec novembra.

Zdi se, da makedonski premier Zaev s polno paro dela na tem, kako Makedonijo čim prej spraviti na kolena, medtem ko na zunaj kaže vtis politika, ki združuje. Tako je ta teden po poročanju blic.rs izjavil, da je prva polovica leta 2018 dober čas za reševanje spora z Grčijo okoli imena Makedonije. Novo ime države naj bi bilo Centralna balkanska republika. Po sklepanju zgodovinarja Aleksandra Rakovića naj bi to omogočalo nadaljnjo delitev Makedonije na dve federativni enoti, poroča Srbija danas, ki bi bili ločeni na makedonski in albanski del države. To je sprožilo nove napade na osovraženega premierja, ki ga številni nasprotniki označujejo za “izdajalca domovine” ter “Sorosovega plačanca”.

Zdi se, da premierja Zaeva te obtožbe ne ganejo, saj se je medtem, ko je Makedonijo obiskal župan Soluna Janis Butaris, sam povabil na obisk za novo leto. “Jaz ga nisem povabil, sam se je povabil,” je izjavil Butaris in dodal: “Med mojim novembrskim obiskom v Skopju mi je povedal, da želi novoletne praznike preživeti v Solunu. Rekel sem mu, naj pride, in da verjamem, da se bo imel lepo. Nisem mislil, da bo to razumel kot uradno vabilo.”

Politični zaporniki v Makedoniji
Medtem pa še vedno ni pozabljeno, kako je makedonska levičarska vlada premierja Zorana Zaeva konec novembra v jutranjih urah pridržala 20 državljanov, med katerimi so tudi visoki predstavniki iz nekdanje vlade in parlamenta. Gre predvsem za ljudi, ki so sodelovali v protestih proti Tiranski platformi, na katero so pristali makedonski socialisti in naj bi služila kot podlaga za oblikovanje tretje albanske države na Balkanu.

Za Makedonijo, ki je bila pred 15 leti ravno zaradi tega vprašanja na robu državljanske vojne, je bila odločitev socialistov kaplja čez rob.

Evroposlanec Milan Zver je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je “zelo zaskrbljen zaradi dogajanja v Makedoniji”, ter dodal, da Zaevo početje “spominja na neke druge čase.” Ravno tako je aludiral na možnost prisluškovanja njegovemu pogovoru z bivšim vodjem opozicije Nikolo Popovskim. “Po pogovoru sem v slušalki še dvakrat slišal posnetek klica,” je zapisal.

I. Š.