fbpx

Putinova propaganda v vse večjih težavah: Legendarna ruska ikona od Kremlja zahteva, naj jo označijo za izdajalko

Putin je znan kot velik oboževalec Pugačeve (EPA/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Legendarna ruska pevka Alla Pugačeva je obsodila vojno v Ukrajini in zaprosila za uvrstitev na seznam tujih agentov svoje države v znak solidarnosti s svojim možem.

Moža Alle Pugačeve, pevca in TV voditelja Maxima Galkina je rusko pravosodno ministrstvo v petek dodalo v register tujih agentov. Kremelj je zmotil njegov protivojni aktivizem. V Rusiji je sicer vse bolj nevarno biti kritičen do oblasti ali t. i. “posebne operacije”.

Obtožen je izvajanja političnih dejavnosti v imenu Ukrajine in prejemanja ukrajinskih sredstev.

Pugačeva je na Instagramu zapisala: “Prosim vas, da me vključite med tuje agente moje ljubljene države, ker sem solidarna s svojim možem.” Moža je opisala kot “pravega in nepodkupljivega domoljuba”, ki si želi “blaginje za svojo domovino, mir, svobodo govora”. Dejala je tudi, da so “iluzorni cilji” Kremlja v Ukrajini ” povzročili izgnanstvo in izjemno težko življenje naših državljanov”.

73-letna Pugačeva je priljubljena že iz sovjetskih časov in velja za ikono tako v Rusiji kot v državah bivšega Varšavskega pakta. Marca se je skupaj z otroki, 9- letnimi dvojčki, preselila Izrael.

46-letni Galkin, čigar mati je Judinja, se je 24. februarja kot eden prvih znanih Rusov oglasil s protivojno objavo na Instagramu z besedami: “Ne morem opisati, kaj trenutno čutim. Kako je vse to mogoče? Za vojno ni opravičila! Ne vojni!”

Andrej Žitnik