Medtem ko Rusija z izstrelki ustrahuje Ukrajince, se po tujih socialnih medijih širi vest o proruskosti Golobove vlade

Otroci pred gromozanskim kraterjem, ki ga je ustvaril ruski izstrelek. Vir: Zajem zaslona, Twitter.

Včeraj je vladna koalicija v Odboru DZ za zunanjo politiko glasovala proti predlogu, da Slovenija Rusijo uvrsti med države podpornice terorizma, katere namen je bil izkazati podporo in obsoditi ruske napade na ukrajinske civiliste, civilne objekte in energetsko infrastrukturo, ki da so očiten poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilnega prebivalstva in so skladni s terorističnimi metodami. Le dan po zavrnitvi resolucije pa je Rusija z raketami znova napadla ukrajinska mesta, celo nad moldavskim zračnim prostorom in proti mestom v zahodni Ukrajini blizu meje s Poljsko. V napadih je umrlo najmanj devet ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je najnovejše ruske zračne napade danes obsodil in dejal, da se Moskva ponovno poslužuje sramotnih taktik. Opozoril je, da je bilo v napadu prizadetih najmanj deset ukrajinskih regij, v več krajih po državi pa je prišlo do motenj pri ogrevanju in oskrbi z elektriko.

Odločitev koalicije, da Rusije ne bo uvrstila med države, ki podpirajo terorizem, v tujini ni ostala neopažena. O sramotni odločitvi je pisal portal Visegrad 24, kjer so zapisali, da je vladajoča koalicija v Sloveniji  glasovala proti razglasitvi Rusije za podpornico terorizma in da je bil predlog podan na Odboru DZ za zunanjo politiko, a sta mu nasprotovala premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Rusija je z raketami nad moldavskim zračnim prostorom in blizu poljske meje napadla ukrajinska mesta
Predlagatelji so bili sicer jasni, resolucija ne bi ustavila vojne, bi pa izkazala podporo Ukrajincem za pogum in bi obsodila Rusijo, ki napada civiliste, civilne objekte in ključno energetsko infrastrukturo, ter metode označila za skladne s terorističnimi metodami. Le dan kasneje je Rusija naredila ravno to. Iz Črnega morja nad moldavski zračni prostor in proti mestom v zahodni Ukrajini blizu meje s Poljsko so izstrelili rakete, ki so terjale življenja civilistov.

Zemljevid ruskih napadov čez Moldavijo. (Foto: tw)

Raketa zadela hišo, v kateri je umrlo pet ljudi
“Sovražnik je izstrelil 81 raket, da bi ponovno ustrahoval Ukrajince in se tako vrnil k svoji sramotni taktiki. Okupatorji lahko le terorizirajo civiliste,”
je dejal Zelenski. Ob tem je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni dodal, da je ukrajinska zračna obrambna prestregla 31 ruskih manevrirnih raket in štiri od osmih brezpilotnih letal šahed. Rusija je namreč ponoči izvedla več zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. Ena od ruskih raket je v kraju Zoločiv v regiji Lvov zadela hišo, pri čemer je umrlo pet civilistov.

Raketa je zadela tudi postajališče javnega prevoza – trije mrtvi
V regiji Harkov so ruske rakete zadele postajališče javnega prevoza in terjale tri smrtne žrtve, je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. O smrtni žrtvi pa so poročali tudi iz regije Dnipropetrovsk. V eksplozijah v Kijevu je bilo ranjenih več ljudi. Brez elektrike je ostalo 15 odstotkov gospodinjstev v mestu, okoli 40 odstotkov prebivalcev pa sedaj nima zagotovljenega ogrevanja. Prav tako je brez elektrike, vode in ogrevanja ostalo celotno mesto Harkov. “V celotnem mestu ni elektrike. Na kritični infrastrukturi smo preklopili na generatorje. Zaradi motenj v električnem omrežju prav tako ni ogrevanja in oskrbe z vodo,” je na lokalni televiziji povedal župan Harkova Igor Terehov.

Sara Kovač