Od 1. avgusta vam bo hrvaška policija pisala dvakrat višje kazni – Sabor pred vrhuncem turistične sezone močno zvišal zneske kazni za prometne prekrške

Hrvaška policija. Slika je simbolična.

Na hrvaških cestah bodo od 1. avgusta ostreje kaznovali kršitelje cestnoprometnih predpisov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Hrvaški sabor je namreč sredi julija sprejel spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu; za osem najhujših prometnih prekrškov so podvojili denarne kazni in bodo znašale tudi do 20.000 kun (2700 evrov). Najbolj globoko v žep bodo mogli seči tisti, ki ne bodo pripasani (namesto 67 evrov po novem 135 evrov), veliko bo stala tudi vožnja brez obvezne zimske opreme, vožnja v nasprotno ali prepovedani smer, pa tudi vožnja pod vplivom alkohola nad 1,5 promila.

Za osem najpogostejših prekrškov, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda, bodo denarne kazni od četrtka dalje zvišali z dosedanjih od 5000 do 15.000 kun (od 676 do 2028 evrov) na od 10.000 do 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Najostrejše kazni so predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise. Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom.

Prav tako so na Hrvaškem uvedli denarne kazni za nespoštovanje varnostne razdalje med vozili na avtocestah. Varnostna razdalja je določena na najmanj dve sekundi, tako kot to velja v Sloveniji.

Na začetku meseca avgusta s zaradi novega zakona, ki vstopa v veljavo, obeta tudi poostrena kontrola na cesti, zato se držite cestnih predpisov in omejitev, če na poletne počitnice potujete z avtom k našim južnim sosedom. Policisti bodo prežali predvsem na turiste, tudi na Slovence, poroča STA.

T.F.

 • Friderik Peršič

  Popravek , pisala nam bo kazni le v primeru prekrškov , ali namigujete da pišejo kazni kar na pamet …?

  • Peter

   Na hrvaških cestah bodo od 1. avgusta ostreje kaznovali kršitelje cestnoprometnih predpisov.

   Je včasih dobro prebrati kaj več, kot samo naslov.

  • tretjerazredni

   Točno tako, vsaj pred desetimi leti je bilo tako, sicer so naši isti. To so pač zakoni za ustaše in domobrance, take je treba neprestano nadzirati in pretepati, ker so žleht.

 • samotoje

  Na Hrvaškem? In kaj potem?

  • RATATA

   Tile tule s hrvatsko dihajo kot eno!!

   • tretjerazredni

    To je pa naša hrvaška naveza, kaj češ.

   • samotoje

    Prav, jaz diham čisto v drugo smer in se s Hrvaško in onimi južneje ne ukvarjam.

 • črnaovca

  Hrvat te oglobi že za to ker si Slovenec tudi če nisi nič naredil si nekaj izmisli. Rdina rešitev je izogibati se hrvaton kot kuge

 • Vince Blake

  Meni ne. Ker jim ne nosim denarja.

 • tretjerazredni

  To ni nič, pri nas se zameriš fašističnemu tajkunu, policija ti pa potem vzame vozniško in avto, ne da bi sploh naredil kaj narobe in z brezhibno urejenim, popolnoma legalnim vozilom. Še dolgo ne bodo ujeli dlovence, čeprav jim gre odlično, edino na Hrvaškem sem doživel, da me je policija izsiljevala za tedanjih pet jurjev, radarske meritve pa mi niso mogli pokazati in bi moral preživeti cel vikend v njihovem zaporu, če bi se hotel pritožiti sodniku.

  Kar naj se izživljajo, naslednje leto bodo imeli še slabšo sezono in popolnoma zapravljen diplomatski ugled v svetu.

 • Tedo Medo

  Delno off-topic: če je prejšnja kazen 67, nova pa 135€, to ni dvakrat višja kazen, ampak se lahko reče ali enkrat višja kazen ali pa dvakrat tolikšna kazen. En primer: če se nekaj podraži za 50% (npr. stara cena 6, nova pa 9), je 1,5 rezultat pri deljenju (9/6) ali formula za 50% podražitev (6*1,5) in nova vrednost je pol višja (“za polovico se je podražilo”) ali 1,5krat tolikšna. Skratka, če se reče “višja”, je vrednost za 1 manjša od “tolikšna”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!