fbpx

Nemčija podpira gradnjo zidu na poljsko-beloruski meji; za pomoč proti Lukašenkovi hibridni vojni zaprosila Bruselj

Nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer (Foto: epa)

Nemčija je EU zaprosila za pomoč pri obrambi Evropskega ozemlja, potem ko je diktator Lukašenko na Poljsko poslal tisoč nasilnih migrantov. Nemški notranji minister Horst Seehofer podpira odločitev Poljske za gradnjo mejnega zidu zaradi zaščite zunanjih meja EU.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je Evropsko unijo pozval, naj jim pomaga zajeziti nezakonit vstop migrantov v državo in podpre načrte Varšave za izgradnjo mejnega zidu. Na stotine obupanih migrantov je v ponedeljek na beloruski meji s Poljsko poskušalo podreti ograjo iz bodeče žice, prestop pa so jim onemogočili poljski stražarji z razpršilcem.

Poljska je dejala, da jim je v tem trenutku uspelo onemogočiti vstop migrantov v državo na miren način, da pa bodo prihodnji poskusi prestopanja meje onemogočeni z orožjem. Potem ko so poljski vojaki poskušali onemogočiti nezakonit vstop migrantom, ki so se z druge strani borili z vejami in lopatami, je nemški notranji minister Seehofer zaradi resnosti situacije EU pozval, naj pomaga Poljski pri varovanju njihove meje z Belorusijo, saj meni, da Poljska in Nemčija sami ne bosta zmogli in da je zajezitev meje naloga Evropske komisije, ki mora ukrepati.

Nemčija, ki je sicer znana po gostoljubnosti do migrantov, je v tem času doživela izjemno rast števila migrantov. Seehofer podpira odločitev Poljske za gradnjo mejnega zidu zaradi zaščite zunanjih meja EU, prav tako pa meni, da je pred uporabo strelnega orožja potrebno uporabiti vsa ostala sredstva, ki so na voljo.

Potrebna bo pomoč celotne skupnosti
Poljska je obljubila, da bo branila Evropo pred “invazijo migrantov”, ki jo je sprožil beloruski diktator Aleksander Lukašenko, ki je več kot tisoč migrantov prisilil, da so prebili mejo. V Belorusijo je bližnjevzhodne in afriške migrante z letali pripeljal prav Lukašenko, da bi jih uporabil kot človeški vojni material v politične namene v svoji bitki z EU, ZDA in Veliko Britanijo, po sankcijah političnega zatrtja, ki je vključeval tudi majsko izdano direktivo o prepovedi letenja evropskim prevoznikom čez beloruski zračni prostor z Ryanairom.

Migrantski pritisk na poljsko mejo se stopnjuje Belorusija želi inscenirati strelski obračun. (Foto: Twitter)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljek članice EU pozvala k uvedbi novih sankcij proti Belorusiji in dejala, da je uporaba migrantov v politične namene nesprejemljiva, prav tako pa je zagotovila, da bo EU preučila, kako sankcionirati “letalske družbe iz tretjih držav”, ki pripeljejo migrante v Belorusijo.

Varšava je ponedeljkovo akcijo označila za “invazijo” in izjavila, da bo svojih 10 tisoč vojakov, ki so že na meji, okrepila še za 12 tisoč vojakov.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je dejal, da je Poljska vlada odločna pri obrambi svoje države in celotne EU in da bo pri tem spoštovala svoje mednarodne obveznosti in upoštevala tako interese države, vojakov in državljanov, še poroča Dailymail.

Sara Kovač