fbpx

Skrajneži grozijo: Namesto ognjemeta za silvestrovo bombni napadi v evropskih prestolnicah. Kaj pa Ljubljana?

Foto: Wikimedia commons

Dunajska policija je sporočila, da je “prijateljska obveščevalna služba” več evropskih prestolnic opozorila na možnost strelskega ali bombnega napada v Evropi pred novim letom.

“Omenjenih je bilo več možnih imen potencialnih napadalcev, ki so bili preverjeni, vendar preiskava (na podlagi teh preverjanj) doslej ni prinesla konkretnih rezultatov,” je v sporočilu za javnost zapisala dunajska policija.

Dunaj v pripravljenosti
Zaradi opozorila je policija sklenila okrepiti varovanje javnih krajev, zlasti na silvestrovo, poostrili bodo tudi nadzor na cestah, ki vodjo na Dunaj, ter drugod po državi.

Tiskovni predstavnik dunajske policije Christoph Pölzl je povedal, da še “nimajo konkretnih namigov v zvezi z možnim krajem ali časom napada”.

Francoska policija za CNN ni želela komentirati možnosti novih napadov – dejali so le, da za varnost v državi poostreno skrbi več kot 48 tisoč policistov, v naslednjem mesecu pa jih želijo rekrutirati še dodatnih dva tisoč. CNN poroča, da tudi belgijske oblasti niso želele komentirati namigov o napadih.

Številne evropske države so poostrile varnostne ukrepe po terorističnih napadih v Parizu, v katerih je 13. novembra umrlo 130 ljudi. Bolj natančne informacije o potencialnih lokacijah bombnih in strelskih napadov bodo bržkone znane v prihodnjih dneh.

Na slovensko policijo, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo smo poslali vprašanje, ali povišana stopnja ogroženosti v času novoletnih praznovanj velja tudi v Ljubljani.

S policije so nam sporočili, da nam zaenkrat lahko potrdijo le to, da “nimajo podatka, da bi se omenjena informacija nanašala na Ljubljano”.

Voditelj Islamske države Baghdadi grozil koaliciji držav, ki se borijo proti IS
Po sedmih mesecih je Baghdadi, eden izmed najbolj vplivnih voditeljev Islamske države, objavil avdioposnetek, namenjen koaliciji 34 držav, ki se borijo proti Islamski državi. Napoveduje napade proti vsem državam, ki stojijo za napadi v Siriji, in tistim, ki jih podpirajo. V posnetku poziva džihadiste, da se pripravijo na borbo, ki se bo zgodila kmalu, in prebivalce Savdske Arabije, naj se uprejo vladi in pridružijo IS, poroča britanski Telegraph.

“Židje so mislili, da smo pozabili, kar so nam naredili v Palestini,” je dejal na posnetku. “Sploh ne, niti za trenutek nismo pozabili Palestine. S pomočjo Alaha je ne bomo nikoli pozabili. Pionirji džihadističnih borcev vas bodo obkrožili na dan, za katerega mislite, da je še oddaljen – ampak mi vemo, da je blizu. Vsak dan prihajamo bližje. /…/ Le počakajte – kot mi čakamo na vas.” 

A. D., STA