fbpx

Po izbruhu epidemije korona virusa v Severni Koreji voditelj Kim Džong Un sklical krizni sestanek politbiroja

Kim Jong Un. (Foto: epa)

Kljub temu, da so do sedaj obstajale domneve, da se z okužbami z novim koronavirusom soočajo tudi v Severni Koreji , je režim to vseskozi zanikal. Vse do sedaj. Nedavno so namreč sporočili, da beležili prvi primer suma na okužbo v državi. Državna tiskovna agencija KCNA poroča, da naj bi oseba, ki je okužbo prinesla v državo, 19. julija prispela iz sosednje Južne Koreje. 

Severnokorejski diktator Kim Jong Un je v soboto sklical nujni sestanek politbiroja vladajoče stranke, kjer so razpravljali o izrednih razmerah, ki so na račun domnevne okužbe nastale v mestu Kaesong.

Državni mediji so sporočili, da je moški, po triletnem bivanju v Južni Koreji, domnevno okužbo prinesel v državo potem, ko je ta nezakonito prečkal eno najbolj zastraženih mej na svetu. Ob prihodu so se pri moškemu kaj kmalu pričeli pojavljati simptomi, ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom.

Foto: epa

Mesto se je znašlo v karanteni
Po navedbah KCNA se je diktator odločil, da razglasi izredno stanje in za mesto Kaesong razglasi karanteno. Situacija naj bi bila namreč kritična, saj je virusu najverjetneje uspelo priti v državo. Ni še znano ali so moškega že testirali in tako uradno potrdili okužbo. Severna Koreja je sicer s strani Rusije in drugih držav prejela na tisoče kompletov za testiranje okužbe in odredila strogo zaprtje meje. Več tisoč Severnokorejcev se je tako znašlo v karanteni, vendar pa so se pred kratkih ukrepi le nekoliki omilili, poroča Jutranji List.

Nina Žoher