Nasilje v Parizu: Protesti rumenih jopičev ob obletnici padca Bastilje, ki jih je policija krvavo zatrla

Požar pri Slavoloku zmage, ki je izbruhnil med protesti (Foto: AFP/Getty Images)

Gibanje rumenih jopičev v Franciji je še naprej aktivno. Potem ko so v Parizu z vojaško parado tudi letos obeležili padec Bastilje leta 1789, ki je bil uvod v francosko revolucijo, so namreč tamkajšnje ulice preplavili protestniki iz njihovih vrst. Izbruhnili so večji neredi, saj so policisti v odgovor uporabili silo. Med drugim so uporabili tudi solzivec, aretiranih pa je bilo 175 oseb. 

V nedeljo je v Parizu potekala velika vojaška parada v spomin na padec Bastilje leta 1789, ki je bil uvod v francosko revolucijo. Dogodka so se med drugim udeležili francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in nizozemski premier Mark Rutte. Ob robu omenjenega dogodka se je jasno pokazalo, da gibanje rumenih jopičev, ki je usmerjeno proti francoskemu predsedniku, še ni zamrlo. Spletni portal Mail Online namreč poroča, da so Macrona že med njegovim govorom izžvižgali protestniki, ki so takoj po dogodku preplavili tudi glavno ulico, ki vodi do Slavoloka zmage.

Zaradi pretiranega odziva francoskih varnostnih organov je kmalu izbruhnilo nasilje, v katerem je policija na protestnike med drugim sprožila solzivec ter aretirala 175 oseb. V okviru protestov so demonstranti poskušali blokirati cesto s kovinskim barikadami, smetnjaki in drugimi ovirami. Med neredi je prišlo tudi do požara, ki pa so ga kmalu pogasili. “Protest je omogočilo dejstvo, da smo svoje rumene jopiče tokrat pustili doma, zaradi česar smo lahko prišli mimo varnostnikov. To je ponižujoč dan z Macrona,” je povedal eden od protestnikov.

Policija je s protestniki nasilno obračunala. (Foto: Reuters)

Gibanje aktivno od novembra 2018
Protesti rumenih jopičev potekajo že od novembra 2018, ko je Francija napovedala zvišanje davka na gorivo kot enega izmed ukrepov zoper globalno segrevanje. V naslednjih mesecih so se protesti širili po državi, pri čemer je bil odziv varnostnih organov v večini primerov preveč nasilen. Čeprav v javnost neredko pridejo posnetki, iz katerih je jasno razvidno, da je postopanje policije s protestniki popolnoma neprimerno, pa Evropska komisija še vedno ni reagirala. Telovnik je sicer postal simbol protestov, ker jih morajo Francozi po zakonu imeti v svojih avtomobilih. Glavni vzrok za demonstracije pa je splošno nezadovoljstvo nad vodenjem države s strani Macrona.

Angela Merkel in Emmanuel Macron (Foto: AFP/Getty Images)

Rajko Golob

 • Van Der Waals

  MACRON, KUČAN IN TITO MORILCI!!!

  • Lewuh

   Od kdaj ti je Tito morilec?? Sram te bodi, da se tako obnašaš do njegovega veličanstva. Naj njegova nedolžna duša počiva v miru.

   Rdeča zvezda moj simbol,
   J.B.T. moj idol.

 • samsara

  Tresoča in drhteča Merklova v objemu ‘bivšega’ Rotschildovega uslužbenca s fetišem na starejše ženske.
  Glasbena spremljava k spodnji fotki…
  https://www.youtube.com/watch?v=k3Fa4lOQfbAt
  “Je t’aime, je t’aime
  Oh, oui je t’aime!
  Moi non plus
  Oh, mon amour (Emanuel)…”

 • xtc

  Rrancozom,če želijo obstati kot Francija ne Magreb in Francozi realno treba bo z Macronom in njegovim ostarelim zobatim kitom & multi kulti druščino ponovit seanso Ludvika 16 in Marie Antoanette,drugač so mrtvi.-j*** ga zgodovina se ponvlja.

  • Lewuh

   A te je spet u desno ruklno.

   Rdeča zvezda moj simbol,
   J.B.T. moj idol.

   • Nick Sobieski

    ne se hvalt s tem sranjem pobil ste 100mio. ljudi,
    za info. Hitler samo 12.mio. pa še to je bilo opravičlivo in potrebno.
    KDO JE ZDAJ MORILEC? KDO DELA SRANJE MI ALI VI?
    odgovor je VI. Ne za dolgo………….

 • Olga101

  Emmanuel, je tudi k tebi prišel hudobec po plačilo? Mene že v javnosti trese…

 • šmentanamuha

  Zanimivo: črne ilegalce, ki so protestirali, so evakuirali, karkoli že to pomeni, za domače rumene protestnike pa so uporabili silo in solzivec.

 • Andrej

  Zgoraj našteti predsedniki so glavni krivci za islamizacijo Evrope. Bastilja bo zopet morala pasti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!