fbpx

Na sanjskem otoku Zakintos se odvija prava drama

Foto: Epa

Pripadniki grške obalne straže so zasegli jadrnico in aretirali dve osebi zaradi poskusa tihotapljenja 37 ilegalnih migrantov v Italijo. Osumljenca, omenjena le kot tujca, stara 35 in 49 let, sta lahko del mednarodne organizacije za tihotapljenje migrantov, saj se jih zaradi balkanske zapore veliko zateče k storitvam tihotapcev.

Obalna straža je v torek sporočila, da je v ponedeljek zjutraj v Jonskem morju, nedaleč od otoka Zakintos, ustavila ladjo z ukrajinsko zastavo, poroča Voiceofeurope. Ladjo so nato zasegli, medtem ko so potnike prevažali do pristanišča v Zakintosu.

migrantje

Foto: Epa

Zaradi balkanske zapore se pogosteje zatekajo k storitvam tihotapcev
Čeprav oblasti niso prepoznale narodnosti oseb na krovu, so omenile, da preiskujejo dva osumljenca na krovu; omenjena sta le kot tujca, stara 35 in 49 let, ki sta lahko del mednarodne organizacije za tihotapljenje migrantov. Stotine in stotine ilegalnih migrantov še naprej prihajajo v Grčijo iz Turčije, mnogi pa sanjajo, da bi se odpravili naprej proti severu do uspešnejših evropskih socialnih držav. Ker so balkansko pot zaprli madžarski premier Viktor Orbán in drugi, se veliko ilegalnih migrantov zateče k storitvam tihotapcev.

Samo letos naj bi v Grčijo prispelo najmanj 22.000 migrantov
Prejšnji teden je 540 ilegalnih migrantov našlo pot v mestece Skala Sikamias na Lezbosu. Dogodek predstavlja največje število prihodov migrantov v enem dnevu od podpisa sporazuma med EU in Turčijo leta 2016. Danes je Grčija glavna vstopna točka v Evropo za afganistanske, iraške in sirske migrante. Število prihodov ilegalnih migrantov, ki je nekoč v povprečju znašalo 60 na dan, je zdaj doseglo povprečno 278 na dan. Samo letos naj bi v Grčijo prispelo najmanj 22.000 migrantov.

Eva Poljanc