Nemško notranje ministrstvo: 69,7 odstotka migrantov je moških. Slovenska vlada: 48,7 odstotka je moških.

Foto: STA

Da se da s statističnimi podatki dobro manipulirati, je v začetku tedna prav na številu migrantov dokazovala slovenska vlada. Že isti dan so z avstrijskega notranjega ministrstva za Novo24TV na laž postavili slovensko vlado glede celotnega števila pribežnikov, sedaj pa nemško ministrstvo za notranje zadeve razkriva še drugi del manipulacije.

Medtem ko v Cerarjevi vladi trdijo, da je Slovenijo v istem obdobju prečkalo le 422.000 migrantov, so nam na avstrijskem notranjem ministrstvu pojasnili, da je slovensko-avstrijsko mejo v istem obdobju prečkalo kar okoli 550.000 migrantov.

Nemška statistika
Tokrat pa so nam svojo statistiko posredovali še Nemci. Od 1. oktobra do konca januarja je nemško-avstrijsko mejo prečkalo 525.619 migrantov. Samo v lanskem letu pa je za azil v Nemčiji zaprosilo 441.899 migrantov.

Pri Nemcih za 20 odstotnih točk več moških
Po izračunih slovenske vlade naj bi bilo med migranti, ki so prečkali Slovenijo, 48,7 odstotka moških. Da je bilo moških migrantov kar 69,2 odstotka, pa natančno razkriva nemško ministrstvo za notranje zadeve, na katerega smo naslovili vprašanje, koliko migrantov je bilo moških.

Razkrita manipulacija slovenske vlade
V ponedeljek ni bilo povsem jasno, po kakšnem ključu in zakaj se je slovenska vlada odločila, da je poleg kategorije moški druga kategorija ženske skupaj z mladostniki. In prav v tej drugi kategoriji so jih našteli 51,3 odstotke.

Po podatkih nemškega notranjega ministrstva je žensk samo 30,8 odstotka. So pa opozorili na še en podatek – kar 31,1 odstotka vseh prosilcev za azil je mlajših od 18 let. Nekaj več kot 20.000 jih je starih med 16 in 18 let, skoraj 117.000 pa mlajših od 16 let.

Od kod prihajajo
Po nemških podatkih več kot polovica migrantov res prihaja iz Sirije, toda hkrati z njimi nekaj več kot 12 odstotkov iz Albanije in dobrih 7 odstotkov s Kosova.

Ne glede na vse skupaj pa slovenske številke oziroma manipulacija, ki si jo je s podatki in prirejanjem statistik izven standardnih raziskav dovolila slovenska vlada, precej odstopajo tudi od podatkov Združenih narodov – ki ravno tako žensk in otrok ne mečejo v isti koš. Po podatkih ZN je v Evropo prišlo kar 58 odstotkov moških, le 17 odstotkov žensk in 25 odstotkov otrok.

Uroš Urbanija, Anja Dangubič