Nekdanji specialec v svoji knjigi o tem, kako je ubil Osamo bin Ladna: “Približal sem se in streljal v glavo še tretjič. Nikoli ne veš …”

Bivši pripadnik tjulnjev Rob O'Neill (vir: twitter)

Bivši pripadnik tjulnjev, ameriške specialne enote vojne mornarice (SEALs), Rob O’Neill v svoji knjigi The Operative opisuje, kako je potekala operacija, v kateri naj bi ubil Osamo bin Ladna. Mnenja so deljena: medtem ko ga nekateri hvalijo, ga upokojeni pripadniki posebnih enot grajajo, saj naj bi se z opisovanjem dogodkov izneveril etosu pripadnikov specialnih enot, ki naj ne bi oglaševali svojega dela, niti iskali priznanj za svoja dejanja.

O’Neill v knjigi poleg ostalih izkušenj v svoji bogati 16-letni vojaški karieri natančno opisuje tudi operacijo Neptunova sulica, v kateri so pripadniki ameriških specialnih enot v Pakistanu ubili najbolj iskanega moža na svetu – Osamo bin Ladna. Kakor je zapisal O’Neill, je bil v trenutku, ko so izbrali njegovo enoto za nalogo, globoko počaščen, a obenem prepričan, da se ne bo vrnil nazaj domov. Vseeno je kasneje v intervjuju z ITV dodal, da “bi raje šel na to [misijo] in umrl, kot da sploh ne bi šel in živel z obžalovanjem.”

Operacija, za katero so se pripravljali v natančni kopiji Osamovega posestva, po pisanju Večernjega lista ni potekala brez zapletov, saj je eden od helikopterjev Blackhawk strmoglavil še pred mestom pristanka. O’Neillova enota se je po vrvi spustila s helikopterja ter nadaljevala po dvorišču proti bivanjskim objektom, medtem ko so brez zadržkov enega za drugim eliminirali sovražnike. V hiši so naleteli na štiri Osamove žene in 17 otrok.

Trikrat streljal v glavo glavnega terorista na svetu
Specialci so se lotili metodičnega čiščenja prostorov v iskanju preostalih sovražnih elementov, dokler niso naleteli na blindirana vrata. S pomočjo eksploziva so vrata hitro padla. Od Osame jih je ločeval samo še njegov zadnji osebni stražar – Osamov 23-letni sin Khalid. Eden od specialcev mu je v arabščini in urdujščini zaklical: “Khalid, pridi sem!” Ko je mladenič zares pokukal izza zavese, ga je pričakal metek v glavo.

Osama Bin Laden (foto: epa).

Medtem ko so ostali specialci preiskovali Khalidove prostore, naj bi se O’Neill povzpel po stopnicah v Osamove prostore, kjer je videl, kako se Osama bin Laden skriva za svojo najmlajšo ženo Amal. O’Neill pravi, da se ni obotavljal: “V isti sekundi sem nameril preko njene rame in dvakrat sprožil. Bin Ladnova glava se je razčesnila. Padel je na tla. Približal sem se in streljal v glavo še tretjič. Nikoli ne veš …”

17 minut po pristanku naj bi O’Neill poslal sporočilo: “Za Boga in domovino, Geronimo, Geronimo, Geronimo, EKIA”, kar je bil dogovorjeni znak, da je bila primarna tarča uspešno eliminirana.

Življenje po vojski
O’Neill je kmalu zatem zapustil ameriško vojsko. Do vojaške upokojitve so mu manjkala še štiri leta. Ko so ga vprašali po razlogu, je povedal, da je to storil zaradi družine. Zdaj deluje kot javni govornik in redni gost za Fox News.

Ob izidu O’Neillove knjige so se oglasili številni kritiki iz vrst specialnih enot, ki niso odobravali načina, kako je O’Neill pisal o sebi in svojih dejanjih v vrstah tjulnjev. Kontraadmiral Brian Losey in podčastnik Michael Magaraci sta v skupni izjavi zapisala: “Ne oglašujem narave svojega dela, niti ne iščem priznanja za svoja dejanja” je temeljni kamen etosa tjulnjev. Po njunem mnenju kršitelji tega etosa specialnih enot niso niti pripadniki skupine niti pripadniki, ki predstavljajo enote pomorskega specialnega bojevanja.

Ivan Šokić