fbpx

Nasilje v Parizu: Protesti rumenih jopičev ob obletnici padca Bastilje, ki jih je policija krvavo zatrla

Požar pri Slavoloku zmage, ki je izbruhnil med protesti (Foto: AFP/Getty Images)

Gibanje rumenih jopičev v Franciji je še naprej aktivno. Potem ko so v Parizu z vojaško parado tudi letos obeležili padec Bastilje leta 1789, ki je bil uvod v francosko revolucijo, so namreč tamkajšnje ulice preplavili protestniki iz njihovih vrst. Izbruhnili so večji neredi, saj so policisti v odgovor uporabili silo. Med drugim so uporabili tudi solzivec, aretiranih pa je bilo 175 oseb.  

V nedeljo je v Parizu potekala velika vojaška parada v spomin na padec Bastilje leta 1789, ki je bil uvod v francosko revolucijo. Dogodka so se med drugim udeležili francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in nizozemski premier Mark Rutte. Ob robu omenjenega dogodka se je jasno pokazalo, da gibanje rumenih jopičev, ki je usmerjeno proti francoskemu predsedniku, še ni zamrlo. Spletni portal Mail Online namreč poroča, da so Macrona že med njegovim govorom izžvižgali protestniki, ki so takoj po dogodku preplavili tudi glavno ulico, ki vodi do Slavoloka zmage.

Zaradi pretiranega odziva francoskih varnostnih organov je kmalu izbruhnilo nasilje, v katerem je policija na protestnike med drugim sprožila solzivec ter aretirala 175 oseb. V okviru protestov so demonstranti poskušali blokirati cesto s kovinskim barikadami, smetnjaki in drugimi ovirami. Med neredi je prišlo tudi do požara, ki pa so ga kmalu pogasili. “Protest je omogočilo dejstvo, da smo svoje rumene jopiče tokrat pustili doma, zaradi česar smo lahko prišli mimo varnostnikov. To je ponižujoč dan z Macrona,” je povedal eden od protestnikov.

Policija je s protestniki nasilno obračunala. (Foto: Reuters)

Gibanje aktivno od novembra 2018
Protesti rumenih jopičev potekajo že od novembra 2018, ko je Francija napovedala zvišanje davka na gorivo kot enega izmed ukrepov zoper globalno segrevanje. V naslednjih mesecih so se protesti širili po državi, pri čemer je bil odziv varnostnih organov v večini primerov preveč nasilen. Čeprav v javnost neredko pridejo posnetki, iz katerih je jasno razvidno, da je postopanje policije s protestniki popolnoma neprimerno, pa Evropska komisija še vedno ni reagirala. Telovnik je sicer postal simbol protestov, ker jih morajo Francozi po zakonu imeti v svojih avtomobilih. Glavni vzrok za demonstracije pa je splošno nezadovoljstvo nad vodenjem države s strani Macrona.

Angela Merkel in Emmanuel Macron (Foto: AFP/Getty Images)

Rajko Golob